fbpx
skip to Main Content

Finnes det en hemmelighet?

Lykkelig gift:

Det er ingen parforhold som bare som bare er en dans på roser hele tiden. Noen ganger tråkker vi på tornene også. De gangene vi tråkker på torner vil vi oppleve ubehag og smerte. I det som kan defineres som et godt og lykkelig parforhold, vil vi sammen komme oss ut av ubehaget.

 

Alle parforhold har negative tanker og følelser for hverandre. De som har et godt parforhold tåler klager, kritikk og utbrudd av sinne. Det som er viktig, er at samspillet i parforholdet bidrar til at de positive tankene og følelsene vokser seg sterkere, enn de negative. Ved å fylle hverandres behov, heller enn motstand og uenighet. Jo mer kontakt vi har med våre egne følelser, jo lettere er det å forstå andres. De med mer emosjonell intelligens er flinkere til å respektere, forstå og godta hverandre, og forholdet.

Det er verdt å jobbe for å få et godt parforhold. Ifølge John Gottman lever, de som forblir gifte, lengre og det skal ha en positiv innvirkning på immunsystemet. Gottman mener det er syv prinsipper som er avgjørende for et lykkelig parforhold.

1. Et utvidet kjærlighetskart.
Det er å ha et mentalt kjærlighetskart som inneholder relevant informasjon om partneren din. Dette kartet består av begivenheter i din partnerens historie, og deres felles historie. Livet er dynamisk, og vi mennesker forandrer oss. Det er derfor viktig at dette kartet oppdateres jevnlig. Ny informasjon i din partners liv og følelser, bør lagres i dette kjærlighetskartet. Kartet vil hjelpe deg å navigere i din partners indre verden. Det vil si at dere kjenner til hverandres håp, drømmer og bekymringer. Et stort kjærlighetskart gir deg mye kunnskap om partneren din, som igjen vil styrke tillitten mellom dere.

2. Ta vare på beundring og hengivenhet.
Sett pris på, og anerkjenn partneren din. Ved å ha et positivt syn på partneren, og på samlivet vil det være en buffer i utfordrende tider. I en hektisk hverdag kan det være lett å ta hverandre for gitt. Det er mange par som glemmer at anerkjennelse og respekt er viktig. Noen ganger glemmer vi vanlig høflighet, og ordet takk. I stedet for å være bitter over det som er negativt, kan du velge å være takknemlig for det som er positivt. Ved å aktivt tenke positivt om partneren din, vil det bli mindre plass negative tanker og holdninger. Finn tre ting hver dag, som du syns er positivt med partneren din. Selv på dager, og perioder, i parforholdet som er utfordrende er det viktig å fremheve det positive. Det kan være utfordrende, men det er viktig. Over tid vil du oppleve at dere ser hverandre med nye og positive øyne. Dette positive tenkesettet vil etter hvert bli en del av dere, og hverdagen deres.

3. Snu dere mot hverandre.
Par som vender seg mot hverandre vil øke tilliten til hverandre. Det er små øyeblikk i hverdagen, der par kobler seg på hverandre i korte utvekslinger. Par sender små henvendelser for å få støtte, kjærlighet, humor eller oppmerksomhet. Det kan være et stryk over ryggen når du går forbi, et klaps på rumpen, en klem eller et kyss i forbifarten. Det er små ikke-seksuelle tilnærminger, som er kjempeviktige for å føle oss attraktive. Det er like viktig for menn og kvinner.

Dette er små ting som fyller kjærlighetskrukken i hverdagen. Dersom kjærlighetskrukken er full er det lettere å være rause, omsorgsfulle og kjærlige med, og mot hverandre. Noe som igjen er viktig i samlivets opp og nedturer.
Data, telefoner og sosiale medier gjør at vi ofte overser de små øyeblikkene i hverdagen. Det kan derfor være lurt å sette av tid til å snakke med hverandre om små og store ting som har skjedd i løpet av dagen. Da er det viktig å være interessert i det partneren forteller, og være mentalt til stede.

4. La partneren påvirke deg.
Ta hensyn til partnerens meninger og følelser, og la det påvirke avgjørelsene du tar. Når du tar hensyn til partneren din i ulike avgjørelser, vil det styrke vennskapet mellom dere. Ved å ta hensyn til partnerens følelser og mening om et tema, viser du partneren din respekt. Det handler ikke om at den ene må gi seg, men at begge parter føler at de blir hørt.

5. Løs problemer som lar seg løse.
I alle parforhold vil det oppstå situasjoner der partene er uenige. For å løse de problemene som oppstår, på best mulig måte, er det viktig å snakke sammen på en høflig måte. Når du du skal ta opp ting som oppleves problematisk og vanskelig, start samtalen forsiktig og rolig. Lær deg å motta og tilby reparasjonsforsøk i samtalen. Ro deg ned, og hjelp til å roe ned partneren. Inngå kompromisser, finn løsninger sammen, som begge kan leve med. Bli ferdige med konfliktene slik at de ikke blir liggende å ulme. Dette handler egentlig vanlig høflighet. Det er noe vi fort kan glemme når det gjelder partneren vår.

6. Kom ut av fastlåste konflikter.
Ved å være bevisst på øyeblikk der dere går glipp av partnerens behov, vil dere kunne unngå å havne i en fastlåst konflikt. Snakk ærlig med partneren din. Det er viktig å anerkjenne et problem, og å snakke om det uten å såre hverandre. Lytt til det partneren forteller, still åpne spørsmål og være undrende til det partneren forteller. Det er viktig å finne gode strategier som gjør at begge kan leve med disse ulikhetene.

7. Skap felles mening.
Et parforhold handler om mer enn å elske, dele på plikter og oppdra barn. Det handler om å skape et indre liv sammen. Om å lage sin egen familie kultur, der det er aksept for den andres roller og mål. Respekter hverandres drømmer, selv om dere ikke deler dem. I et parforhold som har en felles mening, vil konfliktene bli mindre intense, og vedvarende problemer blir ofte ikke like fastlåste.

Kjærlighetstips:
Sett dere ned å snakk sammen. Dere kan utvide kjærlighetskartet deres med spørsmål som:
Hva hobbyene mine?
Hva er min største frykt?
Hva gir meg mestringsfølelse?
Hva slags gaver blir jeg mest glad for?
Hva er favoritt filmen til partneren min?
Hvilke belastninger har partneren min akkurat nå?
Hva er de fire mest betydningsfulle tingene som har skjedd i partnerens liv?
Hva ville partneren min brukt pengene til dersom han/hun vant storgevinst i lotto?
Ha respekt for hverandre!
Anerkjenn hverandre!
Vær høflige mot hverandre!
Fyll kjærlighetskrukken!

Back To Top