fbpx
skip to Main Content
PÅ UTSTILLING: Dette var buketten vi kom over på salgsutstillingen i regi av Kristiansand Quilteklubb: Gro Eide, Anita Sollie, Ann Fauskanger, Anne Berit Malvig, May Kristin Romsvik, Irene Haga, Åse Kristensen og Åse Andersen.

Forsinket jubileumsfeiring for quilteklubben

Kristiansand Quilteklubb feiret en forsinket 30 års jubileum nylig, med salgsutstilling på Christiansholm festning.

 

Klubben ble stiftet i 1990, men på grunn av pandemien ble jubileumsfesten avblåst. Salgsutstillinger på festningen er en årlig tradisjon, nesten like gammel som klubben.
– Tidlig på 90-tallet hadde klubben over 70 medlemmer, informerer May Kristin Romsvik, som er medlem i klubben.

– Da var det ventelister, mimrer klubbleder Anita Sollie.

Tett knytta gjeng

Nå har klubben 40 medlemmer, og det er ikke lenger noe tak på hvor mange medlemmer som er akseptert. Klubben har møte én gang i måneden, på tirsdager og er en aktiv gjeng damer mellom 50 og 80 år.

– Vi møtes også to helger i vårsesongen og to i høstsesongen for å sy og lære av hverandre, hvis vi ikke er på kurs. I tillegg reiser vi på hyggelige turer i fellesskap. Vi er en tettknytta gjeng selv om vi er mange, forteller Anita.

Mange tilreisende

Den 16. og 17. oktober hadde klubben salgsutstilling på Christiansholm festning igjen, med kakesalg og utlodding. Blant utstillerne fant man håndarbeidsbutikker som Quiltefryd fra Tønsberg, Lappelykke fra Randaberg, Hos Janne fra Kristiansand, Meretes Atelier fra Grimstad og Linnerla fra Eydehavn.
– Det kommer tilreisende fra hele regionen og fra Oslo. I går var det 200 stykker innom her. I dag har vi hatt 100 betalende så langt, konstanterer Gro Eide, ansvarlig for utstillingskomiteen.

SALGSBORDET: Det var ikke mye som var igjen denne siste ettermiddagen av salgsutstillingen.

Folk kommer ikke gjerne bare for å se på flott håndverksarbeid.
– Vi ser at folk setter pris på hjemmebaksten og loddsalget, spesielt om de vinner. Det var ikke mye av i min oppvekst, innrømmer Eide.

Spesielle utstillingslokaler

Butikkene setter også pris på å få stille ut på festningen, skal vi tro Gro.
– I andre byer gjennomføres utstillingene gjerne i en gymsal eller et konferanserom på et hotell. Derfor får vi tilbakemeldinger fra utstillerne om at festningen bidrar til en spesiell opplevelse.

PARKERT: Dette teppet var en gave fra quilteklubben og hang tidligere i kommunehuset.

Hjelper hverandre

For nye medlemmer er enste opptakskravet at man skal kunne bruke kutteutstyr.
– Vi er ikke noe opplæringsinstans, så du må kunne beherske sømmen, men vi pleier jo å hjelpe hverandre, vedgår klubblederen.

Rekruttering av nye medlemmer er vanskelig, synes de.
– Det er mange unge mennesker som syr klær, men ikke tepper, mener nestleder Ann Fauskanger.

– Jeg har sett på Instagram at ungdommer syr klær og tilbehør av gamle lappetepper, skyter Ann Kristin inn.

– Vi har ikke tid til sånt, sier nestlederen med et smil om munnen til latter fra de andre.

– Men det er jo ikke mye av dette som ser ut lappetepper, spør vi.

– Det er jo mest nye materialer vi bruker, men det er den samme teknikken, bedyrer Gro.

– I Norge har jo vi tradisjon for å bruke mest bomullsstoffer, men i Tyskland bruker de gjerne forskjellige typer materialer av ulik kvalitet, hvilket gir et helt annet uttrykk, forklarer Fauskanger.

MODERNE KUNST: Mange av teppene er overraskende moderne og friske i både farger og mønstre. Løven er sydd av Liv Iglebæk mens elefanten er laget av Ann Fauskanger.

Ikke bare trøtte tepper

Lappetepper og andre quilts er fremdeles aktuelle gaveartikler, skal vi tro medlemmene.
– Det er populært både å gi og få som jubileumsgave, bryllupsgave, babygave i stedet for ullteppe etc. Ikke bare tepper, men også grytekluter, toalettvesker, duker, spisebrikker og slikt, opplyser Eide.

Quilts er ikke bare utslitte filler fra kasserte plagg som er kjapt sydd sammen til et teppe som skal holde på varmen, skal vi tro damene. Håndverksarbeidet som vises frem for avisen er rene kunstverk, bestående av flere lag tykke tekstiler i moderne farger og avanserte mønstre.

Klubben er åpen for nye medlemmer og leier lokaler i Høires hus men møtes også på Gimlekollen mediehøyskole for å sy.

 

Back To Top