fbpx
skip to Main Content
- De fleste, inkludert politikere, tror at unge ikke røyker lenger. Det er en myte vi må knuse først som sist: 1 av 5 unge røyker, skriver Geir O. Wehus, distriktsleder i Kreftforeningen Agder, Foto: Jorunn Valle Nilsen, Kreftforeningen.

– 40 millioner takk for ditt bidrag til litt mer tid

Det er en kjent sak at alle monner drar. I årets Krafttak mot kreft har alt fra kronerulling til milliongaver bidratt til at vi til nå har samlet inn nærmere 40 millioner kroner. Det er veldig godt nytt for fremtidens kreftpasienter.

 

Kreftforeningen jobber for kreftsaken hele året, men akkurat i mars tar vi et skikkelig Krafttak mot kreft. Ved hjelp av flere tusen russ og andre engasjerte frivillige over hele landet samler vi inn penger til kreftforskning. Siden starten i 2006 har denne folkebevegelsen bidratt med mer enn 430 millioner til forskning. I år kan vi legge til nærmere 40 millioner kroner til denne summen. Det vitner om et fantastisk engasjement for kreftsaken.

Finansierer en tredjedel av all kreftforskning

Godt er det: I forkant av årets aksjon gikk vi nemlig ut med en bekymring. Stadig flere av oss får kreft, uten at myndighetene bevilger mer penger til forskningen som kan gi oss bedre og mer målrettet diagnostisering og behandling. Kreftforeningen finansierer allerede en tredjedel av all kreftforskning som gjøres i Norge. Takket være de mange tusen som har gitt et bidrag til Krafttak mot kreft, kan vi gi avgjørende midler til forskere som jakter på nye løsninger for kreft med spredning. For selv om stadig flere overlever kreft, er det fortsatt ekstra krevende å behandle sykdommen når den har spredt seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingrid Standsadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Ingvild Vaale Arnesen.

En sann glede

Det har vært en sann glede å følge de mange som har engasjert seg i Krafttak mot kreft i mars. Vi blir stolte, rørte og glade over russ som sier at de ikke har lyst til å gi seg ennå, men vil fortsette arbeidet for kreftsaken ut skoleåret. I aksjonsuken i midten av mars gikk flere tusen fra dør til dør med Vipps-plakat og inviterte det norske folk til å bidra. Digitale innsamlinger har fylt sosiale medier, og fantasien har vært stor: Noen har farget håret på hverandre (og lærere) når de har nådd et innsamlingsmål. Andre har lovet å hoppe i havet, eller utfordret rektor eller ordfører til et kaldt bad. Influenser Ellen Aabol, som selv mistet pappaen sin til kreft i romjulen, oppfordret sine mange følgere til å droppe dagens kjøpe-kaffe eller brus. Det resulterte i det vi må kunne kalle Norges første organiserte mikrofinansiering av kreftforskning. En tier her og en femtilapp der ble i løpet av en ukes tid til mer enn en halv million kroner i Ellens innsamling. I et år der vi vet at folks utgifter har vært store, er dette et bevis på at hver eneste tier teller.

Stort engasjement

Engasjementet i Agder har vært stort, fra Sirdal i vest til Risør i øst. Russen, folkehøyskoler, skoleelever gjennom «Innsats for andre», frivilligsentraler, lag og foreninger har til sammen samlet inn rundt to millioner, og pengene kommer fortsatt inn: Lindesnes kreftforening og Guddal og Liland Kvinneforening arrangerer om kort tid sine årlige basarer til inntekt for Krafttak mot kreft. En fantastisk tradisjon, som vi er svært takknemlige for.

Stor takk til alle bidragsytere

Vi ønsker å rette en stor takk til alle som har bidratt og alle som har gitt penger. Vi tar ydmykt imot hver eneste innsamlede krone, og gleder oss til å lese søknadene fra forskere som brenner for å få finansiert nettopp sin studie. Vi vet at de setter spesielt stor pris på forskningsmidler fra nettopp Kreftforeningen. Som professor Terje Johansen i Tromsø sier; «Når jeg jobber med prosjekter som er finansiert av Kreftforeningen, tenker jeg ofte på at dette er noe som mange har bidratt til. Tusener av mennesker har gitt noen hundrelapper hver. Noen har testamentert arven etter et langt liv. Dette er gaver som er gitt med håp. Dette håpet danner grunnlaget for alt vi gjør.»

Det er fortsatt mulig å bidra til årets Krafttak mot kreft, ved å vippse et valgfritt beløp til 2277. Gir du penger, gir du håp. Håpet er at forskningen skal gi kreftpasienter med spredning litt mer tid, og litt mer tid, kan bety alt.

Back To Top