fbpx
skip to Main Content

Besøkende ble vitne til fødsel

En elan antilope fødte en kalv ute på savannen i Dyreparken i åpningstiden, og kun noen meter fra gjestene. Besøkende fikk se det hele, og synes dette var veldig spennende. Se video nederst.

 

– Alt står bra til med mor og kalv. Kalven reiste seg på beina like etter den ble født, og tok til seg melk. Det er et godt tegn, sier dyrepasser Olav Åsland. Veldig gøy at våre gjester fikk med seg denne spesielle opplevelsen.

Elan antilope er verdens største antilope og lever på savannen i Afrika. Elan antiloper lever i flokk med opptil 25 individer hvorav 1-2 er voksne hanner. En fullvoksen hann kan veie opptil ett tonn. Hunnene er markant mindre, og veier vanligvis mellom 300-600 kilo. Den har lange og ganske rette, bakoversittende og skruvridde horn. Kroppen er stor og halen ligner en kuhale. Kroppslengden er over tre meter. Vanligvis er elan antiloper rødbrune eller gulbrune av farger, oftest med hvite striper over ryggen. Gamle hanner blir nesten gråblå. Arten betraktes ofte som mellomform mellom antiloper og kveg. Arten spiser blader, skudd og urter. Levealder for antilopene er 20-24 år.

Hunnene går drektige i ca. ni måneder måneder. Det er naturlig for arten å føde på savannen, men heller sjeldent at besøkende i Dyreparken får se denne seansen.

Om arten

Elan antiloper er ikke en truet art, og er stabil i antall i følge IUCN (International Union for Conservation of Nature), men det er stor usikkerhet om populasjonen er økende eller synkende innenfor de forskjellige områdene de lever i. Generelt er arten i vekst i beskyttet områder, mens det er dessverre motsatt for der hvor de ferdes i fri natur. I gitte områder er arten helt fraværende i det som ville vært deres naturlige leveområder. Den største trusselen for elan antiloper er menneskelig aktivitet som bebyggelse i leveområdet deres og krypskyting.

Se video av antilopemor og kalv her:

 

Back To Top