fbpx
skip to Main Content

Arendalsuka

Hvordan sikre bærekraftig matproduksjon i fremtida

Den 17. august inviterer Nortura til samtaler, debatter og dialoger med kjøtt og bærekraft i fokus. Gjennom dagen vil vi servere mat fra den norske bonden med fokus på å utnytte hele dyret.

 

Kl. 10.00 – 10.30: Bærekraftig landbruk: Tar Norges største matprodusenter ansvar? 

Metan er landbrukets største utfordring. Har de største aktørene innen bransjen nok tiltak? Hvordan kan samvirkene være et virkemiddel i å få løst utfordringen?Staten har gitt Nortura, TINE og Felleskjøpet ansvaret for at det produseres nok egg, melk, kjøtt og korn i Norge. Sammen representerer de 40 0000 bønder over hele landet. Ringvirkningene av avgjørelsene disse selskapene tar er enorme.
Topplederne utfordres på hva de gjør for å sikre trygg og bærekraftig mat for fremtidige generasjoner og om samvirkemodellen kan være nøkkelen for å sikre oppslutning rundt nødvendige tiltak. 

Deltakere: Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, Gunnar Hovland, konsernsjef i Tine og Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet. Moderator: Martin Inderhaug, fagsjef bærekraft Animalia.

Kl. 11.00 – 11.30: Don’t look up – er vi selvforsynte nok?  

Krig og klimaendringer truer matforsyningen i verden og selvforsyningsgraden i Norge er rekordlav. Bøndene tjener ikke penger, industrien operer med syltynne marginer og kopiprodukter skyver uavhengige norske merkevarer ut av butikkhyllene.  I dag er kun halvparten av maten vi spiser produsert i Norge, andelen er enda lavere om vi tar med import av dyrefôr i beregninga.

Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.  

Kl. 12.00 – 12.30:Dyrevelferd – vårt viktigste bærekraftmål? 

Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om dyrevelferd, som etter planen skal komme i 2023. Det har skjedd utvikling og endringer siden 2003, da forrige stortingsmelding om dyrevelferd kom.  Vi samler regjeringsparti og opposisjon til å diskutere hva som vil bli viktig i den nye dyrevelferdsmeldinga.   

Deltagere: Sandra Borch, Landbruks- og matminister (Sp), Rasmus Hansson (MDG)Per Vidar Kjølmoen (Ap), Andre Skjellstad (V). Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen. 

Kl. 13.00 – 13.30:  Ku-rap til besvær: hva gjør vi for å redusere metan fra landbruket? 

Drøvtyggerne står for over halvparten av klimagassutslippene i landbruket, og metangass er her den viktigste klimagassen. Reduserte utslipp av metan vil gi en rask effekt i forhold til global oppvarming, samtidig som det vil gjøre oss mindre avhengige av negative utslipp i fremtiden. Hvordan kan man kutte utslipp fra levende dyr? Samvirkene og eksperter diskuterer tiltak og ser på løsningene for hvordan vi kan redusere metanutslipp i landbruket.

Kl. 14.00 – 14.30: Ku eller kålrabi? 

Er EAT og Nortura som hund og katt, eller er det grunnlag for en konstruktiv dialog om bærekraft mellom organisasjonene? Kan kjøtt og bærekraft gå hånd i hånd og hvordan skal vi innrette matproduksjonen i Norge? EAT grunnlegger og leder Gunhild Stordalen møter Norturas styreleder Trine HasvangVaag for en dialog om fremtiden består av ku eller kålrabi – eller kanskje begge deler? 

Deltagere:  Gunhild Stordalen, EAT gründer, Trine HasvangVaag, Styreleder i Nortura.
Samtalen ledes av Kim Gabrielli, Adm. Dir i UN Global Compact Norge.

Kl. 15.00 – 15.30: Speakers corner: Kan kjøtt produseres bærekraftig? Si din mening! 

I mai inviterte Nortura klimaminister Espen Barth Eide, Fremtiden i våre hender, Dyrevernalliansen og ungdomsorganisasjonen SPIRE til et dialogmøte om kjøtt og bærekraft på Litteraturhuset. Vi fortsetter suksessen og inviterer til dialog i Arendal om samme tema. Kort innledning om Norturas strategi for bærekraft, før vi åpner opp for synspunkter og innspill fra tilhørerne.   Tror du kjøtt noen gang kan bli bærekraftig? Kom og si din mening til både styreleder og konsernsjef i Nortura 

Debattpanel: Hele salen.

Kl. 16.00 – 16.30: Speed dating – Disruptive løsninger fra landbruket 

Vi inviterer innovative bedrifter og bønder til speed-dating. De får tre minutter for å vise frem løsninger som kutter klimautslipp, styrker dyrevelferd og styrker naturmangfoldet. 

På kvelden holdes dørene åpne, og mat fra hele Norge serveres.

 

Back To Top