fbpx
skip to Main Content

Gjør husarbeidet mer miljøvennlig

Det er gjerne i de hverdagslige gjøremålene privatpersoner kan gjøre sin skjerv i bekjempelsen av klimaødeleggelsene, men gammel vane er vond å vende. Derfor får du her fem tips til hvordan du kan gjøre husarbeidet litt mindre skånsom mot miljøet.

 

1. Bruk feiebrettet mer aktivt. Du kan fint ta de verste smulene og hybelkaninene med kost og brett hvor du ikke har teppe. Da sparer du på støvsugeren slik at den lever lengre, bruker mindre strøm og du kaster færre støvsugerposer.

2. Dropp skuresvamper. Bruk stålull i stedet. Skuresvamper er laget av syntetisk materiale. De går i oppløsning ved heftig bruk og skiller ut mikroplast som følger med vaskevannet. Tåler ikke overflaten stålull, bør du kanskje heller ikke bruke skuresvamp.

3. Dropp mikrofiberkluter. Mikrofiberkluter skiller ut mikroplast i vask. Mikroplasten forsøpler havene våre og ødelegger livet i havet. Bruk heller bomullskluter.

4. Bruk eddik i stedet for klor, salmiakk og andre fettløselige, syntetiske vaskemidler. Spesielt klor og salmiakk er ødeleggende mot liv i vann. Husholdningseddik som du finner i dagligvarebutikken er mye mindre farlig enn alternativene, spesielt når det løses opp i vann. Sitron er også fin å bruke, spesielt på overflater man skal behandle mat på. Grønnsåpe er også mer skånsom mot enkelte overflater, som ubehandlet tre.

5. Dropp skurekrem. «Sanden» i slike skurekremer er som oftest mikroplast. Når dette skylles ut med vaskevannet, havner deler av det i havet. Tilfør heller ekte sand til vaskemiddelet dersom du trenger et vaskemiddel som har en slipende egenskap.

Back To Top