fbpx
skip to Main Content
Glade 4H ungdommer: Gavesjekken på 300.000 kroner fra Sparebanken Sør ble et skikkelig lyspunkt i høstmørket. Fra venstre ser vi Åsmund Greibesland-Torgersen, Camilla Dåstøl, Isak Dahle, Mathias Roland (delvis skjult), Elias Homme, Hans Georg Bynes-Aasland, Tilly Moi, Liv Marit Wilhelmsen (Sparebanken Sør), Ina Robstad Aanestad, Inger Lise Øvland (Sparebanken Sør) og Susanne Finsland.

Storslått gave til 4H-klubben i Finsland

Regnvær og høstmørke la ingen demper på stemningen da 4H-klubben Freidig i Finsland mottok en gavesjekk på 300.000 kroner fra Sparebanken Sør noen dager før jul. Åstedet for tildelingen var klubbens naturmøteplass ute i skogen.

 

Ivrige 4H-deltakere har fått fyr i bålpanna som sender gnister ut i nattemørket som protest mot silregnet. Juletre med lys er på plass og gapahuken rammes inn av lyslenker. Alt ligger til rette for å feire gaven som er i en størrelse som ikke er hverdagskost, akkurat.

– Pengene skal gå til å ruste opp naturmøteplassen som vi befinner oss i nå, forteller Katrine Dahle. Hun er klubbrådgiver i den lokale klubben og sammen med styret i klubben samt flere voksenledere trosset hun det sure været for å ønske velkommen Liv Marit Wilhelmsen og Inger Lise Øvland fra Sparebanken Sør som stilte med symbolsk gavesjekk pålydende 300.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unge til styret: Tilly Moi-Johansen (13), Ida Egeli (14), Susanne Finsland (13) og Ina Robstad Aanestad (13) har funnet seg til rette både i styret og ved bålpanna.

– Det er veldig hyggelig for oss å kunne gi denne gaven til oppgradering av naturmøteplassen til Freidig 4H. De driver et flott arbeid blant barn og unge og medlemsmassen vokser stadig. At 4H har som målsetting å utvikle aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker synes vi er flott, sier Liv Marit, banksjef i Sparebanken Sør i Søgne.

Eventyrlig vekst

Som Liv Marit er inne på, det har vært vekst i antall medlemmer.
– Det har vært en skikkelig boost, ja, fra noen ganske få og til rundt 70 medlemmer i dag, det er jo bare utrolig flott, forteller Katrine Moi, en annen av klubbrådgiverne i Freidig.

De voksne er rådgivere, mens det er barna selv som utgjør styret. Slik er prinsippet i 4H.
Tilly Moi (13), Ida Egeli (14), Susanne Finsland (13) og Ina Robstad Aanestad (13) er alle med i styret. De kan fortelle om et aktivt styre hvor de planlegger forskjellige aktiviteter gjennom året der det meste foregår utendørs, og ofte på naturmøteplassen som ligger nær skolen på Lauvslandsmoen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lys i mørket: Fyr i bålpanna og lyslenker på gapahuken satte stemningen i det hustrige været.

– Vi har styremøte to ganger i måneden og så er det medlemsmøte en gang, kan jentene fortelle.

Kurses i styrearbeid

Styrevervkurs i starten av året er også en del av opplegget for styremedlemmene. Lærdom gjennom kurs har tydeligvis gitt resultater. Kasserer i klubben, Isak Dahle, var den som søkte banken om tildeling av midler. Det ga jo full uttelling. Så skal det også nevnes at SR Bank har bidratt med et flott beløp til samme formål.

– Hva er bra med 4H?

– Det er sosialt og lett å få nye venner i miljøet. Vi drar på turer, og hvert år får vi mulighet for å dra på leir hvor vi treffer andre 4H ungdommer. Mottoet vårt er «Lære ved å gjøre», så det er veldig praktisk lagt opp, forteller de.

Medlemmene jobber både med egne prosjekt og med felles prosjekt i løpet av året der det meste foregår ute i naturen.
– Finsland er et fint sted å bo siden vi har så kort vei ut til fine opplevelser, understreker Tilly, som har to hester på stallen og er mye ute på rideturer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brød på pinne: Silje Greibesland med Åskar Greibesland-Torgersen, Hans Georg Bynes-Aasland, Isak Dahle (bak) og Elias Homme koste seg med å steke pinnebrød.

4H er for barn og unge i alder 10-26 år og med så stort aldersspenn har styret valgt å dele medlemmene i to grupper, en fra fjerde til syvende trinn og de eldste fra åttende trinn.

Vekket av kuer på beite

Camilla Dåstøl (13) og Mariell Mietz (12) er også hekta på naturopplevelser.
– Vi sover en masse ute i hengekøye, mest om sommeren, da. En gang ble vi vekket av masse kuer som gikk fritt. Det var egentlig bare gøy, forteller de. Camilla er medlem i Freidig, og Mariell vil begynne. Naturopplevelsene og fellesskapet har gitt mersmak.

Naturmøteplassen ligger mellom et vann og idrettsanlegget og skolen på Lauvslandsmoen. Den er dermed lett tilgjengelig for mange brukere, og det er fritt for alle å benytte den. Den består av gapahuker og bålplass, og snart vil den bli betydelig oppgradert. Gaven fra banken er sånn sett en gave til hele bygda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Friluftsentusiaster: Mariell Mietz (12) og Camilla Dåstøl (12) er hekta på livet i det fri. Å bli vekket av kuer på beite etter ei natt i hengekøye var bare gøy, forsikrer de.

– Vi vil bruke pengene vi har fått til å ruste opp området mellom plassen og vannet som i dag fremstår som ei myr. Vi tenker å opparbeide området med plen og lekeområde, og så vil vi få på plass kanobrygge og stupetårn. En zip-line er også med i planene, opplyser Jarle Greibesland som sørger for tett kontakt med kommunen om planene.

Dette er 4H

4H står for hode, hjerte, hender og helse, og er representert i det såkalte 4H-løftet: «Vi lover å arbeide mot det mål å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse».

Tilbake til forsiden…
Back To Top