fbpx
skip to Main Content

Se løveungene utendørs for første gang

I slutten av februar våget løveungene i Dyreparken seg utendørs for første gang. Sammen med foreldrene, Kira og Mufasa, ble det en spennende opplevelse for de “små”.

 

Løveungene, tre hanner og en hunn, ble født 19. september i fjor, og er nå fem måneder gamle.
– I dag er en gledens dag som dyrepasser. Å få se ungene utforske uteområdet var utrolig gøy, og alt gikk så fint. Det ble en trygg og god opplevelse for ungene. Både Kira og Mufasa passet godt på, og det var lett å se at alle de seks løvene koste seg sammen i sola, sier dyrepasser Olav Åsland.

Under siste helsesjekk, som ble utført 14. desember i fjor, veide guttene ca. 11 kilo hver og jenta ca. 10 kilo. Foreløpig har ungene ikke fått tildelt navn.  Ungene er viktige fordi løvene er del av et internasjonalt bevaringsprogram. Programmet har som mål å opprettholde en sunn bestand med løver i dyreparker som en reserve for fremtiden.

Starten på en ny løveflokk

Det er Dyreparkens hannløve Mufasa og løvinnen Kira som er foreldre til de fire små. Begge ankom Dyreparken tidligere i år etter en anbefaling fra bevaringsprogrammet de er en del av. De nye løvene, som begge er tre år gamle, ble da introdusert som starten på en ny løveflokk i Dyreparken.

Truet art

Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk. En flokk kan inneholde alt fra to til 40 dyr. Løvene liker seg på steder hvor mattilgangen er god. Det kan være savanne, steppelandskap, halvørken, eller andre steder hvor det er sebra, gnu og andre byttedyr. Løver spiser alt den kan fange og drepe. Viktige byttedyr er gnu, impala, antiloper, bøfler, villhunder, sjiraffer og sebraer.

Løvene får fra 1 til 6 unger (normalt 2-3) etter en drektighetstid på 3,5 måneder. Ungene veier 1-2 kg ved fødselen, og åpner øynene etter ca. 11 dager. Når ungene er to uker begynner de å gå rundt, og når de er en måned gamle løper de.

Løvene er sårbare på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er tap av leveområder, mangel på byttedyr og jakt. Derfor er løvene er en del av et bevaringsprogram, og målet for programmet er å ha en sunn bestand av løver i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.

Back To Top