fbpx
skip to Main Content

Leder

På tide med statlig styrte dagligvarebutikker?

Matvareprisene stiger fortsatt og kan øke mer til sommeren. På tide at «møndihedan» gribe inn?

 

Matvareprisene økte med 11 prosent fra september 2021 til september 2022 ifølge VG, eller 12,7 prosent fra november 2021 til 2022 ifølge TV2, og ytterligere 8,8 prosent fra februar 2022 til samme tid i år, ifølge NRK. Skal vi tro Dagsavisen må vi belage oss på nye prisøkninger i mai på grunn av at Kiwis vår-runde med prislås er slutt. De prisøkningene har allerede begynt, og ikke bare på de 240 varene som inngikk i prislåsen. Prislåsen gjorde at Rema og Coop fulgte etter. Enda en prisjustering er ventet i juli, og da kan prisene kan videre opp.

Nå koster en agurk like mye som en stor sjokoladeplate. Mange typiske «billigvarer» fra «husmerker» som skal fungere som et alternativ for de prisbevisste har økt såpass mye i pris at de ikke lenger er noe alternativ til merkevarene. Nå er det rimeligere å kjøpe enkelte merkevarer på tilbud enn «billigvarene» som alltid er fastpris. Snart konkurrerer de ikke lenger på pris i det hele tatt – kun på smak.

Mat er så dyrt at folk hamstrer mat som har gått ut på dato eller er i ferd med å gå ut på dato, fordi prisen er satt ned med opptil 50 prosent. Enkelte er så desperate at de leter i containere etter mat som butikkene har kastet. Matvarebudsjettet er på god vei til å overstige boutgifter til folk. Hvor skal dette ende?

Butikker melder om økte tyverier grunnet de fryktelige matvareprisene og sikkerhetstiltak ser ut til å gå utover bemanningen. For selv om prisene går opp, bli køene stadig lengre, de betjente kassene færre og tomme hyller mer vanlig. Ja, forsyningssikkerheten er gjerne ikke det den engang var, men det virker som at butikkene kutter i bemanningen for å få råd til å installere ubemannede kassaløsninger og stengsler som skal hindre kunder fra å stikke av fra hele eller deler av regningen.

Det er så man begynner å drømme om statsstyrte butikker hvor man kun finner det mest nødvendige til en subsidiert pris – akkurat dyrt nok til at alt går rundt, men ikke så dyrt at staten skal tjene grovt på det. Tenk Samvirkelaget-løsningene med spartansk emballasje som kun er praktisk og økonomisk, og verken dekorativ eller salgsfremmende.

For å subsidiere de lave prisene på den viktigste maten som folk behøver – altså den sunne og næringsrike maten, kan de ha monopol på øl, tobakk og apotekvarer som likevel allerede er høyt beskattet. De øvrige butikkene kan reklamere med bedre utvalg og lanseringer av nye produkter, og de kan få selge merkevarene, godteriet og brusen sin i fred. Vinn vinn for alle. Ellers må flere stille seg i kø utenfor suppekjøkkenet når renten stiger og lønnen forblir den samme.

Denne lederen stod på trykk den 10. mai 2023.

Back To Top