fbpx
skip to Main Content

Dette krasjer vi med i høstmørket

Fakta: Dette krasjer vi med:
 1. En annen bil
 2. Vegg/stolpe i parkeringshus
 3. Mur
 4. Gjerde
 5. Veikant

Folk krasjer i garasjevegger, gjerdestolper, søyler, steiner, blomsterkasser, parkerte biler og små og store murer. – Ikke stol blindt på parkeringssystemet i bilen, bruk øynene, råder Trygg Trafikk.

 

Hvert år oppstår mer enn 45 000 bilskader av denne typen, viser analyser fra Frende Forsikring.
– Vi får meldt inn slike skader hver eneste dag, sier fagsjef motor i Frende, Roger Ytre-Hauge.

Dyre reparasjoner

Skadene ender oftest med en ødelagt dør, skjerm, støtfanger eller baklykt. Snittkostnaden per ulykke i fjor høst kostet mer enn 20 000 kroner å reparere.
– Grunnen til de dyre reparasjonene er at biler oftere har dyrt utstyr som sensorer, kameraer og radar i fronten som leser trafikkbildet, sier bileksperten. Når karosseriet på bilen får seg en trøkk, blir utstyret også skadet.

I fjor høst krasjet nordmenn for 1,5 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Det er mer enn 16 millioner hver eneste dag.
– Vi ser en økning i antallet kollisjoner om høsten og vinteren. Vi er på vei inn i et halvår med mer vær, dårligere sikt, mørkere tider og glattere veier. Småkalde og halvtrøtte bilførere bak rattet spiller også en rolle, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

Det er viktig å minne om at dugg og is på bilrutene må fjernes før du kjører.
– Selvsagt, egentlig, men altfor mange slurver, mener Ytre-Hauge.

Vinterføre skaper stress

Trygg Trafikk merker det samme.
– Vi tenker at kollisjoner i høstmånedene eller på førvinteren har med daglige aktiviteter å gjøre. Det er gjerne økt aktivitet og stress i kombinasjon med varierende sikt- og kjøreforhold som lav sol, våt og glatt vei, skumring og mørke, sier Bård Morten Johansen som er seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

En rekke uhell skyldes også overgangen til glattere føre.
– Glatten kommer visst like overraskende hvert år, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen. Han råder deg til å bruke øynene, og ikke stole blindt på parkeringsassistansen når du rygger eller parkerer.

Med lydsignal, med eller uten ryggekamera fordeler lyden seg til høyttalerne i bilen for å simulere kilden til hindringen.
– Du må fortsatt bruke øynene både foran, bakover og til sidene. Det er ikke alltid enkelt å tolke retningen på lydsignalet, advarer Johansen i Trygg Trafikk. Han forteller at du kan tro det piper fordi du er nær en hindring foran bilen. Samtidig har det dukket opp en hindring bak.

Veien må ha fokus

Frende og Trygg Trafikk minner også om viktigheten av å holde oppmerksomhet på veien og å unngå distraksjoner bak rattet.
– Kryssulykker skyldes svært ofte uoppmerksomhet, for høy fart og dårlig beregning. De fleste kjenner vikepliktsreglene, men enkelte overser skilting. Distraksjoner er et vesentlig element. Evnen til å motstå fristelser, altså å unngå å se på ting du ikke bør se på mens du kjører, er viktig. Dette gjelder både mobiltelefoner, nettbrett, passasjerer og fristelser utenfor bilen, informerer Johansen.

– Med god oppmerksomhet oppdager du hindringer tidlig. Det gir deg bedre mulighet for å velge riktig fart i situasjonene og det gjør deg i stand til å følge en plan i kjøringen, og reagere raskt om noe oppstår, sier seniorrådgiveren i Trygg Trafikk.

Tips og triks i høstmørket

Råd for å spare deg både irritasjon og penger, og forhindre at bilen din blir en del av statistikken.

 • Vask frontruten (også på innsiden)Sjekk om vindusviskerne dine er gode nok og sjekk at alle lysene (nær- og langlys) fungerer. Husk at mørkere dager og lav sol øker kravene til god sikt.
 • Har du motorvarmer? Bruk den! Det gjør at bilen starter lettere. Motoren slites mindre og slipper ut mindre avgasser, du bruker mindre drivstoff og skåner dermed også miljøet for utslipp. Har du ikke motorvarmer? Vurder å skaffe deg en. Dette kan som oftest bestilles som ekstrautstyr som ettermonteres. Ferdig montert motorvarmer koster normalt mellom 5000 og 7000 kroner.
 • Sjekk frostvæsken Denne sørger for at kjølesystemet ikke fryser til is. Fryser frostvæsken grunnet feil blandingsforhold kan vitale deler i motoren, som radiator og vannpumpe, sprekke. Skaden skjer normalt sett når bilen står parkert, og man merker ikke noe til det før man starter bilen. Du kan selv sjekke at det er nok væske på tanken, men for å sjekke hvor kalde dager kjølevæsken tåler er det best å kontakte bensinstasjon eller verksted.
 • Vask bilen jevnlig Gjør dette gjennom høsten og vinteren, men unngå å vaske den på dager med minusgrader.
 • Skaff deg en silikonstift Bruk denne på gummilistene etter at du har vasket bilen. Dette finner du på bensinstasjonen eller i bilrekvisitabutikker.
 • Tape over nøkkelhull når bilen vaskesAll tape fungerer. Poenget er bare at det skal være tett slik at vann ikke renner fritt inn i dørlåsen og fryser til is på kalde dager.
 • Bytt pollenfilter én gang i åretEt tett filter påvirker varmeanlegget. Du kan bytte filter selv, men det kan være greit å la ansatte på en bensinstasjon eller bilverksted gjøre denne jobben.
 • Skaff deg en låsoljeSmør alle låser med denne, så unngår du å låse deg ute av bilen. Låsolje finner du på bensinstasjonen eller i bilrekvisitabutikker.
 • Unngå tette dreneringshullLøv og annen skitt legger seg i disse og tetter til. Dette skjer gjerne over tid, men er typisk verre om høsten. Tette dreneringshull kan føre til at vann renner inn i elektroniske komponenter i motorrommet, som igjen kan gjøre at styreenheter kortslutter. Derfor kan det være en god ide å unngå å parkere under eller rett ved løvtrær når bladene faller.
 • Rydd bilen for løse gjenstanderDette gjelder selvsagt hele året. Om uhellet skulle være ute vil du ikke ha gjenstander som flyr gjennom luften.
 • Polér bilen før veiene saltes Dette kan hjelpe til så din bil ikke tar skade. Dette kan du gjøre selv, eller du kan levere bilen til et firma som ordner det for deg. Det finnes mange aktører i markedet, og en slik jobb koster stort sett mellom 1000 og 3000 kroner.
 • Har du hatt bilen på service? Husk at du kan få dekket inn flere av tipsene over ved å sende bilen på service.
Back To Top