fbpx
skip to Main Content

50 år med vekst for «Kjesken»

I disse dager er det 50 år siden Karsten Aamodt startet Kjesken Kiosk i Søgne, og det som var et av de første gatekjøkken her sør – det aller første i Søgne, og det er 35 år siden Janne Lossius sammen med sin søster Reidun og svigerinne Mette-Marit overtok driften som har vært preget av en god vekst og utvikling siden.

 

– Jeg åpnet Kjesken Kiosk den 12. august 1972, den gangen i Savebakken, minnes Karsten Aamodt.

Aamodt hadde da seilt noen år som konditor for Den norske Amerika-linjen på båtene Bergensfjord og Oslofjord, og ønsket å gjøre noe annet da han mønstret av. Han vurderte både å starte opp som kjøreskolelærer og som konditor, men da Arnfinn Aamodt tok kontakt og ville at Karsten skulle begynne som bilselger hos Smiths Auto, slo han til.

Karsten Aamodt etablerte Kjesken Kiosk i 1972. Janne Lossius kjøpte bedriften 1988 sammen med sin søster og svigerinne.

Flyttet i 1976

For å være føre var og ha mulighet til et levebrød dersom jobben ikke passet, valgte han omtrent samtidig å etablere Kjesken, og det første gatekjøkkenet ble etablert i nærheten av den gamle bensinstasjonen på Tangvall. Da rådhuset skulle bygges, måtte Aamodt flytte. Han fikk en avtale fikk en avtale med Arne Nygård, og Kjesken flyttet i 1976 over til Arne Nygårds tomt.

Det var Karstens kone, Brita, som stod for den daglige driften, og konseptet slo svært godt an, ikke minst da Håkon Smith, faren til Arnfinn Smith, mente Karsten burde satse på å selge amerikanske hamburgere.

Gav 10 000 i rabatt til hver av de tre jentene

Karbonader og hamburgere var ukjente produkter.
– Likeve fikk vi det til. Slakterbedriften Ringøen utviklet hamburgeren, og på Bagehuset fikk jeg hjelp til å utvikle et tilpasset hamburgerbrød. Det slo svært godt an, minnes Karsten.

Da Karsten og Brita startet opp, var avtalen at de to skulle ta en oppsummering etter noen år for å se om de ville fortsette driften, leie ut driften eller selge. De ønsket å selge, og hadde lovet Arne Nygård muligheten til å kjøpe bedriften dersom familien Nygård ønsket det. Det gjorde de, og partene ble enige om et salg.

– Jeg foreslo en salgssum på 300 000 kroner, og det ante meg at de anså prisen for å være noe for høy, så jeg foreslo 10 000 kroner i rabatt til hver av de tre jentene, humrer Aamodt.

Flere hundre ansatte til sammen

– Vi overtok fra og med 1. januar 1988, det har vært 35 spennende år, sier Janne Lossius, dagens eier og driver av Kjesken Kiosk. Det ble hektiske dager for min søster Reidun, svigerinne Mette-Marit og meg selv, men det var artig og vi ønsket å bygge videre på det Karsten hadde bygd opp, sier hun.

– Det har vært en utrolig utvikling, egentlig. Vi har hatt en fin utvikling og vekst hele tiden. Vel så artig er alle de som har jobbet på Kjesken. I løpet av årene er det snakk om et flere hundre, noen gutter, men flest jenter, forklarer hun videre.

I dag har Janne Lossius 17-18 ungdommer på lønningslisten. Det er tre klare menyfavoritter som har pekt seg ut i løpet av de 35 årene som er gått siden overtakelsen.
– Hamburger, snadderloff og pita er det vi selger mest av, men også kyllingtallerkener i ulike varianter, går det mye av, sier hun.

Stor takk

Hun har ingen planer om å gi seg, og er godt motivert til å fortsette.
– Det har vært travle, men gode år, og i et jubileumsår er det mange som skal takkes; leverandører, ansatte, samarbeidspartnere, og ikke minst de mange kundene som har kjøpt maten vår, sier Janne Lossius.

Back To Top