fbpx
skip to Main Content

Vises nå:

Musikal som utfordrer tabubelagte temaer

Nå kan du oppleve den rocka musikalen Spring Awakening opp. Det er musikalgruppen ved Knuden – Kristiansand kulturskole som står bak oppsetningen som hadde premiere i går.

 

Spring Awakening er en musikal som skildrer en gjeng gutter og jenter, som i den vanskelige overgangen fra ungdom til voksen opplever oppvåkningen av en seksualdrift som bare vokser fordi den er forbudt og tabubelagt. Selv om stykket finner sted sent på 1800-tallet skildrer musikalen dagsaktuelle temaer som blant annet selvmord, abort, ungdomssex og homofili.

Tabubelagte tema

Marie Lied, produsent og regissør for musikalen, forteller hvorfor Knuden velger å sette opp akkurat Spring Awakening.
– Musikalen skildrer viktige og tabubelagte temaer som omhandler ungdommer. Dette er noe av grunnen til at vi velger å sette opp akkurat denne musikalen. Med tanke på at vi også befinner oss på Sørlandet er det ekstra gøy, vi utfordrer nok noen av de typisk tabubelagte temaene som er i denne landsdelen, sier Lied.

Martin Roaldsnes

Basert på bannlyst tekst

Musikalen er basert på det tyske stykket “vårløsning” av Frank Wedeking fra 1891. Stykket har vært sett på som kontroversielt og blant annet vært bannlyst i Tyskland på grunn av noen av temaene som tas opp. Musikalen ble for første gang satt opp på Broadway i 2006 og vant hele åtte Tony-priser – musikal- og teaterverdens gjeveste pris.

Martin Roaldsnes (17 år) spiller Moritz Stiefel, en introvert, intens og nervøs gutt. Roaldsnes synes det er spennende å spille i en musikal som tar opp temaer som opptar ungdommer.
– Man får uttrykt så mange forskjellige følelser og stemninger, som vi ikke alltid snakker like mye om i samfunnet ellers, sier Roaldsnes.

Uvanlig rocka

Musikken i Spring Awakening skiller seg også fra andre musikaler.
– Mye av musikken er typisk rockelåter, som man ikke finner i andre musikaler. Det hele er godt akkompagnert av live band og korister, sier Lied.

I helgen hadde skuespillerne øvelseshelg. Fredagen ble brukt til gjennomgang av stykkets musikalske numre, lørdagen til å finpusse overganger, mens søndagen ble brukt til gjennomgang av musikalen.
– Øvingen gir muligheten for elevene til å finpusse sine roller og for produksjonsteamet til å gjøre de nødvendige justeringene på lyd og lys. Det har vært en veldig produktiv helg, og vi gleder oss til å vise frem det vi har jobbet med, sier Lied entusiastisk.

Forestillingen spilles i Sigurd Lie-salen på Musikkens Hus 7. – 13. mars. Mer informasjon om musikalen finner man på Knuden.no.

Back To Top