fbpx
skip to Main Content

Sender klær til ukrainske sykehus

Ukrainsk organisasjon i Agder er en idealistisk organisasjon som ble startet rett etter krigen i Ukraina utbrøt. De fungerer som et bindeledd mellom ukrainske flyktninger i fylket og resten av samfunnet, og forsøker å lette situasjonen også for ukrainere i hjemlandet. Nå er 35 kasser med klær på vei til sykehus i Ukraina.

 

– Det var bare 131 ukrainere her i Agder før krigen. Da krigen startet, begynte vi å tenke på hvordan vi kunne ordne humanitær hjelp. Ingen ukrainere stoler på privatpersoner. Derfor startet vi Ukrainsk organisasjon som en juridisk enhet, forteller styreleder og bokfører, Olena Vorontsova, som selv er ukrainer.

Olena Vorontsova

Får klær og sko

Den første måneden gikk med på å sende mye humanitær hjelp til Ukraina.
– Etter en måned, begynte flyktningene å strømme hit. Nå er det rundt tusen flyktninger her i Agder. Mange av dem mangler både klær og sko. Det får dem gratis av oss.

Vi står i butikken til Hjelp oss å hjelpe i Kristian IV´s gate, et slags fattig-hus hvor flyktninger og andre trengende kan komme og få klær, mat og i visse tilfeller hjelp til å betale regninger, dersom nøden er overveldende. De hjelper Ukrainsk forening med midlertidig lagringsplass av tøy og materiell.

Metter ikke behovet

Trettifem esker står stablet langs den ene langveggen. De er fylt med klær og sko som skal kjøres til ukrainske sykehus.
– Behovet er mye større enn hva vi kan imøtekomme. Spesielt truser og sokker er det stort behov for, men vi kan ikke gi bort brukte sokker og underbukser, men vi jobber med å skaffe penger til nytt.

Europa rundt

Organisasjonen har nå 200 medlemmer. De syv styremedlemmene sitter ikke på latsiden, men kjører rundt i Europa med hjelpemateriell, og leter etter en farbar vei inn i Ukraina. Olena er derfor den eneste representanten fra styret vi får møte i dag.

Samler inn penger

En gruppe aktive medlemmer kommer fra Ravnedalen hvor de har jobbet med nedrigging etter Ravnedalen Live. Pengene de får for jobben går med til å kjøpe inn nytt undertøy til de krigsskadede. Olena, som selv har sine utfordringer etter å ha vært kreftsyk, trår til og jobber frivillig på sitt eget vis, og har til og med tatt opp personlig lån i banken.

Ravnedalen Live hjalp også foreningen med å arrangere en konsert i sommer til inntekt for hjelpearbeidet, hvor de leide inn en popgruppe med syv musikere fra Ukraina til å underholde.
– Rundt 370 mennesker kom på konserten, forklarer Vorontsova.

Støtter forsvaret

Foreningen hjelper også det ukrainske forsvaret med penger, noe som får flere til å heve et øyenbryn eller to.
– Vårt viktigste mål er å stoppe krigen i Ukraina. Hvis vi ikke kan forsvare oss, vil vi miste landet, og flyktningene vil ikke ha noe hjemland å returnere til når krigen er over. Vi hjelper også vanlige folk, men hvis vi ikke kan stå imot invasjonen, vil det ikke være noen vanlige folk igjen å hjelpe. Barn og voksne dør, utbryter hun, som for å understreke alvoret.

Bekymret for andre land

Hun er også bekymret for at Russland vil fortsette å invadere andre naboland dersom Putin ikke stoppes.
– Polen har alt begynt å grave skyttergraver langs grensen, men eksperter mener Moldova også står for tur. Mange vet ikke dette, men deler av Moldova ble okkupert av Russland for allerede 30 år siden.

Back To Top