fbpx
skip to Main Content

Ting jeg har lært av å starte for meg selv

Et par ting du bør tenke på og hvorfor du bare burde kaste deg ut i det.

Lenge gikk jeg med en drøm om å være min egen sjef og starte for meg selv. Det skulle gå mange år før jeg faktisk turte å gjøre det . For min del så fikk jeg et ekstra spark i baken da jeg mistet retten til dagpengene mine. Nøden lærer naken kvinne å spinne, heter det så fint. Og selv om jeg ikke var naken, så sto jeg likevel i en liten krise. Jeg hadde minimalt med inntekt og hadde kanskje ikke så mye valg annet enn å bare hoppe ut i det. For hva annet kunne gå galt nå? Man kan vel si det sånn at det var ren desperasjon som var inspirasjonen bak det hele. Desperasjon i tillegg til en stor drøm om å kunne leve av mine kreative evner uten å måtte ha noen som henger over meg.

Mye jobb
Når du jobber for deg selv så har du ingen som henger over deg og du kan styre mye av dagen din selv. Jeg kan sove litt lengre om morgenen på en tirsdag om jeg føler for det. Det er ingen som forventer at jeg skal være på kontoret eller logget på systemer klokka 09 sharp. Men la ikke det lure deg. Det som henger over deg er ikke en sjef, men det er stadige deadliner. Deadliner for prosjekter som skal leveres, regnskap og mail som må besvares. Jeg jobber enda mer nå enn hva jeg gjorde da jeg var ansatt i et firma. Men jeg jobber for meg selv og jeg vet at alt arbeidet jeg legger inn går til videreutvikling av min egen bedrift. Personlig syns jeg at den største utfordringen med å starte for seg selv er å koble av. Jeg trenger ikke svare på en mail med en gang og jeg trenger min fritid på dagen som ikke dreier seg om jobb.

Alt må ikke være perfekt.
Hva tror du at du lærer mest av? Det er det å feile. Da jeg startet opp hadde jeg ingen forkunnskaper. Jeg hadde aldri før sendt en faktura og ikke kunne jeg noe som helst om regnskap heller. Jeg visste ikke en gang hvordan man skulle starte et enkeltmannsforetak. Jeg var med andre ord ganske fersk og i tiden fremover skulle jeg ha en bratt læring-skurve. Hver dag møter jeg på utfordringer og ting jeg overhodet ikke har peiling på, men det er jo litt av det som gjør at det er spennende å drive en liten bedrift. Da jeg skulle sende min første faktura skjønte jeg ingenting av hva jeg holdt på med. Jeg skulle i tillegg sende den til utlandet og hadde ikke peiling på hva den måtte inneholde. Jeg lærer fortsatt flere smarte måter å gjøre ting på hver eneste dag.

Ingen skam å ta snarveier
I tillegg til å lære av feil burde du ta flere snarveier. Men ta snarveier på de rette tingene. Skaff deg et regnskapsprogram for å gjøre ting lettere. Det er ikke slik at du skal kunne alt selv. Det er nemlig en grunn til at det fins slike programmer for regnskap. De skal spare deg for tid, hjelpe deg når du trenger det og lære deg hvordan ting blir gjort skikkelig. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har mailet med kunde-supporten til mitt regnskapsprogram. Jeg ville aldri vært det foruten.

Jobb smartere
I de månedene av oppstarten jobbet jeg nesten døgnet rundt. Jeg hadde hodet fult av ideer og alt skulle gjøres på en gang. Jeg prøver fortsatt finpusse måten jeg arbeider på slik at jeg kan få gjort mer på de timene jeg jobber. Jobb smartere, ikke mer.

Spør om hjelp
En av tingene jeg lærte tidlig var at jeg må bli flinkere til å spørre andre om hjelp. Dette kommer fra ei som hater å spørre om hjelp på butikken til eksempel. Finner jeg ikke asparges i grønnsaksdisken, så har de ikke asparges der.
Men når du driver for deg selv så trenger du noen ganger litt hjelp. Derfor må du legge egoet ditt til side og innse at du mange ganger kommer til å trenge hjelp. Lettest er det å spørre mennesker i samme situasjon som deg. De kan garantert lære deg noe lurt du ikke kan og du kan garantert lære dem noe tilbake. Det å skaffe seg venner i samme bransje er uunnværlig.

Si nei
Lær deg å si nei. Lær deg å si nei til kunder. Det høres kanskje rart ut, men det er ikke alle oppdrag det lønner seg å ta. Ikke jobb gratis. Ikke ta på deg mer arbeid enn hva du mestrer. Husk så ta deg pauser og husk at du skal ha fritid også. Selv om det å ha en egen bedrift kan være altoppslukende og du helst skulle ha gjort alle smarte ideer med en gang er det lurt å hvile og ta pauser også. Skulle du ta på deg for mye arbeid og ender opp med å bli utbrent så får du ihvertfall ikke gjort noen ting.

Sist men ikke minst. Husk å ta bankavstemninger. Minst en gang i måneden. Takk meg senere

Back To Top