fbpx
skip to Main Content

Familiedag i Tveit:

Fest og moro under truende skyer

Pessimistisk værvarsel på Yr.no og pøsregn i forkant hindret ikke Tveit Bygdekvinnelag og Tveit Historielag å gjennomføre den annonserte familiedagen på Bygdemuseet på Knarestad søndag 1. august.

 

Offisiell åpning av den nyrestaurerte dampskipsbrygga og utdeling av årets kulturpris i Tveit var blant innslagene som fant sted både mellom og under regnbygene. Bakstekoner kunne friste med rykende ferskt bakverk fra den eldgamle vedfyrte steinovnen inne i bygdemuseet mens damene i bygdekvinnelaget sørget for rømmegrøt og annet godt til besøkende som tidvis måtte søke ly under paraplyer og tunge løvtrær for ikke å bli våte.

På historisk grunn

Vi befinner oss på historisk grunn på Knarestad. Dampbåten D/S Topdal trafikkerte mellom byen og Tveit i perioden 1865 til 1937 og Birger Tvedt fra Historielaget ankom som seg hør og bør sjøveien til festen. Han kunne fortelle mye om Knarestad og trafikken med dampskip opp elva til en lydhør forsamling på vollen. Historielagets formann, Trygve Tønnesen viste frem et veggur som i sin tid hørte hjemme på D/S Topdal.

Med ivrig klemting fra skipsklokka til den gamle dampbåten, ble den nyrestaurerte brygga offisielt innviet.  Brygga, som vi skrev om i juni, ble ferdig til sommersesongen til tross for at det ble mer arbeid enn først antatt. En stor dugnadsinnsats fra historielagets medlemmer, samt velvillige leverandører av betong og materialer, har gjort prosjektet mulig. Nå er tanken at båtfolket kan ta turen opp elva og fortøye ved brygga for å besøke bygdemuseet og Boen gård som ligger i enden av strandstien som også er bygget på dugnad.

Velfortjent kulturpris

Været gjorde nok sitt til at ingen ankom sjøveien denne dagen, da sett bort fra Birger Tvedt som kom roende i «Topdal III», en flatbunnet pram, for å fortelle om Knarestad og trafikken på elva. Samme Tvedt ble for øvrig tildelt kulturprisen i Tveit for sitt arbeid i historielaget, både med å formidle historie fra eldre i Tveit, og for å ha tatt del i dugnadsarbeid på mange felt.
Den flotte brygga som måler 125 kvadratmeter er belagt med eikeplank. Den har vært mye brukt i finværet i sommer av båtturister som har tatt turen opp elva. Både for å bade og for å slappe av på gressvollen.

Jo, de får det til i Tveit.

BYGEVÆR: Paraplyer og regntøy kom til nytte under familiedagen. Den nyrestaurerte dampskipsbrygga sees i bakgrunnen.
KLENODIUM: Birger Tvedt og Trygve Tønnesen i Historielaget viser frem et veggur som har hengt ombord i D/S Topdal.
KORTREISTE FRISTELSER: Aud Kari Kristensen kunne by på rykende ferske boller fra steinovnen i museet.
BAKSTEKONER ANNO 2021: Aud Kari Kristensen Merethe Nilsen har gitt nytt liv til den gamle vedfyrte steinovnen på Knarestad. Eva Ryen og Lene Katrine Kjevik er også med på bakstelaget.
SMEKTENDE TONER: Åse Lill Eftestøl skapte stemning på vollen med trekkspillet sitt. «Der kjem Dampen» hørte selvsagt med på spillelisten.
SMILTE BREDT: Birger Tvedt ble tildelt årets kulturpris i Tveit for sitt arbeid i Historielaget.
Back To Top