fbpx
skip to Main Content
Plankelegging: Dugnadsfolkene tar seg en pause i strevet med å legge 125 kvadratmeter eikeplank til det som skal bli ei flott brygge. Materialene er av det kortreiste slaget, levert av Åbål sag i Birkenes. Fra venstre: Nicolas Nygård, Kay Severinsen, Petter Larssen, Lars Kvarenes, Håkon Skjolden, hunden Aisa og Trygve E. Tønnesen. Arbeidsleder Atle Nygård var ikke til stede da bildet ble tatt.

Oppruster brygge på historisk grunn

Ei forfallen gammel dampskipsbrygge i Topdalselva får sin renessanse takket være entusiastiske medlemmer i Tveit Historielag som legger ned opp mot 700 dugnadstimer og en god slump penger.

– Brygga i Knarestad hadde anløp av D/S Topdal i årene 1865 til 1937, da tok rutebussene over transporten av folk, fe, varer og melk, forteller Trygve E. Tønnesen, leder i Historielaget og initiativtaker til å gi nytt liv til den gamle brygga.

Vi treffer ham og en ivrig dugnadsgjeng i full gang med å legge eikeplank på den 125 kvadratmeter store brygga en vakker forsommerlørdag. Bygdemuseet er nærmeste nabo til brygga. Det hviler et historiens sus over det rødmalte huset på vollen:

Skysstasjon
– Det var skysstasjon i gamle dager. Folk fra Birkenes og Herefoss kunne få kost og losji før de tok båten til byen eller når de var på vei hjem igjen, forklarer Tønnesen.

Arbeidet med å fornye brygga kom i gang over påske, og det har ikke manglet på utfordringer underveis:
-Det har vært en tidkrevende jobb, og dyrt blir det også. Historielaget bekoster 125 000 kroner til materialer og annet som skal til for å bygge opp brygga på nytt. Pluss masse dugnad, selvsagt. Så var vi heldig å få gratis betong fra Ribe Betong, ni kubikk tilkjørt og tappet på plass til fundamentene. Det sparte oss for masse arbeid og rundt 25 000 kroner. Lions Tveit Club Tveit og foreningen Ryen Grendehus har begge gitt oss 10 000 kroner, Hamre Familiecamping 5000,- og privatpersoner i Tveit samme beløp.

Elvesti til Boen Gård
Tanken bak opprustingen er at båtturister kan ta turen opp elva og legge til ved brygga. Gressvollen som omgir bygdemuseet innbyr til å slå seg ned for en piknik, og den nylig anlagte elvestien som går fra museet opp til Boen Gård er også lett tilgjengelig. Også elvestien er blitt en realitet takket være et aktivt historielag.
– Jeg tenker det kan være flott for de som skal besøke Boen å komme sjøveien, legge til ved brygga og spasere gjennom idyllen noen hundre meter opp til gården. Dette blir vinn, vinn for alle parter, tenker lederen i Historielaget.

I tillegg til brygga, som ventes å stå ferdig til fellesferien, er det tilrettelagt for funksjonshemmede med HC-parkering ved museet. Herfra er det tilgang for rullestolbrukere både til brygga, museet og tildels elvestien. Det blir også anledning til å fiske fra bryggekanten.

Positiv grunneierfamilie
Tveit Bygdemuseum eier ikke brygga, grunnen tilhører familien Kjevik. Det var også denne familien som ga Knarestad som museum til gamle Tveit kommune i 1952. Avtalen med eieren er at Tveit Historielag bekoster opprustingen mot at allmennheten får tilgang til brygga fra både landsiden og fra elva.

Ikke fra Kina: Arbeidsleder Atle Nygård viser frem en solid fortøyningsring som det skal monteres flere av langs brygga. En lokal Petter Smart, Oddvar Bysheim, er mannen bak produktet.
Fritt levert: Ribe Betong stilte med gratis betong ferdig tappet i fundamentkassene.Dronefoto: Trygve E. Tønnesen
Back To Top