fbpx
skip to Main Content

AgderVeteran

Kjøper gamle biler han har eid tidligere

GRIM: Oddvar Moi (78) har drevet bilforretning og verksted, og kjørte rally da han var yngre. Nå går tida med til å jobbe på Mølla Brukthandel, men han har et digert lager på Mjåvann full av veteranbiler som han håper å få mer tid til snart, inklusive en sjelden Morris Minor pick-up.

 

Oddvar Moi

Han har 12 veteranbiler stående på et nærmere 600 kvadratmeter stort lager tilknyttet et verksted han har på Mjåvann.
– Der står en Escort Mexico, BMW 2000 TI, Volvo, Opel Kadett, rally-biler og litt forskjellig annet. Det er biler jeg har hatt sjøl opp gjennom tida. Den nyeste jeg har er en 1985-modell Mercedez 200 turbo diesel. Ellers er årgangene fra 1967 til 1973, forteller Oddvar Moi (78).

Nostalgi

Eldre biler enn 1967-modeller har han ikke noe forhold til.
– Femtitallsbiler gidder jeg ikke. De er ikke «kjørans» med.

Årsaken til at han har rally-biler er at han selv har kjørt rally cross da han var yngre.
– Jeg har faktisk Martin Schanches gamle bil stående. Jeg bare kjøper dem og lar dem stå. Jeg kjører dem av og til, men har egentlig ikke tid lenger. Når jeg trapper ned fra jobben, får jeg tid igjen.

Kun én maken i landet

Det er likevel én bil han har som han ikke har eid tidligere: Utenfor Mølla Brukthandel, som han driver, står en gammel Morris Minor pick-up.
– Det er en sjelden og meget spesiell bil, og jeg synes den var fin da den kom forbi her. Jeg kjøpte den for gøy. Eieren ville ikke selge den, egentlig. Bilen kom fra Trondhjem. Det finnes kun én til i Norge, men du kan se en maken i TV-serien, Med hjarte på rette staden.

– Har du ikke kjørt Morris før?

– Jeg har kjørt haugevis av Morris før, men ikke denne modellen, helst Mini. Det krydde av Morris Minor i Danmark før i tida, men ikke pick-ups. Det fantes også Morris Minor stasjonsvogn, med treverk på sida, og en varebil. Akkurat denne ble kjøpt ny i Norge.

Original stand

Han mener det er en 1962- eller 1964-modell. Skiltene og alt av deler er orignalt. På bakskjermen og baksiden har han plassert et klistremerke som reklamerer for Mølla Brukthandel.
– Trekket over lasteplanet er muligens ikke originalt. Jeg tror lakken også er orignal. Jeg kan ikke se noe tegn til noe annet.

Engelske biler har han ikke mange av.
– Alt av elektronikk er noe dritt. De som har reparert på engelske biler, vet hva jeg snakker om. Jeg skal overhale denne. Den ser shabby ut på innsiden.

Den har stått på lager ved Mølla Brukthandel. Nå står den utenfor i påvente av å bli fraktet opp til Mjåvann.
– Det er lite strøm på den nå. Jeg har ikke gjort noe med den ennå, men bare jeg får strøm på den, går den som ei klokke. Jeg har knapt kjørt den, kanskje tre kilometer.

Toppfarten har han ikke testet.
– Slike biler kjører en aldri over 80 km/t likevel. Det er sjeldent.

Drev bilforretning før

Bilen har fire gir og noen og førti hestekrefter. Kilometerstanden viser 107 000.
– Før i tida ble ikke biler kjørt så mye som de gjør i dag. Det er stor forskjell på det. På 70-tallet gjennomførte vi full motor-overhaling på biler når de hadde kjørt 40-50 tusen kilometer.

Oddvar har nemlig drevet bilforretning og verksted i 40 år, sist på Silokaia, og har solgt ni tusen biler opp gjennom årene.
– Den het Oddvar Moi Bilforretning og stod der hvor Kilden er nå.

Den tidligere bilforhandleren holder seg godt. Han vedgår at han holder seg sprek.
– Det er all sjauingen. Jeg jobber hver dag fra syv om morran til syv-åtte om kvelden, men jeg skal snart trappe ned, så jeg får mer tid å bruke på bilene.

Back To Top