fbpx
skip to Main Content
Skjevt ut: Land Cruiser tåler nok større sideveis helling enn de som sitter inne i bilen...

Hipp hurra for bamsefar!

Fakta:

Pris: fra 598 600,-. Prøvekjørt versjon: 760 400,- (priser inkl mva)
Motortype: 4 syl, rekke, diesel, 2,8 liter, 204 hk/500 Nm.
Drivlinje: 6A, intelligent 4-hjulstrekk med lavgirserie, diff.sperrer og Crawl Control.
Ytelser: 0-100: 9,9 sek. Toppfart: 175 km/t.
Forbruk: 0,99 l/mil
CO2: 204 g/km
Dimensjoner (L/B/H): 484/188/183 cm
Bakkeklaring: 21,5 cm (variabel med luftfjæring)
Varerom: 2376 liter Nyttelast: 775 kilo
Egenvekt: 2270 kilo
Maks tilhenger: 3000 kilo

Prøvekjørt: Toyota Land Cruiser varebil

Ja, ikke rent få kaller den bamse, ikonet Toyota Land Cruiser, som så dagens lys i Japan i 1951, da under navnet Jeep BJ. Et rent nyttekjøretøy, grovt tilhugget og helt uten komfort, tiltenkt en tjeneste for politiet. I dag fremstår den som noe så sjeldent som en kombinasjon av ustoppelig terrengbil og luksus SUV.

Nå er den her i en oppgradert versjon. De har det vært en nesten uendelig rekke av siden den ble født for 70 år siden. Aldri har ikonet fra Toyota tatt seg bedre ut, vil mange hevde.

2,8 liter rekkefirer dieselen har fått økt effekt, fra 177 til 204 hestekrefter, dreiemomentet er nå 500 Nm mot tidligere 450 Nm. Land Cruiser er fortsatt ingen sprinter, men er seigere enn før.

Bensin er nå faset ut i Norge, sammen med manuelt gir, nå leveres den kun med 6-trinns automat og nevnte dieselmotor.
Oppgradert multimediapakke og 2. generasjon Toyota Safety Sense er nå tilgjengelig. Sikkerhetspakken har blant annet adaptiv cruise kontroll som kan kobles mot skiltgjenkjenning for automatisk hastighetsregulering i henhold til fartsgrensene.

Mindre endringer utvendig og innvendig er det også, men ikke mer enn at kjennere vil føle at de er på hjemmebane når de bestiger nykommeren.

Kravler i vei
Tre utstyrsversjoner er tilgjengelig (alle er varebiler, registrert for to):
DLX kr 598 600,-
VX kr 733 700,-
GX (demobilen) kr 760 400,-
(priser inkl mva)

Allerede fra innstegsversjonen er ting som ryggekamera, Apple Car Play/Android Auto, keyless entry/start og 2-sone klima inkludert.

Toppmodellen stiller med blant annet elektriske skinnseter med minne, luftfjæring og tre diff.sperrer samt Crawl Control. Det siste er, som navnet indikerer, en kravlefunksjon som kan være kjekk å ha for de som aldri kan komme langt nok ut på viddene med et kjøretøy. Med systemet innkoblet, vil luftfjæring, uavhengig hjuloppheng og diff.sperrer samt lavgirserie sørge for at bakkekontakten opprettholdes slik at bilen gnager seg frem nesten uansett. Blir du stående fast med kravlefunksjonen, er det kanskje like greit å ringe en psykiater fremfor Viking og Falck.

Komfortabelt, trygt og traust
Vi stiger ombord i demobilen, som altså er registrert som varebil på grønne skilter. De to som får plass har all grunn til å finne seg tilrette i førerhuset som er adskilt fra varerommet med en nettingvegg. Avstanden til denne er tilstrekkelig til at alle bør kunne få setet langt nok bak til å finne en god sittestilling i komfortable skinnseter.

Et trykk på startknappen vekker til live rekkefireren, og vi er aldri i tvil om at det er diesel som regjerer under panseret. Den høres godt på tomgang, men under kjøring forsvinner faktisk mye av motorlyden, selvsagt noe på grunn av vind-og dekkstøy, men alt i alt så opplever vi at det er et behagelig og dempet lydbilde. Med letthet manøvrerer vi oss gjennom rundkjøringene i Sørlandsparken og setter kursen mot de indre bygder med hullete grusveier hvor svingene kommer tett.

«Komfortabelt, trygt og traust» har vi notert på blokka etter noen mil. Vi kan velge mellom tre innstillinger for kjøremodus, Comfort/Eco, Normal og Sport. Det er fristende å velge Sport, for først da føler vi at vi får ut kreftene kjappere ved at automatkassen holder lengre på girene før det gires opp. Kreftene kan også lokkes frem ved kick-down, men systemet trenger ørlite «betenkningstid» før effekten kommer for fullt. Som sagt, Land Cruiser er mer bamse enn sprinter, og det er slik det skal være i denne divisjonen. Viktigere enn skarp akselerasjon er evnen til tung last (775 kg) og solid trekkevne (3 tonn).

For næringskunder
«Monsterbakken» hvor vi tester de fleste biler er selvsagt lett match for Land Cruiser, at snøen ligger ubrøyta spiller ingen rolle. Bakkeklaring på drøye 21 cm gjør også sitt. Med lavgirserie koblet inn tar vi oss ubesværet opp til grustaket på toppen. Crawl Control fikk vi prøve litt i en stupbratt gressbakke. Med systemet koblet inn kan vi regulere farten med en skruknott på dashbordet. Det klikker og det klakker i mekaniske ledd, og det er ikke fritt for at det rister litt. Men det virker vi gnager oss opp til et punkt der vi ikke våger mer.Sånn er det nok for de fleste som prøver Land Cruiser for første gang, de gir seg før bilen gjør det, motet svikter rett og slett…
Salgssjef Halvor Aamot hos Toyota Sør har allerede inne 38 bestillinger på nye Land Cruiser som kom sist høst.

-98 prosent av salget er til næring og alle skal ha den på grønne skilter registrert for to personer. Mange velger leasing. Som 5-seter bikker den millionen med god margin, og da er den ikke så interessant lenger. Men setene følger jo med, de kan jo være kjekke å ha på brygga eller på terrassen, spøker han.

Snart har bamsen fødselsdag, 70 år er altså gått siden forløperen til dagens utgave ble født. Og ingen bør være i tvil om at bamsefar passerer milepælen med både stil og verdighet. Hipp hurra sier vi.

Mange knapper: Mye å sette seg inn i når diverse knapper for valg av fremdrift kommer i tillegg til de «vanlige». At klima anlegget har fysiske knapper applauderer vi.
Back To Top