fbpx
skip to Main Content

Dette gruet vi oss til med jula

Fakta: Juleengstelser
Hvilke av disse plagene frykter du mest for i julen?  
Gavestress 17 %
Forventningspress 13 %
Falle på isen 11 %
Vaskestress 7 %
Halsbrann 5 %
Bakestress 4 %
Juleallergi – juletre, blomst (julestjerne), røkelse 4 %
Bakfull 3 %
Fylleangst 2 %
Astma 2 %
Gnagsår av pensko 2 %
Eksem 2 %
Annet 4 %
Frykter ingen plager 30 %

Det er flere ting enn pandemien som plager og stresser nordmenn i høytiden, skal vi tro denne undersøkelsen.

 

I en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet ble nemlig nordmenn spurt om hvordan julen deres gikk for seg i fjor, og hvordan de ser for seg årets jul. Der kom det frem at hver femte nordmann opplevde stress i forbindelse med fjorårets gaveinnkjøp, og at omtrent like mange er forberedt på gavestress igjen i år. 18 prosent av kvinnene opplever i tillegg forventningspresset som ekstra tyngende.

Å kose seg med julemat og drikke er heller ikke helt problemfritt. Seks prosent av menn oppgir at de frykter halsbrann, mens syv prosent av kvinner mellom 20 og 40 år blir stresset av «syv slag» og er redd for bakestress.
– Jula er ikke for amatører, humrer Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.

Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet. Foto: Morten Rakke Photography

Bambi på isen og høysnue

I tillegg til forventningspress og stress oppgir 11 prosent at de er redde for falle på isen. Overraskende nok er det flere unge enn eldre som frykter glattisen; hele 14 prosent av de mellom 18 og 39 år, mens kun syv prosent av de mellom 50 og 59 år.
– Dette er litt morsomt fordi vi i samme undersøkelse spurte folk om deres forhold til brodder. I den aldersgruppen som er mest redd for å falle på isen, mener fire av 10 at brodder kun er for eldre folk, sier Pedersen.

Det er ikke helt risikofritt å holde seg innendørs heller. Ved fjorårets julefeiring ble seks prosent av oss rammet av ulike juleallergier, der vi enten reagerte på juletrær, juleblomster (julestjerner), røkelse eller lignende. Rundt fire prosent frykter for de samme plagene i år.
– Vi nordmenn er allerede utsatt for allergier på grunn av god hygiene og trolig enda mer nå etter lange perioder med munnbind og hånddesinfeksjon, avslutter Pedersen, som håper folk flest får en trivelig jul uavhengige av større eller mindre plager.

 

Back To Top