fbpx
skip to Main Content
- Vi planlegger å rydde og merke Normannsvegen i Finsland i løpet av året, sier Reidar Heivoll.

Har fått 70.000 for å rydde og merke Normannsvegen i Finsland

«Finsland – toppen av Kristiansand» har søkt riksantikvaren og fått et tilskudd på 70.000 kroner for å rydde og merke Normannsvegen i Finsland.

Av Ivar Eidsaa

– Vi planlegger å gjøre dette i år, og til det trenger vil litt hjelp. Vi håper noen har lyst til å være med og få jobben gjort, sier Reidar Heivoll.

Det er innkalt til et informasjonsmøte på Heradshuset på Brandsvoll tirsdag 14. februar kl. 19.00, med informasjonom hva som vi planlegger å gjøre, videre å planlegge arbeidet og fordele litt oppgaver for de som har lyst til å være med, sier Heivoll.

Normannsvegen gjennom Finsland er en såkalt hôlveg som var i bruk til 1936 som offentlig veg. Vegen er automatisk fredet etter kulturminneloven av 1978, §§4, 6 og 8.

Strekningen ble merket opp som tyrløype i 1995 og på nytt i 2013. Strekningen er på til sammen 10 og 11 kilometer. Cirka 9 kilometer ligger i Kristiansand (gamle Songdalen kommune), resten i Vennesla kommune (Greibesland).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordmannsvegen starter ved Finsland kyrkje og går i slakt terreng til Djubesland. Turen opp Nodefjell gir utsikt over gamle Songdalen kommune, Kristiansand og Søgne. Foto: Trond Stupstad.

Starter ved Finsland kyrkje
Nordmannsvegen starter ved Finsland kyrkje og går i slakt terreng til Djubesland. Turen opp Nodefjell gir utsikt over gamle Songdalen kommune, Kristiansand og Søgne.

Fra Farvannet til Kvislevann går gamle postvei fra 1790-årene, opprinnelig del av postveien mellom Oslo og Stavanger. Det er bademuligheter i Farvannet, Gratjønn, Stemtjønn, Livannet, Homevann og Kvislevann. Et eget turhefte for strekningen finnes på kommunens hjemmesider.

Flere ildsjeler
“Turgruppa” som samarbeider med velforeningen, består av et knippe ildsjeler som ønsker å tilrettelegge for at så mange som mulig kommer seg ut av sofaen og tar del i naturen rundt seg. Medlemmer av gruppa rydder gjengrodde stier og gjennomfører befaringer med mål om å anlegge nye turløyper.

En turløype som ble ryddet i 2019 var Normannsvegen mellom Finsland kirke og Greibesland via Øvland.

Ellers har det vært gjennomført befaring på en eventuell rundløype fra Aasan, via Bjeddan til Mæsel.

Det har også vært befaring i området rundt den gamle saga mellom Livannet og Trælevannet. Her er det spennende planer om aktiviteter for store og små i forbindelse med demningen ved saga, samt universelt utformet tilgang til Trælevannet for fisking og bading, skriver «Finsland – toppen av Kristiansand» på sin hjemmeside.

Har startet rydding av tursti til Livannet
Det er også påbegynt rydding av tursti i området opp mot Livannet. Her er det store muligheter i et vakkert område. I tillegg har det vært befaring med tanke på turløype fra Finsland kirke til Rinnan, den nest høyeste toppen i kommunen. Gruppen jobber også med planer om tårn på fine utsiktspunkter i bygda, og en plan for skilting av eksisterende og kommende turløyper.

Ved Finsland skole er det en populær lysløype som er cirka 3 kilometer lang. Ildsjeler har i 2019 etablert en ny løype i området Skogen ved Slotte. Her er det anlagt leirplass med mulighet til å fyre opp bål.

– Med så mye vakker natur på alle kanter er mulighetene mange for gode opplevelser for alle nivåer av turinteresserte. Turgruppa er glad for alle gode innspill og idéer til nye løyper, står det å lese på hjemmesiden.

– Vi planlegger å rydde og merke Normannsvegen i Finsland i løpet av året, sier Reidar Heivoll.
Back To Top