fbpx
skip to Main Content

Koronavettreglene – Påskeedition

Hold deg hjemme og ikke dra på hytta.

I år er det sterkt anbefalt at du holder deg hjemme og ikke drar noe sted. Hvertfall ikke finn på å dra på hytta. Det har Bent Høye sagt mange ganger nå. Samtidig er dette en anbefaling. Det er ikke en forskrift. Er du forvirret? Planlegg heller andre påskeaktiviteter. Hold deg til din kohort. Test deg ved symptomer på korona og meld i fra om hvor du har vært hvis du får positive prøveresultater.

Respekter karantenetiden
I påvente av prøvesvar er det viktig at du respekterer karantenetiden og holder deg hjemme og bort fra folk. Her skal du ingen sjanser ta.Dersom du har vært nærkontakt med en bekreftet smittet person, skal du i karantene i 10 døgn fra den dagen kontakten med smittet person skjedde. Jeg vil nødig oppfordre til hamstring, men noe mat og toalettpapir er det nok greit å ha liggende i tilfelle. En kalkulator for å regne seg tilbake i tid er sikkert heller ikke dumt.Hold deg oppdatert på myndighetenes anbefalinger og tilpass planene dine etter det. Ta hensyn til ekstraordinære regler for smittevern i ditt område.

Vær forberedt på å plutselig måtte snu om på alle planer, selv på korte turer ut av huset. Sjekk siste nytt om korona på helsedirektoratets hjemmesider. Helst hvert kvarter. Sett deg inn i hva eventuelle nye regler innebærer for deg i det område du skal ferdes i. Husk at det er internasjonale , nasjonale og lokale retningslinjer du skal forholde deg til. Det er anbefalinger og forskrifter. Det er også forskjell mellom “skal”, “bør” og “må”. Disse grammatiske reglene er viktigere å kunne nå enn da jeg hadde tidenes norskprøve i 10.klasse. Det er forståelsen av disse ordene som er avgjørende for om du må betale bot eller sitte 6 måneder i fengsel.

Minimal sosial sirkel
Omgi deg med minst mulig mennesker til en hver tid. Hva “minst mulig mennesker er” er et definisjonsspørsmål som er dekket under begrepene nevnt ovenfor. “Skal”, “bør” og “må”, i tillegg til “anbefaling”, “regler” og “forskrifter”. Det vi vet så langt er at private sammenkomster bør utsettes og aller helst avlyses. Om de allikevel “må” avholdes kan du være maks 10 personer inne og 20 personer ute. I tillegg er det forskjell på private sammenkomster og besøk. Har du besøk i ditt eget hjem, bør du bare være 5 personer, i tillegg til de du bor med. Er noen av gjestene fra samme husstand kan man plutselig invitere flere enn 5 personer likevel.
I Kristiansand er det faktisk forbud frem til 29.Mars mot flere enn 5 gjester hjemme og på hytta.

Meteren
Avstand. Kanskje vårt aller viktigste våpen i bekjempelse av smittespredning. Hold minst en meters avstand og gjerne to, der det er mulig. Sprit hendene både før under og etter besøk. Begynner du å få tørr hud på hendene, kan du være sikker på at du gjør ting riktig. Ikke ta på ting unødvendig. Se stygt på folk som ikke holder avstand og gi et ekstra sinna blikk til de som ikke bruker munnbind på butikken.

Vær forberedt på plutselige regelendringer
Vær forberedt. Husk at reglene for smittevern skifter raskere enn selve koronaen smitter. Ha med nødvendig utstyr hvor enn du ferdes. Dette være seg ansiktsmasker, antiback, engangshansker og ansiktsvisir. Gå kun på steder du vet er trygge og smittefrie. Ta gjerne med både ekstra munnbind, og antiback. Tenk på andre. Ekstra munnbind til uforutsette hendelser, kan hjelpe både deg og andre i nøden. Gjenkjenn individer med mulig smitte på din vei og ha alltid fluktruter klare.

Spar på kreftene dine
Spar på kreftene dine, du vet aldri hvor tøff neste handletur vil bli. Du aner ikke hvilke skitne og koronasinfiserte hender som har vært å klasset hemningsløst i fruktdisken før deg. Husk at du kun bør handle i fysisk butikk om absolutt nødvendig. At du kun har to stykk hermetiske bokstomater igjen eller har glemt å kjøpe påskeegg til poden, er ikke grunn nok til en tur på nærbutikken. Kanskje er tiden uansett inne for å si at påskeharen ikke fins. Om du mot all formodning velger å dra likevel, husk å melde fra om hvor du er til de nærmeste. Dette er ikke fordi de vil finne deg, men fordi de ikke vil gå der du har vært om det skulle vise seg at du er smittet.

Det svakeste medlemmet i din kohort bør skjermes for mest mulig, hele tiden. De bør derfor ikke være den ansvarlige for årets påskehandel. Det bør noen spreke og friske gjøre.

Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Nå i påsken kan du kjenne en sterk dragning mot hytta. Her er det ekstremt viktig at du kjemper i mot. Alle sommerens festivaler er avhengige av denne felles antihytte-dugnaden nå i påska. Skulle du likevel havne i en slik situasjon, er det viktig at du søker hjelp raskt. Omgi deg virtuelt med mennesker som er flinke til å følge reglene for smittevern. Ha plan B klar om dragningen skulle bli for stor. Er det noen i din kohort som har problemer med å følge reglene? Ser du at noen som ikke følger anbefalingene? Ser du noen som har tagget seg med geolokasjon “på hytta” på Facebook? Slett de som venn. Du kan finne nye og bedre venner.

Befinner du deg likevel plutselig i en bil på vei til hytta så husk, da du er ute å kjøre bokstavelig talt, men du har fortsatt tid til å snu.

Husk at de faktiske reglene finner du på : helsenorge.no/koronavirus/

Back To Top