fbpx
skip to Main Content

Leder

Høysesong for alt som kan krype og gå av musikkartister

Mange musikere redder dekker inn ti måneder med underskudd ved å holde julekonserter i de to siste månedene av året. Det er et tegn på en ukultur.

 

Bare de siste 14 dagene var det annonsert minst 20 rene julekonserter i Kristiansand, som ble gjennomført av kommersielle krefter med mer eller mindre kjente navn. Disse kommer i tillegg til like mange julekonserter som gjennomføres av frivillige krefter, i kirken, på gamlehjemmet og kulturhuset. Da har vi ikke regnet med ordinære konserter og trubadur-kvelder, og heller ikke mindre julekonserter som inngår i større arrangementer eller hvor det beregnes høy deltakelse av publikummere.

Jeg snakker om konserter hvor artister, som ellers ikke anses for å ha et kristent budskap, synger gledelig om juleevangeliet og alt som hører med, i pent og gjerne konservativt tøy, for å «skape stemning», men kanskje også for å tone ned sitt taggete image for anledningen. Begrepet «jul» eller «julekonsert» fremheves, gjerne i tittelen, for å nå ut til flest mulig, fordi folk gjerne går på julekonsert for å komme i julestemning.

Dette passer selvsagt inn i tidsånden, hvor det ikke er uvanlig å gå i kirken bare for å komme i julestemning, selv om man aldri ellers deltar i gudstjenester, og kun setter sine ben i kirken dersom man er invitert i en dåp, begravelse eller vielse.

Bakgrunnen for denne ukulturen er selvsagt at det er altfor lukrativt for selv en halvkjent sjokkrocker å synge «Glade jul» til at de kan stå imot fristelsen å tjene mange titalls tusen på en enkelt kirkekonsert. For de meste kjente navnene snakker vi om en profitt i hundretusenkronersklassen, og mange av disse er ikke i nærheten av å tjene slike summer på en ordinær konsert. Ikke siden deres storhetstid, i alle fall.

Personlig bryr jeg meg ikke, men fenomenet er et symptom på en annen ukultur; at vi ikke kjenner vår besøkelsestid og støtter opp om artister når de holder konserter ellers i året. Vi er altfor bekvemme hjemme i sofaen foran Netflix, eller med et konsertopptak på YouTube. En hvilken som helst artist, kjent eller ukjent, kan gå med underskudd hele året, frem til november, og må jobbe hardt gjennom hele førjulstida og romjulen for å tjene til livets opphold.

Det kan ikke bli for mange julekonserter, for vi velger bare bort det vi ikke vil høre, men det er trist at artister føler seg presset til å synge om en høytid eller religion de har lite forhold til. Det er rett og slett kleint. La oss heller hedre og anerkjenne musikerne for hva de egentlig står for.

Denne lederen stod på trykk i uke 49.

Back To Top