fbpx
skip to Main Content
SVAR: Uhøytidelig undersøkelse på min Instagram viser at du ikke er alene om å ha «tilbake-til- jobb-angst».

Tilbake-til-jobb-angst

Da var sommeren over med et pang og du skal tilbake på jobb. Kroppen skal på kontoret, men hodet ditt er fortsatt på hytta eller på stranda. De sene sommerkveldene er det nå slutt på, for du skal på jobb i morgen tidlig. Vekkerklokka den er satt til kvart på syv.

I år blir nok overgangen for mange ekstra stor da de aller fleste arbeidsplasser begynner å åpne opp igjen for at folk kan komme tilbake fra hjemmekontor. Dette til noens store glede og andres store fortvilelse. Enten du vil eller ikke, må du ta på deg voksenbuksene og møte på jobb. Fulle innbokser venter deg og de daglige arbeidsoppgavene står for tur.

Som regel er dette en overkommelig overgang for de aller fleste, men for noen varer “tilbake-til-jobb-angsten” litt lengre. Det er faktisk et reell sak. Kanskje kan det også være et aldri så lite tegn om at du er i feil jobb?

Feil jobb?
Jeg sier ikke at du nødvendigvis skal slå salto og feire første arbeidsdag etter ferien, men hvis du gruer deg skikkelig og har problemer med å finne noe som helst positivt med å gå tilbake til jobb etter sommeren, ja, da vil jeg tørre å påstå at du er på feil sted.

Det kan være lett å tenke at “det bare er en jobb”, men trivsel på arbeidsplassen er viktigere enn du tror. Jobben er en stor del av hverdagen din. Jobb er flere timer av dagen din. Jobb er en stor del av livet ditt. Alt skal ikke være gøy hele tiden, men bruker du store deler av tiden din på noe du absolutt hater og gruer deg til, tror jeg ikke du blir et lykkelig menneske, spesielt ikke om du i tillegg bruker fritiden din til å grue deg til den kommende arbeidsuken.

En jobb du elsker
Hva skal til for å finne en jobb du elsker?
Forskning sier at to ting må være til stede for at du skal trives og like jobben din.

Du må ha en interesse for arbeidet du gjør og du må i tillegg bli utfordret.

Trivsel er altså ikke nok alene, men det kan få deg til å like jobben din litt bedre.

En jobb du elsker skal gi deg mening og du skal til og med kunne føle at arbeidstimene flyr av gårde. Du skal også føle at du forlater endt arbeidsdag med mer energi oftere enn ikke. Dette betyr selvsagt ikke at du aldri skal føle deg sliten, men det er en forskjell på å føle seg sliten og utmattet med dårlig energi.

En jobb du elsker skal inspirere deg og gi deg en god jobb/hverdag-balanse. Kulturen på arbeidsplassen din skal få deg til å føle at du blir sett og hørt. Jobber du tett med andre mennesker, blir jobbkulturen også som en liten familie. Trivsel blant dine medarbeidere er derfor også uhyre viktig for trivsel på jobb, som igjen vil på virke hverdagen din generelt.

Hva skal du gjøre om “tilbake-til-jobb-angsten” blir for stor?
Jeg har selv hatt “tilbake-til-jobb-angst” opptil flere ganger. Jeg kan ikke love at disse rådene vil fjerne angsten din helt, men den vil i alle fall ikke gjøre det verre.

– Snakk med noen om hva du føler. Dette er nok det viktigste du kan gjøre.

– Aksepter angsten, men ikke aksepter at dette er noe du skal føle på i all tid fremover.
– Prøv å forstå hvorfor du har disse følelsene og se om det er noen endringer du kan gjøre.

– Snakk med arbeidsgiveren din om du føler deg komfortabel med det, men husk at du ikke trenger å dele alt. Arbeid er bra for helsen din og bidrar positivt til din mentale helse. Arbeidsgiver har tilretteleggingsplikt og plikter å gjøre sitt for å fremme et godt arbeidsmiljø.

Ifølge min uhøytidelige undersøkelse blant mine følgere på Instagram, er det hele 69% som har “tilbake-til-jobb-angst”. Du er med andre ord ikke alene.

 

Back To Top