skip to Main Content

Prøvekjørt: DS 7 E-Tense

Fransk oppskrift

Fakta:
  • Pris: fra 640 900,-. Prøvekjørt: 675 900,-
  • Motor: 1,6 L R4 bensin 200 hk + 2 elmotorer
  • Samlet effekt: 300 hk, 520 Nm
  • Drivlinje: 8A, firehjulsdrift
  • Ytelser: 0-100 km/t: 5,9 sek. Toppfart: 225 km/t.
  • Forbruk: 0,12 l/mil (avhengig av bruksmønster)
  • Dimensjoner (L/B/H): 459/190/163 cm
  • Bakkeklaring: 19 cm
  • Bagasjerom: 555/1752 L
  • Tilhengervekt: 1200 kilo

Utsøkt komfort og opplevd kvalitet er nærmest synonymt med DS – luksusmerket til Citroën. En kort prøvetur bekreftet antagelsen.

 

DS er for Citroën det samme som Lexus er for Toyota – mer påkostet håndverk, mer raffinement og mer luksus, men i bunn og grunn samme bil.

En faceliftet utgave av SUV`en DS 7 er nylig ankommet Mobile i Sørlandsparken og vi har fått prøve den.

Kort om bilen: SUV med plug-in hybrid drift, firehjulstrekk og høy bakkeklaring. Rekkevidden på strøm er oppgitt til 63 kilometer. Bensinmotor + to elmotorer gir samlet ytelse på 300 hestekrefter og tar bilen fra 0-100 på 5,9 sekunder. Det er ganske sprekt for en SUV med hybrid teknologi. Legg til god plass til folk og bagasje, og mulighet for å trekke henger på 1,2 tonn, så er vi vel nær oppskriften på en typisk norgesbil.

PREMIUM: Ingen tvil, dette er DS på sitt beste med utsøkt håndarbeid i alle detaljer. Formspråket i betjeningsorganene skal gi assosiasjoner til et luksus klokkemerke. Flott skal det være.
MED ØYE FOR DESIGN: Rombe formen går igjen som designelement i DS. Vi synes girvelgeren er spenstig utformet.

Påkostet interiør

Elektriske seter med minne foran gjør det enkelt å finne en komfortabel sittestilling. Uttrekkbar sitteputeforlenger er noe langbeinte vil sette pris på. Vi er omgitt av eksklusive materialer med forseggjorte sømmer i seter og i interiøret. DS gjør et poeng av at solide håndverkstradisjoner er benyttet i arbeidet med interiøret, og det gir jo unektelig et mer påkostet inntrykk enn grå hardplast.

Knapper og brytere skal visstnok være inspirert av luksusklokkemerket B.R.M., og en utgave av arten åpenbarer seg på toppen av dashbordet når vi trykker inn startknappen. En gimmick, kanskje, men vi synes det er både stilig og tøft.

Forutsatt nok strøm på batteriet, starter bilen i elektrisk modus. Nå viste batterimåleren «0» i starten av prøveturen (bilen var like før kjørt fra Oslo), så da fyrer bensinmotoren opp. Fire moduser kan velges; elektrisk, hybrid, komfort og sport. I «Sport» lokkes alle kreftene frem og gir solid skyvekraft. Vi opplevde en ganske stor forskjell til «Komfort» som nok er en form for «Eco» modus for å spare energi. Her snakker vi om en kompetent milsluker på gode motorveier, selvkjørende på nivå 2 med adaptiv cruise og filholder pluss det meste av moderne sikkerhetssystemer. Alt går stille og stabilt for seg. Ingen overraskelser.

LIMOUSIN: De som skal sitte her vil ikke lide under plassmangel. Komfortabelt er det også i skinnsetet. Flatt golv gjør det rimelig greit også for en tredje person i midten.

«Leser» veibanen

Selvsagt måtte vi teste den på rufsete grusvei også. Bilen er utstyrt med DS Active Scan Suspension som «leser» veibanens fem til 25 meter frem og justerer de aktive demperne etter veiens beskaffenhet. Det ble litt flyvende teppe-opplevelse på grusveien. Ikke overraskende; DS og Citroën sin paradegren har alltid vært avansert fjæringssystem i sine biler.

Bakkestarttesten fikk vi også med oss i vår bratte grusbakke i Høvåg. Vi kjørte opp og stoppet i det bratteste partiet. Forsiktig omgang med gasspedalen for å komme i gang resulterte i hjulspinn og ingen fremgang, inntil vi trykket oss frem til 4×4 med velgerknappen for kjøremodus. Da bar det ubesværet videre til topps. Det tyder på at DS 7 kjører med drift på forhjulene til vanlig, men vi hadde trodd at firehjulstrekket ville gripe inn automatisk når hjulspinn oppstod. Likevel; vi skal ikke konkludere for tidlig,  en kort prøvetur gir ikke rom for å prøve ut alle alternative kjøreprogrammer og innstillinger.

På svingete veier i Høvåg kjørte vi i «Sport» og opplevde at bilen er lettkjørt og stabil tross at den bygger i høyden på vanlig SUV-vis. Ikke direkte sportslig, her er det komfort som har første prioritet.

EKSKLUSIVT: B.R.M.-klokken kommer til syne i det vi trykker inn startknappen.

Mye utstyr

DS 7 er velutstyrt allerede fra innstegversjonen Bastille som koster 640 900 kroner. Ryggekamera og 360 graders kamera pluss night vision hører med, det samme med 2-sone klima, lysautomatikk, skiltleser, p-sensorer foran og bak og stemmestyring. For å nevne noe.

Vi kjørte en Rivoli versjon med skinnseter og litt annet ekstra til 675 900 kroner. En Performance Line som vektlegger det sportslige går for det samme. Det hele topper seg med Opera til 725 900 kroner og da er det aller meste på plass som er tilgjengelig for DS 7.

Så skal det også nevnes at den er i få i en Performance utgave med 360 hestekrefter for dem som synes at 300 blir litt snaut. Den bygger på samme utstyrsnivå som Performance Line og koster 740 900 kroner.

Vi tror DS 7 vil appellere til de som setter pris på høy sittestilling, romslig kupé, tryggheten som firehjulstrekk byr på, henger-vekt på inntil 1200 kilo samt, ikke minst, påkostet interiør og høy grad av komfort. Så gjenstår det å se om den kan hevde seg i elbil-jungelen som etter hvert er blitt ganske så dominerende i markedet. Rekkevidde på strøm på over seks mil vil uansett gjøre det mulig for mange å kjøre fossilfritt i hverdagen.

ELEGANT: Spesiell lyssignatur med skjellmønster i glassene gir særpreg.

Sorry. No data so far.

Back To Top