fbpx
skip to Main Content

Romandebuterer med sterk historie

«Tilgi dem ikke» er fortellingen om 14 år gamle Bisi som opplever at hele hennes familie blir drept i en landsbymassakre, om hennes håp og drømmer, og gir et dypt og ekte innsyn i nigerianske kultur og samfunn hvor kristne og muslimer lever i dyp frykt for hverandre.

 

For ti år siden reiste Hanne Hellvik første gang til Nigeria for å jobbe for den humanitære organisasjonen Ceghad som driver et hjelpearbeid i Jos-området, hvor hun arbeidet i et helseopplysningsprogram med fokus på HIV og AIDS. Området har over lang tid vært preget av en dyp og voldelig konflikt mellom muslimer og kristne.
– Jeg jobbet på et barnehjem hvor alle hadde mistet foreldrene sine og kom tett på mange av dem som hadde mistet alt, forklarer Hanne Hellvik.

HIV-TEST:
Da hun var i Nigeria første gang, var Hanne Hellvik med og informerte om HIV og AIDS. Foto: Privat.

Uvirkelige og sterke historier

Andre gangen hun reiste ned, gjorde hun masteroppgaven sin om denne konflikten som har pågått i Jos-området siden 2001 og med mange tusen døde, og intervjuet mange om hvordan det var å leve i et område med en så sterk og voldelig konflikt gående.
– De jeg intervjuet fortalte om helt uvirkelige og sterke historier om hva de hadde opplevd. Dette rørte meg veldig. Det de fortalte, har jeg tatt vare på, og det er med utgangspunkt i dette at jeg har laget en fortelling, en roman hvor jeg gjennom øynene til en ung kvinne forteller om hva konflikten innebærer, sier hun. Romanen er basert på sanne og fortalte historier. Det er en sår historie, og kan nok oppleves som tøff av enkelte lesere, sier Hellvik.

Er livredde hverandre

Nigeria er et delt land, i hovedsak bor muslimene i nord og kristne i sør. Jos ligger midt i landet, og har både en muslimsk og kristen befolkning. De har lite kontakt, og er livredde hverandre. De tør ikke gå inn i hverandres områder. Konflikten påvirker hele regionen. I landsbyene rundt har det skjedd flere ganger at muslimer har angrepet kristne landsbyer og motsatt med mange drepte som resultat, hvor overgrep blir begått med seksualisert vold, og det har vært mange tilfeller hvor selvmordsbombere har forårsaket store ødeleggelser og omfattende menneskelige lidelser.

INTERVJU:
Hanne Hellvik intervjuet en rekke personer i forbindelse med masteroppgaven hun skrev. Foto: Privat.

Banebrytende

Arbeidet som Hanne Hellvik har gjort, er banebrytende. Konflikten har pågått over lang tid, men det har tidligere ikke vært forsket noe på konflikten, de bakenforliggende årsakene til den, hvordan konflikten påvirker dem som lever der, og myndighetenes rolle. Det er heller ingen som har samlet fortellingene til dem som berøres til en historie for å fortelle hva som har skjedd og hvordan hverdagen er i dag.

– De to gruppene har liten eller ingen kontakt. En muslimsk kvinne som bærer hijab kan ikke gå inn i et kristne området uten å måtte ta av hijaben. Gjør hun det ikke, kan hun risikere å bli drept. Det er lite handel mellom gruppene. Det påvirker økonomi og livsgrunnlaget på en negativ måte. Man er livredde for å komme på sykehuset av frykt for at helsepersonellet skal drepe en fordi man tilhører den andre trosretningen. Konflikten har satt dype og fryktelige spor, og den påvirker befolkningen dypt. Det er nærmest som om innbyggerne lever i en unntakstilstand, forklarer Hellvik.

Like relevant i dag

Selv om det er ti år siden hun var i Nigeria, føles det like relevant å fortelle historien, da konflikten fortsatt pågår.
– Konflikten bunner i politikk. Den er komplisert og sammensatt, og har sammenheng med at flesteparten av de innfødte er kristne, og hvor muslimske nomader bosatte seg i Jos-området. De mener at de gjennom er blitt diskriminert, har vansker med å skaffe seg jobb og levebrød, og opplever at de har færre rettigheter, sier Hanne Hellvik.

Hanne Hellvik har i noen år jobbet som journalist. «Tilgi dem ikke» er Hanne Hellviks andre bok. Den første, «Da pappa ble syk», gav hun ut tidligere i år, og er en barnebok som gir tips og råd for hvordan man samtaler med barn når en forelder blir alvorlig syk.

– Det har vært en lang reise. Det er stor forskjell på å lage en reportasje og å skrive en roman. Jeg har lest mye, tatt flere kurs, og vært i kontakt med flere forfattere for å få tips og råd for hvordan jobbe frem en roman. Jeg har lagt hele sjelen min i denne romanen som er et forsøk på å fortelle hva konflikten bunner i, hvordan den påvirker alle involverte, og hva som er veien ut av den, og ikke minst hva som skal til for at hatet, konflikten og volden kan opphøre, sier Hanne Hellvik.

Back To Top