fbpx
skip to Main Content
Åtte kliniske ernæringsfysiologer stod parate til å veilede under KEF-dagen på sykehuset. Øverst fra venstre.: Åse Karine Ruud (medisinsk avd.), Ingvild Ulstein (voksenpsykiatrien), Ina Hillestad (somatikken) og Sandra Følstad (barne- og ungdomspsykiatrien). Nederst f.v.: Sara Hägg Larsen (medisinsk avd.), Espen Tvedt (avd. Sykelig overvekt voksen), Silje Søbye (avd. Sykelig overvekt) og Berit Fjøseide (avd. Sykelig overvekt).

– De tror det er greit å slanke seg mens de er syke

Kliniske ernæringsfysiologer hjelper syke mennesker å finne en diett som hjelper dem å bli frisk og som hjelper friske mennesker å holde seg friske. Onsdag 6. september feiret de yrket sitt og inviterte til sykehuset for gratis, tips, råd, smaksprøver og en test.

 

– Vi vil gjerne ha litt blest rundt yrket vårt for å vise hvor mye godt vi har å bidra med. I dag har de kunnet få frukt og smake på næringsdrikker. De har også kunnet få med seg hjem en flaske dersom de fant noe de likte, forteller klinisk ernæringsfysiolog ved medisinsk avdeling, Åse Karine Ruud, når vi ankommer Kristiansand sykehus.

PÅ BILDET: Åtte kliniske ernæringsfysiologer stod parate til å veilede under KEF-dagen på sykehuset. Øverst fra venstre.: Åse Karine Ruud (medisinsk avd.), Ingvild Ulstein (voksenpsykiatrien), Ina Hillestad (somatikken) og Sandra Følstad (barne- og ungdomspsykiatrien). Nederst f.v.: Sara Hägg Larsen (medisinsk avd.), Espen Tvedt (avd. Sykelig overvekt voksen), Silje Søbye (avd. Sykelig overvekt) og Berit Fjøseide (avd. Sykelig overvekt).

Hvordan gå opp i vekt

Tips og råd har folk også fått under KEF-dagen, dagen for Kliniske ernæringsfysiologer. Ved resepsjonen står åtte ernæringsfysiologer fra forskjellige avdelinger for å veilede alle som har spørsmål, enten de er pasienter, besøkende eller ansatte.

– Vi har gitt tips til hvordan de kan berike maten sin dersom de trenger å gå opp i vekt. Da kan de putte litt fløte i suppa, for eksempel. Rett-i-koppen supper har ofte lite energi. En yoghurt kan også berikes med en til to spiseskjeer rapsolje, og vipps har man 200 kalorier ekstra i den.

Nysgjerrig på fettprosenten

Langs langveggen er det en kø av både pasienter, besøkende og ansatte foran et apparat.
– Det er mange som synes er gøy. Det er en impedansemåler. Her kan de måle kroppssammensetningen sin. Da måler vi fettprosent, muskelmasse og vanninnhold.

– Hva lurer de fleste på?

– De lurer jo på hva KEF står for, men de fleste er veldig nysgjerrige på kroppssammensetningen sin.

Slanker seg sykere

Rundt halvparten av dem som har spørsmål, er helsefagarbeidere. Det er også leger som har spurt ernæringsfysiologene om råd.
– Vi har hatt noen ivrige anestesileger innom her som var nysgjerrige på om de skulle tilby pasienter næringsdrikker før en operasjon eller om de skulle gi til pasienter mens de ligger på intensiv avdeling.

– Hva er den største myten blant befolkningen som har med kosthold og ernæring å gjøre?

– Det må jo være at kliniske ernæringsfysiologer ikke kan spise kake, spøker hun.

– Det er noen som tror det er greit å gå ned i vekt når de er syke. De har gjerne ønsket å bli slanke hele livet sitt. Plutselig raser kiloene av helt naturlig fordi de er syke, og så blir de kanskje glade for det. Vi har pasienter som synes det er helt okay å spise lite, men det er veldig dumt fordi man trenger næring for å bli frisk. Da virker immunforsvaret bedre. Det gjelder også dersom man er overvektig i utgangspunktet.

 

Back To Top