skip to Main Content
ROLIG: Rolige og oversiktlige uteområder.

Strømmehaven – trivsel og livskvalitet

I kafeen sitter noen og småprater over en kopp kaffe. På en av terrassene sitter beboerne og nyter solen. På kjøkkenet i ett av bokollektivene holder ansatte og beboere på å bake. Tre-fire stykker har vært på matbutikken, og i en av stuene holder man på med trivelige aktiviteter. Trivselsfaktoren virker å være stor på Strømmehaven, et helt nytt konsept når det gjelder å gi omsorg til personer med demens.

For mange er et omsorgstilbud på institusjon for personer med demens ensbetydende med at beboerne har sitt eget rom, at ansatte er uniformert, at aktivitetstilbudene kan være noe begrensede.

I Strømmehaven på Strømme i Randesund er det meste annerledes. Utgangspunktet for tilbudet er at de som bor der skal fortsette å leve livene sine slik de har vært vant til. Omsorgstilbudet legger til grunn personorientert tilnærming, og stort fokus på livskvalitet, trivsel, velvære, en hverdag med mening og stor opplevelse av trygghet, for både den enkelte person med demens selv, for pårørende og for de ansatte.

Stor grad av hjemlighet
Dette ivaretas ved å legge til rette for stor grad av hjemlighet.
– Tilbudet skal være sosialt og dermed stimulerende i størst mulig grad for hver enkelt, hvor det å komme seg ut og være aktiv står helt sentralt, fremholder avdelingsleder Heidi Mitchell.

De som bor i Strømmehaven er personer med demens. Fellesnevneren er at alle trenger døgnomsorg, noe som i praksis innebærer et omfattende tjenestebehov.
– Omsorgsboliger fordelt i små enheter, det vi kaller bokollektiv, er derfor et nytt helse- og omsorgstilbud for denne målgruppen. Det betyr at vi kan gi individuell oppfølging på en annen måte enn på et tradisjonelt sykehjem, legger Mitchell til. I hvert bokollektiv er det stue, vinterhage, kjøkken og vaskerom, og er hjemlig utformet med egen inngang fra uteområdene. Det er lett å finne frem for personer med demens.

Lærte av Nederland
Det var på vårparten i 2016 at arbeidet med å utvikle et helt nytt omsorgstilbud i Kristiansand kommune startet opp. Arbeidsgruppen besøkte demenslandsbyen De Hogeweyk i Nederland for å få inspirasjon. Etter hvert landet man på å legge til rette for at et slikt tilbud i Kristiansand skulle organiseres i ulike bokollektiv.
Etter hvert stod tilbudet ferdig, bestående av 24 omsorgsboliger og 14 sykehjemsplasser, hele 42 omsorgsboliger for personer med demens fordelt på seks bokollektiv. Det var også funnet plass til et nytt dag- og aktivitetssenter med 42 plasser.

Innholdsrikt
Egen butikk hvor beboere, ansatte og ikke minst lokalbefolkningen kunne handle. I tillegg rommer Strømmehaven kontor for to soner i hjemmetjenesten, samt et eget klubbrom hvor det legges til rette for et svært variert tilbud av aktiviteter. Frisør, fotterapeut, en egen scene, flere flerbruksrom og elegante utearealer, eller det som Mitchell omtaler som et landsbykonsept, var det også funnet plass til.
Landsbyen fremstår som svært funksjonelt med opparbeide gangstier, blomsterbed, sittegrupper og et tiltalende miljø. Landsbyen har en geografisk avgrensning og gir følgelig et trygt uteområde hvor demente lett kan kjenne seg igjen. Her følges de demente godt opp, slik at de kan leve fullgode liv og delta i mange aktiviteter. Ikke minst bor de i egne hjem.

En ny måte å arbeide på
I Strømmehaven er det de ansatte som jobber i beboernes hjem.
– De bor ikke på vår arbeidsplass. Vi har også en egen resepsjon, betjent av et flott personell som virkelig gjør en flott jobb. De følger med på hvem som kommer og går, og er det noen av beboerne som vil ut, blir de sett, og kan få følge dersom de vil ut og gå en tur, forklarer Mitchell.

Stor grad av individuell tilrettelegging
Denne gjennomtenkte måten å organisere omsorgstilbudet på, innebærer også en ny måte å jobbe på for de ansatte som har fått andre funksjoner og roller å fylle enn ved et tradisjonelt institusjonstilbud.

– Vi tilbyr personsentrert omsorg med stor grad av individuell tilrettelegging. Vi skal gi omsorg til den enkelte livet ut. Det er helt avgjørende å kunne gi beboerne en meningsfull hverdag basert på deltakelse i aktiviteter og i hverdagen.

Fulle stillingsprosenter
I hvert av de seks bokollektivene arbeider det ansvarlige helsefagarbeidere som alle jobber nært med «sin» assistent. Eget ressursteam med sykepleier og vernepleier hører også med, samt servicemedarbeidere og det som kan omtales som trivselskoordinatorer.
– De ansatte har i stor grad fulle stillingsprosenter. Dermed har beboerne i hvert av bokollektivene ressurspersoner i sin nærhet, som kjenner hver enkelt beboer, og beboerne er trygge på de som arbeider der.

I det aktivitets- og klubbkonseptet som finnes, legges det opp til varierte aktiviteter og kulturtilbud. Poesiklubb, hagelag, turgrupper, filmkvelder, tur- og trimgrupper, samt sang og underholdning hører med. Kulturrullatoren har sine tilbud, og vi har som utgangspunkt å trekke frivillige tilbud og de pårørende med på en god måte. Strømmehaven er en del av et lokalsamfunn her på Strømme, med lag, foreninger, skole. barnehage, kirke og frivillige tilbud, og dermed noe vi ønsker å samarbeide med for å gi en meningsfull og god hverdag fylt med mye innhold for hver enkelt beboer.

VIKTIG BIDRAGSYTER: Maia Ravnevand driver, Matkroken, en matbutikk som betjener både beboere, ansatte og lokalbefolkningen.
RESEPSJONIST: Ane Guri Brekkhus er servicemedarbeider i resepsjonen.
SØRGER FOR TRIVSEL: Stine Kocian er trivselskoordinator.
FRITT: Uteområdene er anlagt slik at beboerne kan gå fritt omkring.
PERSONSENTRERT: – Vi tilbyr personsentrert omsorg med stor grad av individuell tilrettelegging. Vi skal gi omsorg til den enkelte livet ut, sier Heidi Mitchell.
MØTEPLASSEN I MANGES HJEM: Alle bokollektivene har egne kjøkken.

Sorry. No data so far.

Back To Top