fbpx
skip to Main Content

Kronikk

Ting jeg godt kunne klart meg uten – Introvert edition

I en verden tilpasset ekstroverter, er det lett for oss introverte å føle oss litt utilpass og irriterte. Som introvert liker jeg å tenke at jeg er en rolig person, men visse situasjoner kan få meg til å stresse veldig mye. Det er ikke sikkert alle introverte vil være enige i listen nedenfor. Vi er jo egne individer, tross alt. 

 

Introvert og ekstrovert, en forklaring

Introvert, introversjon, innadvendt, er hos den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung en betegnelse på holdningen hos mennesker som tillegger sine egne, indre opplevelser en dominerende betydning. Den motsatte, utadvendte holdningen kalles ekstroversjon, eller det å være ekstrovert. (Kilde: Store Norske Leksikon) 

Ekstrovert og introvert beskriver to forskjellige personlighetstyper. Begrepene er ment for å beskrive om man er utadvendt eller innadvendt. Henter du energi fra å være sosial eller tapper det deg for energi? Lurer du på om du er ekstrovert eller introvert så kan du ta en test på internett som blant annet vil gi deg litt info om dette; bigfive-test.com/no. Den har 120 spørsmål og tar circa 10 minutter. 

Uanmeldt besøk på døren

Ding dong. Lite er verre for en introvert enn uanmeldt besøk på døren. Ganske sykt å tenke på at noen plutselig bare møter opp på døren til noen når man ikke har en avtale på forhånd. Du tenker kanskje at du burde ringt først? Det er feil. Du burde sendt en SMS. Introverter liker nemlig ikke å ta telefonen. Prøver du å ringe meg og jeg ikke tar den, tenker du kanskje at jeg ignorerer deg. Det stemmer. 

Lange og unødvendige møter

De fleste introverter er enige i at de aller fleste møter kunne vært en e-post. Lange møter er forferdelig krevende og det orker vi ikke. Legg heller møtet til en Zoom-samtale, så kan jeg i hvert fall skru av lyden og kanskje til og med kamera. 

Planer

Noen ganger skjer det at man som introvert har hatt et tilfelle av ekstroverte tanker og laget planer frem i tid. Når disse planene melder sin ankomst er det lett å få tanker som «hvorfor sa jeg ja til dette» og «hvordan kan jeg lure meg unna». Det kan ofte være vanskelig for introverte å planlegge ting frem i tid. Vi vet jo ikke om vi er samme person dagen planene skjer som da vi planla dem. 

Dette «kjipe» personlighetstrekket må ikke forveksles med at vi hater folk, selv om vi til tider gjør det også. Det er bare det at vi ønsker å være mentalt forberedt til sosiale sammenkomster. Aller helst vil vi være sammen med noen få gode venner og ha meningsfulle samtaler. 

Videre er det viktig å notere seg at selv om vi sier at vi ikke har noen planer den gitte dag, så betyr ikke det at vi er ledige til å finne på noe. «Ingen planer» kan være synonymt med 24 timer med lading av sosiale batterier. Kanskje er det nettopp det vi introverte bør begynne å svare hvis vi føler oss utladet. 

Small talk

Vi hater småprat. Punktum. 

Dette er også grunnen til at jeg ser ut av vinduet før jeg skal ut og hente posten. Jeg vil ikke risikere å møte på naboer som jeg må snakke med om vær og vind. Jeg går ut for å hente posten, ikke for å delta i en sosial sammenkomst. 

Å bli forstyrret når vi tenker

Som introvert går mye av tiden til å tenke. Vi kan lett havne i analyserende tankespiraler. Fra utsiden ser det kanskje ut som om vi stirrer tomt ut i luften, men i virkeligheten løser vi faktisk store verdensproblemer inni hodene våre. Ser du en introvert som stirrer tomt ut i luften, ikke forstyrr. Det liker vi dårlig. 

Invadering av personlig space 

Vi introverter trenger mye personlig space. Det er slik vi lader batteriene våre. Det er en grunn til at vi taklet karantenetiden og sosial distansering mye bedre enn alle andre under korona. Vi har tross alt øvd på dette hele livet. 

Gruppearbeid

Lurer du på hvem som er introvert i en gruppe mennesker? Da kan du bare ta og observere et gruppearbeid, en dugnad, samling eller et felles foreldremøte. Introverten er den som prøver å gjemme seg, gjerne bak partneren sin. Dette er ikke fordi vi ikke liker å samarbeide, for det gjør vi absolutt. Vi liker bare best å samarbeide alene. 

Vi er ikke sjenerte (som regel)

En enkel misoppfatning av oss introverte er at vi er sjenerte fordi vi ofte er stille. Dette stemmer ikke alltid. Derimot er vi stille fordi vi liker å lytte. Dessuten må vi noen ganger ha det helt stille fordi det er så bråkete og fult av tanker inne i hodene våre. I vårt rette element og i en samtale med et tema som engasjerer oss ,vil du derimot slite med å få oss til å slutte å snakke. Er temaet noe vi brenner for, kan vi snakke i det uendelige.
Selvom vi nok ikke er de som snakker mest i sosiale sammenhenger, betyr ikke det at vi ikke liker deg. Noen av oss bare syns det kan være litt ukomfortabelt å møte nye mennesker. 

Andre tror at vi er sure fordi vi ikke smiler hele tiden. Sannheten er at vi som oftest tenker så det knaker og da må ansiktsuttrykk vike bort. Det er derfor du som regel ser oss med et såkalt resting bitch face. 

 

Back To Top