fbpx
skip to Main Content
Avtalen signeres, fra venstre Ytre miljørådgiver Bjørn W. Østerhus i Nye Veier, Jan Kittelsen, Trygve Bjerkås, Leif Reme og Tor Kåre Ryssland, fra IK Vågs løypeutvalg, og prosjektleder i Nye Veier, Harald J. Solvik (gul vest)

Turløypenettet i Vågsbygd-marka blir enda bedre

Et svært populært turløypenett i Vågsbygd-marka som benyttes av svært mange kristiansandere, søgninger og greipsdøler blir enda bedre, takket være en avtale inngått mellom løypeutvalget i IK Våg og Nye Veier.

 

Protestene var mange da Nye Veier i sin tid fremmet forslaget til hvor traseen for nye E39 skulle gå fra Grautheller-krysset og videre vestover. Traseen skulle gå et område som ble benyttet av mange turgåere. Mange brukere av den populære Vågsbygd-marka fryktet at marka ville få redusert kvalitet, og at løypenettet ville bli forringet.

Blir svært mye brukt

Vågsbygd-marka er svært mye brukt, både fra greipsdøler, søgninger og beboere i Vågsbygd. Det er kanskje ikke så rart, ettersom det er anlagt løyper fra så vel Søgne gamle prestegård, som Mjåvann og fra Vågsbygd-siden, for å ha nevnt noen eksempler. I sær er Rossevann-løypa en godt benyttet tursti fra både Greipstad og Søgne.

Nylig signerte løypeutvalget i IK Våg og Nye Veier en avtale som innebærer at deler av løypenettet rustes godt opp, og at opplevelsene til de mange som benyttet marka til turer og opplevelser blir enda bedre.

– Løypeutvalget i IK Våg har gjort en kjempejobb. Vi har for vår del kompensert for å gjenopprette det som gikk tapt da ny E39 ble bygget. Vi har anlagt en ny stor støyvoll mellom Vågsbygd-marka og ut med E39 fra Grautheller-krysset og videre mot Mjåvann. En viss nivåheving i forhold til tidligere, er også kommet på plass, roser prosjektleder Harald J. Solvik i Nye Veier.

Løypeutvalget i IK Våg har vært svært aktive i mange, mange år med å tilrettelegge og forbedre løypenettet i Vågsbygd-marka, noe som har medført at løypenettet er svært variert og godt tilrettelagt. Dette arbeidet har pågått også etter at byggingen av ny E39 tok til. Mye nytt er kommet på plass.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det nye løypekartet er klar i løpet av høsten, sier Jan Kittelsen, Trygve Bjerkås, Tor Kåre Ryssland, Leir Reme og Harald J. Solvik.

Infotavler, skilt og nytt løypekart

– Gjennom den avtalen vi har signert her i dag, får vi en sum på en halv million kroner for å gjøre forbedringer i løypenettet, sier Trygve Bjerkås i IK Vågs løypeutvalg.

Seks nye informasjonstavler er kommet på plass, i tillegg til 40 nye skilt som gjør det lettere både å få informasjon om løypene og å finne frem. Flere stier er blitt tilrettelagt, og det skal bygges bro over Indre Fiskåvann. Stier som er blitt avbrutt som følge av E39-utbyggingen, er blitt gjenopprettet. Sist, men ikke minst, så blir det utarbeidet et helt nytt og oppdatert løypekart over Vågsbygd-marka.

– Jeg håper at med nytt turkart, nye informasjonstavler og skilting, så er det enda flere som vil benytte Vågsbygd-marka enn tidligere, fremholdt Harald J. Solvik, da avtalen ble signert.

Flere hundre dugnadstimer

Løypeutvalget i IK Våg har gjort en stor jobb med å tilrettelegge, og i summen på en halv million kroner ligger det også inne en godtgjøring til løypeutvalget for 500 dugnadstimer totalt. Skjønt, faktisk tidsbruk som er gått med, kan i følge Trygve Bjerkås minst ganges med tre.

– Vi har anlagt naturlige rundløyper som gjør det enklere for turgåere å finne frem, sier Tor Kåre Rysstad i løypeutvalget.

I løpet av høsten skal det nye kartet over turløypene være klar – et detaljert kart hvor alle turløypene er tegnet inn, og med mye informasjon om marka generelt og ulike forhold spesielt.

– Kartet er blitt utarbeidet i et samarbeid mellom Søgne og Songdalen Orienteringsklubb og IK Våg. I Søgne vil man kunne få tak i kartet i bokhandel og sportsbutikker – i Vågsbygd i Amfi og på sportsbutikken. Også hos Turistforeningen og i noen bokhandlere i Kvadraturen vil kartet bli å finne.

Avtalen signeres, fra venstre Ytre miljørådgiver Bjørn W. Østerhus i Nye Veier, Jan Kittelsen, Trygve Bjerkås, Leif Reme og Tor Kåre Ryssland, fra IK Vågs løypeutvalg, og prosjektleder i Nye Veier, Harald J. Solvik (gul vest)
Back To Top