fbpx
skip to Main Content

Fargerike Kristiansand

Rister av seg negativitet med dans og kunst

Fakta:

Navn: Fanny Franchesca Lopez
Kallenavn: Shorty
Alder: 38
Født i Viña del mar, Chile
Bosted: Vågsbygd
Yrke: Selvstendig næringsdrivende
Aktuell med: Shake it Off studio og Fanny Lopez Design
Utdannelse: Designer og magedanser
Morsmål: Spansk
Andrespråk: norsk, engelsk og begynner-fransk
Forbilde: Mamma
Sivilstatus: Single

Hun er designer, fotograf, kunstner og aspirerende tatovør, og hun brenner for gjenbruk. Hun blir sett på som en utadvendt partyløve, men er egentlig det motsatte. Hun trives best i sin egen boble, og savner Kristiansand når hun er ute og reiser. Møt Fanny Lopez fra Vågsbygd.

 

I føljetongen Fargerike Kristiansand gir vi litt ekstra oppmerksomhet til fargerike kristiansandere som setter farge på byen og sprer glede med sin kreativitet og sitt gode vesen og pågangsmot. Dette er mennesker som skiller seg ut, på en positiv måte.

– Nå er det snart Halloween. Da blir det workshops hvor vi lager falske sår til Halloween-kostymet, hvis du for eksempel skal være heks eller zombie. Da gjenbruker vi husholdningsartikler. Det er jo heller ikke lenge til julesesongen med bærekraftig juleverksted, hvor vi lager julepynt. Videre blir det de faste timene i fitness som jeg holder to ganger i uka, samt Shakti Saturday, som er yoga og magedans.

STUDIO: Hennes studio på Kartheia er tidvis fylt med kunst. Maleriene på veggen har hun malt selv. Foto: privat

Trives i eget selskap

Vi tar en kaffe med Fanny Lopez på Ernst, hvor hun nylig hadde et danseinnslag under World Fashion Expo, og hvor hun har en 40 prosent stilling som servitør. Servitørjobben står for en stabil inntekt slik at hun kan bruke resten av tida på å jobbe med det kreative, som er lidenskapen. Når hun ankommer hotellbaren, har hun afrobeat-rytmer på øret, fordi hun har fått en forespørsel om å undervise i den sjangeren.

– Selv når jeg har fri, driver jeg enten med dans, tegning eller noe annet kreativt, hvis jeg ikke bare slapper av med yoga eller en bok. Mange tror jeg er mye ute og fester, og ser på meg som ung og utadvendt, og jeg kan gjerne være ekstrovert i møte med andre, men trives best i mi eiga boble. Jeg trenger det, forteller hun fra den overdådige stolen.

REISER MYE: Her er hun på en av sine mange reiser. Fanny har ikke noe imot å reise alene. Her er hun i Valle de Luna, San Pedro de Atacama, Chile, 2017. Foto: privat

Bruker ikke sminke

Fanny snakker fort, og blander inn engelske og spanske ord, når hun ikke finner de norske med én gang. De elegante møblene med de myke linjene på hotellet står i stil med dansingen hennes, og hennes milde og ydmyke fremtoning, men får du henne til å le, åpenbarer det seg en rå, hes og ærlig latter. Hun gjemmer seg heller ikke bak et tjukt lag med sminke. Det sparer hun for spesielle anledninger, når hun skal kle seg ut, for eksempel til Halloween.

– For meg er Halloween en anledning til å kle seg ut, mer enn noe annet, å kunne være en helt annen person for en dag. Det er også en fin anledning for både voksne og barn å være kreative. Året rundt jobber jeg med ansiktsmaling på ulike festivaler og arrangementer.

Hennes studio i Kartheia er ikke bare et dansestudio, men fungerer også som et kreativt studio, hvor hun tatoverer og holder workshops.
– Foreldre og besteforeldre er gjerne med og lager ting sammen med barna.

KUNSTNER: Her lager Fanny et steampunk-inpirert og resirkulert tårn som ble brukt i en stop motion-animasjon i 2017, hvor hun jobbet med scenografi og design. Foto: privat

Sitter i blodet

Også dansetimene hennes er populære blant både barn, ungdom og voksne, både en-til-en og gruppetimer. Da underviser hun ofte i ulike stilarter, på etterspørsel. Det kan variere svært mye. Det samme gjelder når hun blir bedt om å stille opp i bursdagsfester, utdrikningslag og på festivaler.

– Jeg har måttet gjøre alt fra latina line-dance til show girl-dans, men jeg tilpasser meg nye stilarter kjapt, fordi det er street dance jeg startet med, som gjerne er en miks av ulike stilarter. Jeg ser på meg selv som fusion-danser, men det gjør jo at jeg enkelt kan tilpasse meg ulike stilarter. Det sitter i blodet. Jeg gjør også mye magedans, hip hop, afrobeat og fitness-dans. Jeg fikk nylig også en forespørsel om å undervise i house.

Danset fra barnsben av

Fanny har danset siden hun var barn hjemme i Chile. Interessen for dans blomstret da hun så freestyle-danserne i parken. Etter hvert fikk hun danse sammen med dem, og ble tidlig kjent i lokalmiljøet for å være en god danser.

– Alle jeg vokste opp med danset. Det var bare slik rundt meg. Det er helt vanlig for chilenere å danse hjemme. Alle mine tre søstre er zumba-instruktører, to i Oslo og en i Grimstad.

CATWALK: Fanny gikk på catwalken under World Fashion Expo på Ernst nylig, iført en kjole designet av Jlayson. Foto: Lie Kjeldsen.

Brenner for resirkulering

Hennes interesse for gjenbruk startet også hjemme i Chile.
– Det var en trend da jeg studerte design der, å drive med økologi, gjenbruk, restaurering og up-cycling. Vi som skaper ting, føler jeg har et ansvar å ikke lage for store fotavtrykk, men heller uttrykk og inntrykk. Jeg tenker det er viktig å lære barn å kunne ha det gøy med ting som er lett tilgjengelig og som ikke trenger å koste noe. Alle møblene mine er annenhånds.

Om du tenker at du har sett henne før, kan det hende du har sett henne som zumba- og fitness-instruktør på ulike treningssentre i byen.
– Da de måtte holde stengt under pandemien, gikk jeg over til å jobbe mer i mitt eget studio, men jeg har bare plass til 10-12 stykker der.

Lærte START å danse

Du har kanskje også sett henne opptre på dinnershowet Paris Oh lala, under KRSUng-festivalen, under et START-arrangement på Teateret eller under Den Internasjonale Kulturfestivalens 10-årsjubileum, hvor hun danset med START sitt herrelag på scenen.

– Det var kjempegøy å lære dem å danse. De var skikkelig sporty og tok det lett. De var mer mottakelig enn jeg trodde på forhånd. Først trodde jeg det var et lilleputt-lag, men fikk litt bakoversveis da jeg skjønte at det var herrelaget, ler hun.

VEGGMALERI: Her holder Fanny på med et veggmaleri som ledd av restaureringen av en park i Valparaiso, Chile, i 2017. Foto: privat

Til Norge som barn

Fanny kom til Norge da hun var syv. Hennes far flyttet i forveien, på jakt etter et bedre liv, og tok jobber som håndverker. Senere kom Fanny og hennes mamma.
– I min klasse på Voie skole var jeg den eneste ikke-norske og ble bedt om å danse mye, i konkurranser og på skolediskoteket.

Hennes eget dansestudio er kalt Shake it Off, og oppfordrer til å riste løs.
– Det handler om å riste av seg alle bekymringer og dårlige vibber.

Inspirert av naturen

Hun elsker å reise og reiser gjerne alene, til Bolivia, Mallorca, Italia, Frankrike, Peru, Argentina, Tyrkia, Hellas, Nederland eller Sverige. En av hennes mest minnerike reiser var en biltur hun tok til Lofoten sammen med ei venninne, da hun fikk sin første bil.

– De fleste reisene mine har jeg gjort alene, og jeg reiser gjerne langt av sted. Jeg har også sett hele Chile alene. Å reise er den beste skolen, i alle fall for meg, og oppleve andre kulturer. Naturen er min største inspirasjonskilde. Jeg skulle egentlig studere turisme, men endte opp med kreative fag.

Kristiansand minner henne mye om fødebyen Viña del mar.
– Det er også en havneby, blomsterby og en småby, selv om den er større enn Kristiansand. Jeg liker sol og varme, og Kristiansand er jo en av byene i Norge med best vær, så jeg er glad jeg endte opp her.

Når hun er ute og reiser eller hun er i hjemlandet Chile over lengre tid, savner hun Kristiansand.
– Jeg savner det gode drikkevannet, jeg savner familie og venner, sikkerhetsnettet man har her og de forskjellige kulturene som Kristiansand representerer – mangfoldet.

MAGEDANS: Fanny gjør magedans under World Fashion Expo på Ernst. Foto: Lie Kjeldsen.

Håret som varemerke

Fanny har ofte farge i håret og har etter hvert blitt et varemerke.
– Jeg har hatt sølvfarget hår, gult, grønt og blå-lilla. Nå har jeg rød ametyst. Jeg liker det. Mange kommenterer det, også min side cut. Jeg gjør det bare for meg selv, ikke for andre. Jeg bruker ikke sminke til daglig. Hårfargen er min make-up, og klærne mine.

Viktig med humor

Det blir ikke mye tid til stevnemøter og kjærlighetsliv på Fanny.
– Vi chilenere liker å tulle med andre og er kjapp i replikken. Jeg har ikke hatt kjæreste på en stund og føler ikke at jeg savner det akkurat nå, så om jeg skal ta en ny mann inn i livet mitt, må han matche min energi og mitt tempo. Vi må ro samme vei, utfylle hverandre og kunne løfte hverandre opp. Han må få meg til å le og kunne le like høyt som meg. Det er viktigere enn utseende.

Fanny selv fremstår som en evig blid og smilende solstråle av en person, men understreker at hun kan bli, trist, sur og lei seg også.
– Om noen svikter meg, blir jeg lei meg, men jeg går ikke rundt og bærer på nag. Jeg velger å lære av mine feil og dveler ikke ved anger. Da «shaker» jeg det bare «off».

Back To Top