fbpx
skip to Main Content

Bytt ut turpølsa med ferske grønnsaker på grillen:

– Det er kun fantasien som setter grenser

Fakta: Oppskrifter fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Grillet hjertesalat med kapers 4 porsjoner

 Du trenger:

  • 2 hjertesalat
  • 22 ss olje til pensling
  • 1 dl kapers
  • 4 ss reven godt moden hvitost
  • Pepper

Vinaigrette:

  • 4 ss olivenolje
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1 ts sennep
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skyll salaten og del den i to – pensle med litt olje
  2. Legg den på varm grill med snittflaten ned. Grill til den har fått farge
  3. Snu etter et par minutter
  4. Grill videre et par minutter
  5. Skyll og tørk kapers. De kan ristes i en tør panne på forhånd eller legges på folieark på grillen
  6. Bland sammen alle ingrediensene til vinaigretten
  7. Server nygrillet hjertesalat med vinaigrette, kapers, finrevet ost og nykvernet pepper

 Enkel blomkålsuppe 4 porsjoner

 Du trenger:

  • 1 blomkål
  • 1 løk
  • 1 ts malt muskat
  • 1 l grønnsaksbuljong (utblandet)

Slik gjør du:

  1. Del blomkålen i små buketter
  2. Skrell løk og del i små biter
  3. Kok løkbitene og blomkålbukettene møre i grønnsaksbuljongen. Tilsett malt muskat
  4. Ta gjerne av noen blomkålbuketter for å legge i suppen ved servering

 

Tips: Litt finsnittet purre, vårløk eller gressløk til er godt.

På tur blir grillpølsa ofte den enkleste løsningen, men ifølge tur-influenser er det like enkelt å grille grønt og variert – selv midt i skogen.

 

– Lukten av grillmat på tur slår sjeldent feil, men lukten av den samme grillpølsa kan man fort bli lei av, sier Julie Korneliussen, som bruker store deler av sin hverdag i naturen.

Ifølge Korneliussen finnes det mange grønne måltider som er enkelt å tilberede på tur.
– Grilling av grønnsaker fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige. Tomater, zucchini, paprika, rødløk og champignon er gode alternativer til grønn grillmat, sier Korneliussen og legger til:

– Det er kun fantasien som setter grenser.

Gøy for hele familien

Korneliussen får støtte fra Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, som mener grillmat er mye mer enn bare pølser, kjøtt og burgere.
– Typisk grillmat inneholder ofte store mengder salt som kan bidra til å øke blodtrykket. Vi nordmenn spiser allerede mer salt enn anbefalt, så det kan være lurt å blande litt grønt i turmaten, sier Sagen.

Ifølge ernæringsrådgiveren kan du enkelt lage grillspyd med favoritt grønnsakene og pensle disse med litt rapsolje. Hun minner om at trepinner må ligge i vann i omtrent 20 minutter for å ikke ta fyr på grillen.
– Ellers har du foliepakker som kan varieres til det uendelige. Det kan også være gøy for barna å lage sine egne pakker, sier hun.

Lag restaurantmat i skogen

Ifølge Sagen kan en primus også sette stemningen på tur.
– Sleng litt forskjellige grønnsaker i pannen, tilsett hvitløk eller ingefær for litt smak, og voila – en nydelig wok midt i skogen, sier hun.

Korneliussen legger til at pastaretter med sesongens grønnsaker også kan være et godt alternativ på primusen.
– Zucchini sammen med pasta, stekte plommetomater og parmesan er en utmerket kombinasjon. Legger du til salt, pepper og bacon i tillegg blir det et herremåltid.

Hun mener det hele egentlig handler om å tenke litt utenfor den typiske tur- og grillmaten.
– De fleste måltidene du lager hjemme kan du faktisk lage på tur, avslutter hun.

Back To Top