fbpx
skip to Main Content

Skaper hygge og trivsel for de eldre

– Selv om det har vært noen hektiske dager, uker og måneder har det vært mange flotte øyeblikk. Det sier Carolina Carr, Trond Seland og Jarle Pettersen. De er tre av i alt fire trivselskoordinatorer i Kristiansand kommune som siden pandemien slo inn over landet i mars, har brukt mye tid på å skape hygge og trivsel for eldre beboere ved byens omsorgssentre.

– Hverdagen er blitt en annen enn det vi så for oss da vi begynte 1. mars, forteller de tre.
– Da regjeringen den 12. mars stengte ned, måtte vi kaste oss rundt, og det synes jeg vi har fått til. Vi har klart å fylle hverdagen med et positivt innhold for de eldre, i et nært samarbeid med en lang rekke frivillige, smiler Trond Seland.

Leve hele livet
Det var daværende eldreminister Åse Michaelsen som tok initiativet til kvalitetsreformen Leve hele livet. Den 4. mai 2018 leverte Helse- og omsorgsdepartementet en tilråding som ble godkjent i statsråd samme dag. Gjennom reformen ønsket regjeringen at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Leve hele livet handler også om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre, så som mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

– Leve hele livet skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger og ha en trygg og aktiv alderdom, forklarer Jarle Pettersen.

God trivsel er god pleie
Reformen løfter fram 25 løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene. Kommuner som har tatt de gode løsningene i bruk er blitt belønnet i statlige støtteordninger. For Kristiansands vedkommende ble trivselskoordinatorene ansatt fra 1. mars.

– I reformen blir trivsel og aktivitet løftet opp og frem som en oppgave på linje med pleien. Trivselskoordinatorene skal ifølge reformen bidra til å fremme denne kulturen i det omsorgstilbudet som kommunen gir, legger Pettersen til. Han har ansvaret for å finne på trivselstiltak ved Langenes Bo- og omsorgssenter, Søgne omsorgssenter, Ternevig, Elvegata omsorgssenter og Stener Heyerdal

Hyggelige og trivelige stunder
– Noe av det første vi gjorde, var å kjøre på for fullt med utendørsarrangementer. Vi ble noen racere på dette, ler Seland.

– Både Jarle og jeg selv driver med musikk selv, og vi tok med oss gitar og synteziser ut på byens omsorgssentre, i Kristiansand, i Greipstad og i Søgne. Det ble noen svært hyggelige og trivelige stunder, sier Seland.

Han er også musikkterapeut på sykehuset i tillegg til jobben som trivselskoordinator, og har gjennomført sangstunder og musikktrim på de fire omsorgssentrene som han har ansvaret for, Presteheia, Bispegra, Randesund og Tveit, og andre aktiviteter relatert til det terapeutiske aspektet rundt musikk.

Mange frivillige har bidradd
Arbeidet innebærer også koordinering av sykkeltilbudet i regi av Sykkelpilotene hos Blå Kors Kristiansand, og trivselskoordinatorene har også selv vært med og tatt de eldre med på sykkeltur i nærmiljøet.

– Jeg har gjennomført vaffelstunder, vi har hatt visning av film, har gjennomført gudstjenester og har samarbeidet med en lang rekke frivillige som har ønsket å bidra slik at beboerne på omsorgssentrene har fått gode tilbud i en tid hvor pandemien har gjort at hverdagen er blitt ganske så annerledes enn det som har vært normalen, sier Jarle Pettersen.

– Det ble også et nært samarbeid med en rekke frivillige krefter. Det var videoer av Odd Bjørn Jensen som står bak Tvende Media, spillende utenfor institusjoner som førte til oppstarten av Facebook-gruppen “UTENDØRS hvor målet var å spre glede ved omsorgssentrene i Kristiansand.

Ble inspirert
– Flere ti-talls frivillige og Kulturrullatoren stilte opp og alle andre konserter som i utgangspunktet ble avlyst ble flyttet utendørs i hagene rundt om ved sentrene. Dette ble en suksess og spredte seg videre til andre fylker. Så vi er veldig takknemlige for all glede og inspirasjon som Jensen gav oss. På det meste har vi hatt to utendørskonserter per uke ved hvert eneste av byens omsorgssentre i Kristiansand, Søgne og Greipstad. På de tre dagene mellom palmesøndag og skjærtorsdag, hadde vi over 20 ulike arrangementer, utrolig gøy og artig ble det, sier Jarle Pettersen.
– Det er imponerende hvilke kulturkrefter Kristiansand, Greipstad og Søgne besitter. Det er bare så utrolig mange korps, artister og grupper som har sagt ja til å bidra, og vi er blitt svært imponert over bredden og hvor flinke hver enkelt bidragsyter har vært, sier Carolina Carr.

– Vi utfyller hverandre
Lite ble endret da Norge frem mot sommeren gradvis valgte å åpne opp for mer aktivitet.

– Da ble litt av aktivitetene flyttet inn, gjerne når det regnet og det ble vanskelig å gjennomføre utendørsarrangementene slik vi ønsker, sier Carr.
Carolina Carr som har ansvaret for å gjennomføre gode tilbud som kan berike hverdagen, på Grimtunet, Vågsbygdtunet, Straitunet og Songdalstunet, forteller om mange trivelige samvær.
– For damene spesielt har vi hatt stell av hår, hånd og negler i tillegg, noe de har satt pris på. Vi har spilt Ludo med dem, har stekt vafler og invitert til kaffeslabberas og mye, mye mer, sier hun.
– Ettersom vi trivselskoordinatorer har ulik kompetanse og interesse, så samarbeider og utfyller vi hverandre på en god måte, sier Pettersen.
Pettersen har jobbet med musikk i mange, mange år, også som profesjonell utøver. Han har blant annet skrevet en masteroppgave om musikkterapi.
– Sang og musikk skaper hygge og en trivelig atmosfære. Det har vært fint å se hva disse stundene har betydd for de eldre, legger han til.

– Så det er blitt en del ønskekonserter for beboerne på byens omsorgssentre i løpet av den tiden vi har holdt på som trivselskoordinator, sier han.

 

– For damene spesielt har vi hatt stell av hår, hånd og negler i tillegg, noe de har satt pris på. Vi har spilt Ludo med dem, har stekt vafler og invitert til kaffeslabberas og mye, mye mer, sier Carolina Carr.

 

 

Back To Top