fbpx
skip to Main Content

Julemat i lange baner hos Slakteren i Søgne

Kundene kommer langveis fra for å få den gode julematen hos Slakteren i Søgne. Fem-seks tonn pinnekjøtt og fem tonn ribbe går med.

 

Klokken er halv åtte om morgenen. I produksjonslokalet er aktiviteten høy. Det kuttes og skjæres. Der noen tar ut dagens varer fra kjølen og legges i salgsdisken, er andre i gang med å kutte til både ribbe, pinnekjøtt og julepålegg. På et eget bord står det en og lager dagens porsjon med bacon-kaker, mens en annen smører baguetter. Det er tydelig høysesong.

Stort produktspekter

I julesesongen selger de fem tonn pinnekjøtt og omtrent like mye ribbe.
– I tillegg kommer annen type julemat, som salte fårelår, persesylte, juleskinke, lammerull, julepølse, medisterkake, kalvesuss og andre typer julepålegg, forklarer Elise Holmen. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Travle dager frem mot jul for Elise Holmen og Eva Lund.

Produktene er populære. En av årsakene er at alt som selges er produsert i Norge.
– Vi får alt vi selger fra Prima Jæren. Slik har det alltid vært. De har alltid vært flinke til å levere kvalitet. Skal man overleve som slakter og også ha en målsetting om å øke salget, er kvalitet det absolutt viktigste, sier hun.

Kunder fra hele Sørlandet

Slikt blir det kunder av. Slakteren i Søgne har kunder fra et stort omland.
– De kommer fra Søgne og Greipstad, Kristiansand og Lillesand. Vi har faktisk kunder som kommer helt fra Risør i øst til Egersund i vest for å handle hos oss, sier Holmen.

Den gode kvaliteten på varene kommer av store kraftige dyr, at det er godt med fett og kjøtt på dem.
– Da kan vi selge store og møre biffer, for eksempel. Vi tar aldri inn noe smått, selv om det kan være rimeligere. Kundene vil ha kvalitet, og det kan vi tilby når dyrene er store. Da kan vi garantere mørt kjøtt, sier hun.

Lager alt selv

Absolutt alt de selger, lager de selv, og alt er glutenfritt.
– Bortsett fra baguettene, slår slakteren fast.

Utviklingen har vært rivende i flere år, men for noen år siden rammet tragedien slakterbutikken på Lunde. Produksjonslokalene brant. Driften måtte settes på vent mens nye lokaler ble reist.
– Vi hadde en god utvikling før dette, men etterpå har det løftet seg markant. Driften er blitt mye enklere, og vi har kunnet øke kapasiteten betydelig. Alt er blitt tilrettelagt på en helt annen måte. Nå kan vi kjøre det direkte inn på tørkerommet på en jekketralle. Tidligere måtte vi løfte alt for hånd, fra bil til butikk, til loftet for å skjære, og så ned igjen for å pakke, og så tilbake til lager, forteller Holmen.

Med nye lokaler kunne de drive på en helt annen måte.
– Vi fikk helt andre muligheter til å drive offensivt med enda større fokus på produktutvikling fordi kapasiteten økte så mye.

Ringer i vannet

Slikt blir det ringer i vannet av. Feriegjester og hytteeiere kom til i større grad. Det har ført til stor pågang sommerstid, rundt høytidene, når det er høst- og vinterferie på skolene, og familier fra Østlandet, Vestlandet og ellers tilbringer tid på hyttene sine i Søgne.
– Sommeren er en svært travel tid. Da går det mye i grillmat. Det virker som om ryktet har spredd seg om at vi har stort utvalg av grillmat. Sommeren er såpass hektisk, at dersom jeg er heldig, kan det kanskje bli tid til en liten ferie på høsten, sier Holmen. (Artikkelen fortsetter under bildet).

– Vi får alt kjøttet fra Prima Jæren, sier Janne Holmen.

Slakteren i Søgne er blitt en stor bedrift. 18 personer, hvorav ni på fulltid, står på lønningslisten. Resten jobber deltid i helger, i høysesong, på ettermiddager og i ferier.
– Tidligere var det én person på jobb på ettermiddagene, mens nå må vi minst være fire for å ta unna trafikken, understreker Elise.

Over 125 år

Noen skal handle middagsmaten, andre skal ha en baguett, mens atter andre skal ha en bacon-kake, kanskje en pølse eller to og en Cola.

Slakteren i Søgne har årlange tradisjoner. Det begynte i enkle kår, faktisk for rundt 125 år siden. Tønnes Thorkildsen Eikestøl ønsket å etablere en slaktervirksomhet i Søgne, og startet opp i lokalene som ligger ved siden av dagens butikkutsalg. Røkeriet var i kjelleren, og driften gikk bra. Sønnen, Torbjørn Eikestøl, tok over driften. Salget økte jevnt og trutt. Det ble behov for mer plass. Den gamle låven som ligger der butikkutsalget nå er, ble tatt i bruk for godt over 50 år siden. Bård Klungland, far til Elise Holmen som i dag driver Slakteren i Søgne, kom etter hvert med, og det er den samme familien som har drivet virksomheten siden.

Back To Top