fbpx
skip to Main Content

Restaurantanmeldelse

Ribbe i en annen klasse

Har du ikke noe imot julemat med en liten vri, anbefaler vi å ta turen på italiensk restaurant, enten du skal på julebord eller bare ut og spise.

 

Julemat kan være så mangt. Er man fra nord, foretrekker man kanskje fisk. Er du vestlending heller du kanskje mot samalahove eller pinnekjøtt. Mange sørlendinger foretrekker kompe, og østlendinger ribbe. De ultratradisjonelle tar gjerne gravlaks eller lutefisk.

Nye tider

Nå er det nye tider og vi trenger ikke drukne maten i verken lut, eddik eller salt for å preservere den på stabburet.
Når sant skal sies, kan jeg ikke fordra ribbe. Jeg pleier aldri å bestille det. Det blir for mye flesk og for lite kjøtt. Klissete og med en ubestemmelig konsistens. Svoret er også slitsomt å tygge, ofte. Dessuten er jeg ikke østlending og er derfor ikke vokst opp med det.

Noe helt annet

Porchetta er svineribbe, men på italiensk. Tradisjonelt serveres porchetta med enten rotgrønnsaker eller salat i Italia. Den kan være fylt med grønnsaker eller fylt i brød.
På den italienske restauranten i Børsparken, La Famiglia, serveres den med gårdspølse, rosenkål, nypoteter, persille, tyttebær, rødkål og brokkolini. Purister vil kanskje si at dette er en fornorskning av en italiensk spesialitet, men så er jo det også jul, og vi kan ikke vike for mye fra tradisjonene.

Ikke for mye

Porchettaen var saftig, med plenty flesk, men ikke for mye. Her var tilstrekkelig med tyggemotstand i form av kjøtt, og svoret var ikke for tykt, men nydelig. Den var akkurat passe tykk og salt. Hvorfor trenger ribbe å være så tykk, uansett?

Dette var ribbe i en annen klasse. Grønnsakene var dessuten sprø og friske, og bidro til en god balanse mellom sødme og bitterhet. Gårdspølsen tilførte en fin variasjon til ribben som er litt for lett å fortære, om man er skikkelig sulten.

Herlig kombinasjon

Sverger du til øl sammen med julematen, som meg, kan jeg røpe at det italienske gresskarølet, Zucca, minner veldig om en mellomting mellom norsk juleøl og Kilkenny, verken for tung eller søt, men passe smaksrik, syrlig og lav på kullsyre til at den ikke er altfor mettende, som enkelte juleøl kan være.

En undervurdert dessert er den italienske sitronkaken, Torta del limoncello, hvor de tilsetter en dæsj sitronlikør i kaken. I utgangspunktet er kaken ganske tørr, men sammen med kuleisen og bærene som hører med, blir det en lekker kombinasjon.

 

Back To Top