fbpx
skip to Main Content

Rosa måned –Husk å kjenne etter

Sjekk melonene:
I oktober er det rosa måned. I flere butikker kan du nå se den rosa sløyfen til salgs.

Den rosa fargen står for støtte, vennskap, solidaritet og ikke minst håp for kvinner med brystkreft. Ideen bak den rosa sløyfen startet i USA hvor oktober måned har vært markert som rosa siden 1990-tallet.

Dette fordi kvinner ønsket mer bevilgninger til brystkreft. Rosa sløyfe-aksjonen er en internasjonal folkebevegelse. I Norge står Brystkreftforeningen og Kreftforeningen sammen om aksjonen. I Norge har Rosa Sløyfe-aksjonen blitt arrangert siden 1999 og så langt er det samlet inn 330 millioner kroner. Arbeidet handler først og fremst om å fremme forskning innen brystkreft, samt å være en kilde til støtte og informasjon for de som får stilt diagnosen brystkreft og deres pårørende.

Hvorfor er Rosa Sløyfe så viktig?
• Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner i Norge.
• Én av tolv norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet. Takket være forskning på behandling og tidlig oppdagelse av brystkreft overlever flere enn tidligere.
• Brystkreft utgjør 22 prosent av alle krefttilfellene hos kvinner totalt
• Også menn kan få brystkreft

Årets Tema
Hvert år er det et nytt tema som skal bidra til økt kunnskap i kampen mot brystkreft. I år har Rosa Sløyfe-aksjonen valgt å sette fokus på “Tidlig oppdagelse”. En av årsakene bak årets tema er nok at færre kvinner har oppdaget brystkreft under koronaepidemien. Dette viser at det å kjenne etter og sjekke seg selv er viktigere enn noen gang.

Man skal alltid ta endringer på alvor og det er bedre å gå til én undersøkelse for mange. Tidlig oppdagelse av brystkreft redder liv, husk derfor å kjenne etter. Tidligere tema har vært blant annet “Persontilpasset behandling”, “Senskader” og “Arvelig brystkreft”. I fjor ble det meldt om 300 færre tilfeller av nyoppdaget brystkreft. Aldri før har det vært så store forskjeller fra år til år på statistikken og det er heller ingen grunn til å tro at det skulle være færre tilfeller i fjor.

Hvordan sjekke deg
Sløyfen er en viktig påminner til å sjekke deg, men hvordan og hvor ofte skal det gjøres? Det er viktig å kjenne sin egen kropp. Det er viktig å sjekke brystene etter forandringer. Ved å være godt kjent med egen kropp vil man raskere merke selv små forandringer. Skulle du oppdage forandringer, bør du absolutt ta en ekstra sjekk hos legen. De vil henvise deg videre om nødvendig.

Det er enkelt å undersøke brystene selv og tar kun noen få minutter. Kreftforeningen anbefaler at man gjør dette en gang annenhver måned etter fylte 30 år. Måten man gjør det på er å stå foran speilet og kjenne etter forandringer. Undersøke brystet “time for time”, etter klokka rundt hele brystet. Ikke glem armhulene.

For en fullstendig oversikt på hvordan man gjør det anbefales det å gå inn på www.kreftforeningen.no sine nettsider. Her er det også linket til en You Tube-video.

Årets Rosa Sløyfe-design
Den rosa sløyfen er i år designet av moteskaperen Nina Skarra. Sløyfen er feminin, tidløs og gjennkjennelig. Den er laget av ren silke og silkechiffon.

Ved å bære denne i oktober måned viser man støtte, håp og ikke minst viktigheten av kreftforskning.

Gi din støtte til Brystkreftforeningen
Det er mange måter å støtte Brystkreftforeningen på, enten ved å kjøpe Rosa Sløyfe i butikken, eller ved å gi en pengegave.

Se www.brystkreftforeningen.no/stott-oss/ for mer informasjon.

Kilder: Brystkreftforeningen, Kreftforeningen.

 

Back To Top