fbpx
skip to Main Content

Bruk høstferien til å male

Høstferien kan være siste mulighet for deg som har planer om å fullføre årets maleprosjekt. Her er tipsene som får deg over målstreken.

 

For å få et godt resultat når du maler og beiser utendørs om høsten, er du avhengig av riktig værforhold. Overflaten du skal male må være tørr, og det må være varmt nok til at malingen tørker. Har du et utendørs maleprosjekt du bare gjøre nå, finnes det løsninger som virker.

Krever mer planlegging

Å male i 10-15 plussgrader går fint, i følge ekspertene.
– Vil du male ved 5-10 grader må du være mer forsiktig. Du må i så fall lese hva produsenten skriver på spannet om hvilke temperaturer malingen krever. Den største forskjellen ved å male om sommeren versus på høsten, er at du får færre timer til å male. Vær også oppmerksom på at overflatetemperaturen på for eksempel veggen kan være kaldere enn termometeret viser. Husk at malingsprodusentenes temperaturgrenser gjelder ikke bare for når du maler, men fra malingen blir påført, og til den har tørket på veggen, sier teknisk sjef i Nordsjö, Per Myhre.

Ofte bedre forhold på hytta

Det er ofte tørrere luft på høytliggende områder enn på lavtliggende steder. Folk flest i Norge bor langs kysten og følgelig ikke mange meter over havet, imotsetning til hyttene som gjerne ligger på toppen av et fjell.
– På grunn av lavere luftfuktighet er det gjerne bedre å gjøre utendørsmaling på hytta enn hjemme på høsten, forklarer Myhre.

Varmluft i kulda

Er det meldt litt kjølig vær, finnes det et triks som gjør at du kan fullføre malejobben likevel.
– Det er mulig å bruke en vifte for å få malingen til å tørke raskere. Viften må da plasseres opp eller nedover mot veggen, men dette kan være krevende dersom man skal tørke store overflater. Da trenger man i så fall mange vifter, forteller malermester i Flügger Farve, Roger Fridheim.

Hvit presenning i regn

Er det meldt nedbør, kan du også komme i mål om du bruker en hvit presenning, forutsatt at du har satt opp et stillas. 
– Det er mulig å henge en hvit presenning over stillaset for å beskytte veggen mot regn. Presenningen bør være hvit fordi det lar sola gå igjennom presenningen slik at malingen får tørke best mulig, sier Fridheim

 

Back To Top