fbpx
skip to Main Content
SENTRALT: Bilverksted Sør er ditt bilverksted på Lund - et bilverksted som passer for alle.

Så enkelt får du unnagjort EU-kontrollen

Førstegangskjøper? Har du nylig kjørt opp? Vi forklarer hva en EU-kontroll innebærer.

Du skal ikke lenger enn til Lund for å finne et godkjent bilverksted som tar EU-kontrollen for deg. Verkstedet tar lette kjøretøy innti 3,5 tonn, har fast lavpris på EU-kontroll og har eksistert i over tre år.
– Vi har et flytskjema som vi må følge. Vi legger inn skilt- og chassisnummer, prøvekjører bilen, tester bremser og følger alle punktene slavisk i skjemaet som alle andre verksteder må følge, forteller daglig leder ved Bilverksted Sør, Tor Atle Andersen med et smil.

Serviceminded
Verkstedet printer ut vognkortet for deg, slik at du ikke trenger å tenke på det.

– Det henter vi ut digitalt, slik at kunden skal slippe å lete.

Etter bilen er kjørt god og varm, begynner den virkelige testen.

– Vi starter med å måle avgasser på bensin- og dieselbiler. Da monterer vi en slange på eksosrøret som igjen er koblet til en maskin. Den forteller oss om motoren forbrenner slik den skal. Dersom målingene ikke gir forventet resultat, er det et tegn på at noe er galt.

Neste post i EU-kontrollen er bremsetest. Hjulene blir plassert på en trommel. Hver aksel blir testet for å se om de bremser jevnt. Her blir også håndbremsen sjekket.

Etter bremsene er behørlig testet, går man løs på lysene.

– Her er gulvet kalibrert helt rett, slik at en ikke får noen avvik i lysvinkel eller høyde. Vi justerer lysene om det behøves.

Godkjente kontrollører
Til slutt får bilen en gjennomgang på løftebukken, hvor man ser på dekk, bremser, støtdempere, understell, eksosanlegg og alt det tekniske.
–Alle mekanikere ved Bilverksted Sør har gjennomført kontrollørkurs og er godkjent av Statens Vegvesen, bekrefter Andersen.

Statens vegvesen kan finne på å gjennomføre stikkprøver uten forvarsel, hvor de da går gjennom bilen selv.

– Det er bra, for det skjerper blikket vårt. Vi skal jo tross alt avdekke om bilen er trafikkfarlig eller ikke. Det er stor forskjell på om en bil har en mangel eller om den er trafikkfarlig.

Viser kunden
Om man ikke ønsker å være med på testen selv, kan du bare overlate nøklene til verkstedet, men det er en fordel om kunden kan vente i butikken over verkstedet, med en avis og en kopp kaffe, om det skulle være noen spørsmål. Testen tar ikke stort mer enn en time.
– Jeg liker at kunden er tilgjengelig dersom det skulle være noe. Trenger bilen utbedringer, er det en fordel å avtale det med kunden med det samme vi oppdager problemet. Da kan kunden få se det selv, ved at vi løfter bilen opp på bukken, for eksempel.

Fast pris
Avhengig av omfanget, kan Bilverksted Sør utbedre feilen der og da. Verkstedet har fast pris på alle reparasjoner etterpå. Mange ganger kan kunden sette igjen bilen her og få den tilbake senere samme dag.

– Da får kunden låne en erstatningsbil så lenge. Vi har til og med hente- og bringetjeneste, som gjør at vi henter kundern på jobb og kjører vedkommede hjem.
Tror du det at du slipper EU-kontrollen ved å kjøpe el-bil, må du tro om igjen.
– Den eneste forskjellen er avgassene. Ellers er det ganske så likt, blunker Andersen

Back To Top