fbpx
skip to Main Content

Rødt hår

– 2% klubben:


Mai er en vakker måned. Det er vår i luften, Selveste nasjonaldagen er i mai. Som om ikke det var nok, er 26. mai The International Redhead Day, selveste dagen for oss med rødt hår. Ja, vi har en egen dag.

Fakta
Mennesker med rødt hår har høye nivåer av det rødlige fargepigmentet feomelanin og relativt lave nivåer av det mørke pigmentet eumelanin. Som regel har vi lavt nivå til nesten ikke eksisterende nivåer av melatonin. Derfor er det mange med rødt hår som er blekere i huden og må ty til Selftan for å få den fine sommerfargen.

Det vi derimot kan skryte på oss er at vi er bærere av et gen som heter MC1R. Dette er et meget sjeldent gen, som bare 2 % av verdens befolkning har. Flesteparten med dette genet er i Skottland og Irland. Aller mest sjeldet er det om du har rødt hår og blå øyne. Det er dette genet som er ansvarlig for de røde lokkene, den lyse huden og overfølsomheten for sollys.

Myter og sannheter
Det finnes mange myter om oss rødhårede. Vi er blir fort hissige, har mer sex en andre og det er også en ordtak som sier at “en gang i livet er en mann ment å bli stormende forelsket i en rødhåret kvinne.” Kanskje det er fordi vi er så temperamentsfulle?!

Har du rødt hår sies det at du er bedre til å lage kroppens d-vitamin. Jeg vet ikke om jeg kan avkrefte denne myten, men jeg er rødhåret og har hatt d-vitaminmangel.

Rødhårede blir ikke grå i håret, sies det. Dessverre kan jeg i en alder av 32 allerede telle flere ikke grå, men hvite hår. Heller ikke her vet jeg om jeg kan bekrefte eller avkrefte myten om evige røde lokker. Jeg vet bare at jeg kan bekrefte at jeg har noen hår som ikke er røde.
Rødhårede trenger mer bedøvelse, mer narkose og reagerer annerledes på smerte, i følge Forskning.no. Dette er også noe jeg selv kan bekrefte i form av flere tannlegebesøk. Derfor velger jeg å tro at dette er sant. Smerter i huden reagerer vi ikke like mye på, men vi fryser fortere. Dette med smerte er ganske spennende forskning, syns jeg. Det er inte­ressant å vite at det er forskning som tyder på at smerteterskelen til rødhårede er litt annerledes.

Er vi smartere? Ikke vet jeg, men ifølge en artikkel i Illustrert Vitenskap, har vi har fire ganger større sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre. Jeg liker å tro at dette er sant.

Historie
Rødt symboliserer så mye, det står for lidenskap, kjærlighet og kanskje ikk og til og med hat. Det er vel grunnen til at vi ble beskyldt for å være både vampyrer og hekser i gamle dager.I gamle Egypt ble rødhårede ofret til gudene fordi de var så unike. Under andre verdenskrig var vi heller ikke særlig populære, og Hitler forbød faktisk ekteskap mellom to rødhårede, slik at vi ikke skulle få formere oss.
Jeg er føler meg med andre ord veldig heldig som er lever nå i denne tiden og med det slipper disse problemene rødt hår kunne ha medført seg om jeg skulle ha levd i en annen tidsepoke.

Kunst
Kunstneren Munch har i flere av sine bilder malt kvinner med rødt hår og i røde kjoler. Han er jo død så man kan ikke spørre han om hvorfor. Det jeg vet er at han hadde et intenst kjærlighetsforhold til en rødhåret kvinne med navn Tulla Larsen.

Andre kjente historiske malerier av rødhårede er:
Sandro Botticelli
– The birth of venus

Gustav Klimt – Danae

Dante Gabriel Rossetti
– Lady Lilith

Fordeler
Bortsett fra foreviget rødhåret kunst virker det kanskje ikke så positivt å være født med dette MC1R genet. Men noe positivt er det.
I tillegg til å ha en helt egen dag og egen festival i Nederland er det en rekke andre fordeler. Som nevnt er du medlem av 2% – klubben.
Det er ikke mange av oss.Er du mann med rødt hår, har du av en eller annen grunn 50% mindre sjans for å utvikle prostatakreft.

Bare det at det er så mange myter om oss gjør oss mer interessante og kanskje også litt mystiske.

For, hvor mange kan si at de muligens er en vampyr eller heks?

Back To Top