fbpx
skip to Main Content
ARISTOKRATISK: Fronten minner unektelig om et erkebritisk luksusmerke. Så er det også Giles Taylor, designer hos Rolls Royce, som står bak linjene.

Førsteinntrykket av Hongqi E-HS9

Kongen har landet

Fakta: Spesifikasjoner
  • Pris: fra 619 900,- Prøvekjørt: 699 900,-.
  • Motor: 2 elmotorer, 551 hk  300+450Nm
  • 0-100: 4,9 sek.  Toppfart: 200 km/t.  
  • Fremdrift: firehjulsdrift, 1A. 
  • Lading: ombordlader 11 kW  Hurtiglading: 100 kW 
  • Dimensjoner (L/B/H): 521/201/173cm 
  • Bakkeklaring: 20 cm 
  • Bagasje: som 7-seter: 255 L. Som 5-seter: 800 L.
  • Maks henger: 1500 kg   
  • Taklast: maks 75 km

Det hastet veldig. De første eksemplarene av den majestetiske elektriske SUV`en fra Kina ble nemlig sendt med fly til Norge.  Både motorpressen og de som har forhåndsbestilt den har siklet etter å få se og prøve den i virkeligheten.

 

 

Overskriften kan tolkes på to måter: Det er nærliggende å sette merkelappen «Konge på veien» der den brisker seg med et aristokratisk frontparti som hinter om et erkebritisk luksusmerke. Det er ikke tilfeldig. Selveste Giles Taylor, designer hos Rolls Royce, ble hentet til Kina for å streke opp linjene til noe som skal skille seg ut fra det meste annet som ruller på veien.

Den andre tolkningen går selvsagt på at man forventer at en person av royal herkomst skal tre ut av baksetet på bilen når den stanser foran et luksushotell. I Kina er den klassifisert som luksusbil, mens i Norge  er den tenkt for folk flest, men kanskje særlig for de med ekstraordinære plassbehov og med sans for overdådig luksus. Alt det til en nokså folkelig pris. (Artikkelen fortsetter under bildet).

SOBERT: Finner man seg ikke til rette her, er det kanskje like greit å oppsøke psykolog.

 

 På lynvisitt

Sørlandsavisen fikk anledning til å få et første møte med bilen som lokalt selges gjennom Motor Forum i Sørlandsparken. Den var på lynvisitt i stiftstaden før den skulle videre på sjarmoffensiv til flere byer. Leveringsklare biler er ventet i løpet av kort tid.
Tyve minutter var alt vi fikk til disposisjon for å få et første inntrykk, det rakk til en kjapp tur gjennom Sørlandsparken, kort foto-stopp i regnværet ved Ikea, og en liten tripp på motorveien, men det var nok til å konstatere at her kjører man på første klasse, eller er det business-klasse? Å si at den er støysvak, er nesten en underdrivelse. Mer riktig er å si lydløs. Ikke hører vi noe til elmotorene, og dobbelt lag akustisk glass i vinduene stenger ute det meste av støy fra utsiden. Da er det bare lyden av stillhet tilbake. Om man ikke velger å skru på det eksklusive lydanlegget med 12 høyttalere for å nyte yndlingsmusikken. (Artikkelen fortsetter under bildet).

ROMSLIG: Selv med alle syv seter i bruk, er det plass til 255 L med bagasje. Frunk foran kan leveres som tilleggsutstyr for 3500 kr.

Komfort av klasse

Klart det er lagt mest vekt på komfortsiden. En bil som måler mer enn fem meter, er drøye to meter bred og veier over 2,5 tonn, er neppe tiltenkt inspirert banekjøring. Her snakker vi ekte langturer der vi sitter i utsøkte skinnseter og nyter tilværelsen bak rattet. Samtidig er den lekende lett å manøvrere i tett trafikk gjennom alle rundkjøringene, og sikten ut er svært god gjennom store vinduer. Det som nok kan by på utfordring er trange parkeringshus. 360 graders kamera vil nok bli flittig benyttet. Passasjerene er også tilgodesett med mye luksus og sittekomfort av høy klasse. Sjuseteren vi kjørte noen minutter heter Premium og har «alt» av utstyr, både det som går på komfort, sikkerhet og førerstøttesystemer. De to elmotorene yter 551 hestekrefter og sørger for at man aldri mangler krefter. Med batteri på 90 kWh netto har den rekkevidde på inntil 465 kilometer.  Den koster rett under 700 000 kroner + frakt og klargjøring; 4000 kroner. (Artikkelen fortsetter under bildet).

GOD BENPLASS: Seterad to kan stilles inn individuelt.

Tre utgaver

STILIG: Premiumfølelse fra førerposisjon.

Hongqi E-HS9 fås fra 619 900 kroner, da med et batteri som skal gi rekkevidde på 396 kilometer og med 435 hestekrefter. Neppe noen sinke på veien den heller.

Toppmodellen, Exclusive, har samme batteri og motor som Premium og koster 779 900 kroner, da som 6-seter. «Benken» på andre seterad, er byttet ut med to separate stoler som skal gi ytterligere komfort.  En tredje skjerm på dashbordet tiltenkt passasjeren i forsetet er også med i topputgaven. Exclusive kommer med luftfjæring.

Ting tyder på at de fleste i Norge som går for kongebilen fra Kina velger Premium eller Exclusive-versjonen for å få lengst rekkevidde og flest hestekrefter. De blir neppe skuffet. Sett opp mot luksusbiler av det fossile slaget i samme størrelse og utstyrsgrad, må Hongqi EHS-9 være rene røverkjøpet der den tilbys uten avgifter av noe slag.

Da mangler vel bare tillatelse til å svinge opp foran Slottet i Oslo.

PÅ BAKERSTE BENK: Brukbar plass også til to voksne bak, men adkomsten er trang.
INFORMATIVT: Førerdisplayet opplyser om det meste.

 

Back To Top