fbpx
skip to Main Content

Uinspirerende Inspirational Quotes

-og hvorfor de aldri vil inspirere deg.

Jeg vet du ser de over alt du også. “Det er i motbakke det går oppover.” “Ikke stopp når du er sliten, stopp når du er ferdig.”

Inspirerende sitater er over alt. De florerer på sosiale medier. De er delt på samtlige Facebook-vegger verden over. De er gjerne skrevet i løkkeskrift og bakgrunnen er av en strand eller solnedgang. Noen har de til og med hengende på veggen hjemme. “Live, Laugh, Love”. Akkurat som du skulle glemme å leve, le og elske om det ikke hadde vært for at det sto skrevet på veggen. Og kommer du egentlig til å “Gripe dagen” eller “Karpe diem-e” den noe mer, kun fordi det står skrevet på kaffekoppen din? Nei, det tror ikke jeg ihvertfall.

Beklager å måtte si det, men jeg er en selverklært Inspirational Quote-hater. Hvorfor? Jo, fordi jeg tror ikke at de virker. Det ser sikker fint ut i Instagram feeden din, men så mye mer nytte enn det tror jeg faktisk ikke at de har.

Du må gjerne tro at jeg er en kjip inspirasjons-hatende kvinne, men det er jeg altså ikke. Jeg bare hater quotes. Virkelig.

Folk bruker noen ganger quotes på en passiv aggressiv måte.

La meg forklare:
En kvinne har kranglet med en annen kvinne og som vi alle vet så er det nå full krig. Full krig i kvinneverden betyr to personer som ikke snakker med hverandre. Derfor kan du med 99% sikkerhet vite at følgende er riktig når du ser en slik quote fra kvinnene nummer 1 på Facebook. Den er ment til en person, og denne personen er kvinne nummer 2. De pleier å se ut omtrent slik : “Sometimes good things fall apart so better things can come together”. Quoten har selvsagt det klassiske utseende som beskrevet ovenfor.

Det er kanskje lett å tenke at en slik quote bare kommer ut av det blå, men for de aller fleste så tror jeg det er ganske innlysende at delingen av denne quoten er særdeles gjennomtenkt.

Dette er ikke en quote ment for allmennheten, selv om den er postet på et offentlig nettforum. Den er ment for en person og kun denne personen alene. Det er jo ikke sånn at kvinne nummer 1 plutselig våknet opp en morgen og fikk en åpenbaring og ville redde verden med en hel haug med quotes om verdighet og vennskap. Med mindre du er Ghandi. Men det er du ikke for han er død. Så hva er utfallet av å dele en tilsynelatende random quote på Facebook om livet? Alle skjønner at du har krangla med noen og at du prøver å få oppmerksomhet. Ja, jeg sa det. Du poster slike quotes for å få oppmerksomhet. Ikke noe i veien med å ville ha oppmerksomhet, det er er jo blant annet derfor jeg skriver denne kronikken. Det er bare det at oppmerksomheten du trekker til deg er ganske så negativ.

Funksjonen til en quote
Men virker de? Inspirerende sitater skal jo inspirere og motivere deg, men forskning sier faktisk at de kanskje ikke helt gir deg den nytten du tror de gjør. Slike sitater gir deg samme følelsen som du får av å faktisk ha oppnådd noe. Hvis det stemmer, så er det ganske dumt. For selv om du poster en motivational quote på Facebook om trening, så er det jo veldig sannsynlig at du fortsatt sitter på ræva senere i kveld når du går gjennom feeden på Instagram.

Hvis du allerede har en følelse av å ha oppnådd noe med å poste quoten, så er det jo ikke vits å stikke på gymmen da?

Og til kvinnen som postet sitatet som helt tydelig var ment til venninnen på Facebook? Hva ønsker hun? Jo, hun ønsker validering av de andre Facebook-siitatpostende vennene side. Hun ønsker at de skal kommentere under posten om at “Ekte venner støtter deg uansett hva” og “Etter regn kommer sola”. Målet er at den andre kvinnen skal se dette og med det virkelig få kjenne hatet på kroppen. Hva oppnår hun med å poste dette? Ikke noe annet enn å se rimelig teit ut, spør du meg.

Quotes fra berømte personer
Spesielt populært er det å dele quotes fra berømte personer. Gjerne fra de som ikke lenger er blant oss.

“Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”
-Albert Einstein

“Well behaved women rarely makes history”
– Marilyn Monroe

Vet du hva disse quotsa over har til felles? Vel, de er falske. Albert Einstein og Marilyn Monroe har aldri sagt dette.

Internett florerer av falske sitater fra berømte mennesker. Flesteparten av disse er ikke ekte. Skal du først poste en quote med Albert Einstein som bakgrunn, så er det kanskje lurt å faktasjekke først. For med dagens teknologi så kan faktisk hvem som helst kline på noen fine ord over et bilde av Einstein.

Skulle jeg likevel måtet velge en quote som jeg kan stå for 100% så må det være dette fantastiske sitatet fra Per Fugelli.
“En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen.”
Så kanskje du skal prøve på det først når det du klør i fingrene etter å få postet den quoten.

Og til slutt et av de aller beste sitatene fra Albert Einstein: “Don’t believe every quote you read on the internet, because I totally didn’t say that.”

Back To Top