fbpx
skip to Main Content

Fargerike Kristiansand

Gutten i røyken

Fakta: Per Christian Tingvatne Aastveit
  • Alder: 38
  • Utdannelse: Kokk
  • Yrke: Kokk og partyfikser
  • Bosted: Prestheia
  • Sivilstand: single
  • Forbilde: Petter Stordalen
  • Favorittby: København
  • Favorittrett: Tapas
  • Favorittdrikke: Musserende vin

I føljetongen Fargerike Kristiansand gir vi litt ekstra oppmerksomhet til fargerike kristiansandere som setter farge på byen og sprer glede med sin kreativitet og sitt gode vesen og pågangsmot. Dette er mennesker som skiller seg ut, på en positiv måte.

Per Christian Aastveit er Sørlandets partyfikser. I mange år har han spredd godt humør og gitt god service på flere større arrangementer. Han er ikke bare en maskot, men en forkjemper for glam og glitter på Sørlandet. Dette er jobben og lidenskapen hans.

 

– Jeg liker å sitte her i smørøyet, for her har jeg overblikk.

Per Christian Aastveit (38) hever stemningen i alle sammenhenger. Han er det nærmeste man kommer kongelige, etter Mette-Marit, her i Kristiansand. Slik føles det å treffe ham. Han er nemlig overalt hvor ting skjer. PC kjenner alle, og alle kjenner PC. Han lever for store og spektakulære selskaper og evenementer.

PARTYFIKSER: Partyfikseren, PC, i kjent stil. Foto: privat.

Går i hundre

Vi møter Sørlandets selvutnevnte partyfikser på Torvet Bistro, midt i byen, selvsagt ved ett av de store vinduene. Her har han mobilt kontor, når han ikke er på Ernst eller Dronningen. Han lever av å holde seg oppdatert på alt som skjer av arrangementer, for han vil gjerne ta del i alt. Er han ikke på jobb på en av de største happeningene, er han VIP-gjest for å mingle. Snakketøyet går i hundre.

Favoritten er fremdeles Palmesus, tilfeldigvis også en av hans viktigste oppdragsgivere. Der sørger han for at artister, sponsorer og andre VIP-gjester blir oppvartet.
– Nå har jo de 15 års jubileum neste år, og det er vanvittig hvor stort det har blitt. Det er bra for byen når det trekker så mange folk. Det koker i byen. Det er kjempegøy.

Stjernemøter

Når vi spør om et festival-høydepunkt trekker han frem Palmesus igjen.
– Det er jo gøy med to etasjers VIP-lounge og servering av mat. Der finner jo du også de største stjernene.

Av kjendismøter trekker han frem Kygo som ett av de mest minneverdige.
– Det var fantastisk. Også Martin Garrix. Jeg pratet mye med ham på etterfesten.

Det er likevel én internasjonal stjerne han aldri vil glemme å ha møtt.
– Da jeg jobbet i Oslo, møtte jeg Bill Clinton og Pink. Det var stort, men det som kanskje gjorde mest inntrykk var da jeg fikk hilse på Ozzy Osbourne på Odderøya Live og lage mat til ham. Han kom med politieskorte til Odderøya og brukte oksygenmaske etter konserten. Jeg fikk så vidt sagt hei til ham, men det var stort. Han er jo en av de største rockelegendene vi har.

VIP: Er ikke Per Christian partyfikser, er han VIP-gjest. Foto: privat.

Det gode liv

Læretiden som kokkestudent ved Tangen videregående skole, tok han på Continentalen i Oslo. Det var der, på starten av 2000-tallet, at han fikk smaken på bobler, glam og glitter.
– Jeg var der i to år, hang mye på Teatercafeen, var med på mange gøye fester og ble kjent med hele kjendis-Norge. De er mer kulturelle i Oslo. Det skjer mer der. Du får litt mer å bryne deg på når du lager mat. Jeg serverte litt også.

Han får stadig spørsmål om hvor han tar energien fra.
– Jeg elsker simpelthen å «sørve» og varte opp folk.

Den største helten

Helten er Petter Stordalen. Han har til og med en tatovering av ansiktet hans på armen.
– Han gir meg styrke. Han er så energisk og fantastisk. Han er seg selv og bare kjører på. Han er mitt store forbilde. Jeg har festet mange ganger med ham. Det er viktig å være positiv når man jobber med mennesker. Da må man levere 110 prosent alltid.

Når han ikke jobber på festivaler, tar partyfikseren oppdrag på åpningsfester, kundekvelder og lignende. Nå som det nærmer seg jul, blir det mange julebord. Da skal han være konferansier og vert.
– Det er noe omtrent hver dag. Sommeren har vært fantastisk, den har vært skikkelig artig, sier han fra vindusplassen.

Bare om søndagene slapper han av.
– Da kan jeg puste ut, ta meg en kaffe og betrakte utsikten fra min nye leilighet i Prestheia og ellers bare nyte livet. Ellers er det jo hektiske dager, men det er bare kjempegøy. Jeg er jo vant med å jobbe. Det er bare ikke tid til noe forhold.

Det var i Oslo han fant ut at han ville bli partyfikser.
– Jeg ville lære sørlendingene å gå på rød løper mens de drikker sjampis.

Drømmejobben

Likevel ville han ikke velge bort kokkeyrket, og peker på at det går mye ut på det samme; å glede folk.
– Jeg er kokk på dagtid. Jeg elsker å jobbe på kjøkkenet au, men jeg er så heldig at jeg kan jobbe i felten og være ute blant folk også. Jeg har drømmejobben.

Per Christian har kanskje den norske rekorden når det kommer til å bruke catch phrases. Uttrykk som «Hollywood-, Ibiza- og Sant Tropez-stemning» sitter løst hos PC, men han har aldri besøkt de plassene selv.
– Det er jo bare for å skape litt ståhei, men jeg bør kanskje ta og se de plassene med egne øyne, ja.

Aastveit ser bestandig ut som en popstjerne i stilen, med sine fargerike eller spraglende jakker, skjerf, sjal, briller, smykker og armbånd. Navnet Wenche Foss blir nevnt.
– Jeg elsker farver. Det største stil-ikonet er Finn Schjøll. Han ble jeg kjent med i Oslo. Han er alltid flott med masse farver. Jeg har tatt litt fra ham. Også Elton John, da.

KJENDISENES VENN: Per Christian er vant til å omgås kjendiser, her med Prinsesse Märtha Louise på Palmesus. Foto: privat.

Gode vibber

Partyfikseren er alltid blid og ser bestandig ut til å ha et urokkelig godt humør. Likevel er det én ting som kan ødelegge dagen for ham.
– La oss si jeg er ute og reiser og ingenting er på stell. Da blir jeg litt irritert. Jeg er jo selv vant til å gi service hele tida, sprer gode vibber, og har alltid ting på stell. Det er greit å få litt tilbake, men jeg tar det som regel med et smil.

Han hadde håpet ting ikke gikk så tregt her i byen.
– Når det gjelder å markere jubileer, premierer og åpninger og slikt, går det litt tregt. Der forsøker jeg å bidra i positiv retning. I Oslo gjør de mer ut av ting. Jeg savner litt finere plasser. Nå er det mange enkle, brune puber og burger-plasser, men jeg savner flere fancy, stilige steder med lysekroner, fingermat, bobler, cocktails, hvite duker, skjorter og sløyfer. På Café Rasmus er det koselig. Smag & Behag er også bra.

Funker med Crémant

En perfekt kveld for PC innebærer at gjestene hans er fornøyde fra de kommer til de drar.
– Er showet bra, jeg får gode tilbakemeldinger og alle går hjem med et smil, er jeg happy. Dersom jeg er gjest, liker jeg å bli godt tatt mot i døra og få en fin plass med god servering ved bordet. En velkomstdrink og kanskje en goodie-bag, er gjerne alt som skal til noen ganger. Jeg er ikke kravstor, men god service teller. Jeg trenger ikke nødvendigvis champagne. Crémant funker også, spøker han..

Selv jobber han ikke lenger bare på Sørlandet.
– Jeg har vært i Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo på jobb, og er åpent for alt. Jeg liker også å være med på å planlegge festlighetene og dekorere også. Da vet jeg hva som skjer og kan lage en god kjøreplan.

Han kjører ikke lenger med en rød løper bak i bilen.
– Jeg har mindre plass nå, men jeg samarbeider med event-byråene her i byen, ler han.

 

 

Back To Top