fbpx
skip to Main Content

Mensen

Er du redd mensen, bør du bla videre.

Coop lanserte «Mens club» på selveste kvinnedagen. Mens, som i mensen. «Som medeier i Coop er du automatisk medlem i Mens Club. Det betyr at du får 25% rabatt på bind, truseinnlegg og tamponger når du handler hos Coop Prix. Mens Club er en klubb for alle – uansett om du handler til deg selv eller noen du er glad i.» (Ref.: nettsidene til Coop).

Det hele går ut på at de fjerner moms på mens-produkter. Du vet, de pengene staten tjener på at du med eggstokker nesten blør deg i hjel av hver måned. For å unngå at hvor enn du ferdes skal se ut som en mordscene, må vi hver måned forberede oss på et lager av truseinnlegg, bind og tamponger i alle varianter og størrelser. Flott tiltak, jeg bruker gjerne 25% mindre på mens-produkter.

Tabu
Meningen her er altså å fjerne tabuet om mensen. Tabu? Er det tabu og ha mensen? Dette har jeg aldri følt, ei heller tenkt på. Halvparten av verdens befolkning skal få eller har/ har hatt mensen. Ja, vi er heldige som lever i en verden hvor tilgangen på slike produkter er lett tilgjengelig. Vi er heldige som slipper å sitte i en jordhytte til det er over, slik jeg leste at medlemmer av en stamme måtte, i en gammel bok en gang. Om dette er sant, det vet jeg ikke, men jeg er veldig glad jeg slipper.
Det er ikke tabu å ha mensen her i huset, i hvert fall. Her vet alle hva en tampong er, hvor den skal og hvorfor den skal der.

Negativ oppmerksomhet
“Problemet” med markedsføringen av Mens Club var vel når innlegget “Dette må du vite når partneren din har mensen” kom, som forøvrig nå er fjernet etter alt oppstyret. For dem som ikke rakk å lese artikkelen, her er noen utdrag:

«En gang i måneden minner kanskje partneren din mer om en ildsprutende drage enn den sprudlende personen du forelska deg i?» (Check!)

«En triviell samtale kan plutselig ende opp i heftig diskusjon der det brått føles som å prate fornuft med et sta esel.» (Check!)

Videre deles en rekke fakta og tips og råd for hvordan du som partner kan oppføre deg og hjelpe partneren din gjennom de neste dagene. (Ja, takk… Hva er problemet med å formidle at mannen godt kan kjøpe en sjokolade, samt slutte å puste så sinnssykt høyt når jeg ligger å holder på å dø?)

At artikkelen skulle få så mye negativ oppmerksomhet, er litt rart syns jeg. Har ikke folk humor?! Folk har sagt at den kan dra tilbake til 50-tallet og at vi kvinner ikke vil bli kjent som ildsprutende drager med humørsvingninger. Det siste der er jeg for så vidt enig i, men fakta er jo at jeg (med flere) noen ganger blir en trehodet ildsprutende drage.
Er det ikke bare bra at de rundt oss har en liten forståelse av hvorfor? Jeg går fra glad til sinna på to sekunder. Skulle noen tørre å nevne at jeg ikke er helt som jeg pleier, kan du banne på at jeg enten begynner å grine eller allerede har begynt å planlegge en passende hevn sammen med mine venninner. Jeg rakk ikke lese hele artikkelen til Coop før den ble fjernet, bare utdrag, men kanskje om man hadde byttet ut noen ord? Det er jo ikke alle som blir slik artikkelen beskriver når de har mensen. Det finnes jo noen som har vunnet i lotto og lever det søte liv uten den månedlige lysten til å rive ut sine reproduktive organer.

Fakta og forskning
Mensen i seg selv er én ting, men ukene før kan være minst like ille.
Personlig får jeg PMS big time og vil gjerne bli lagt i en to-ukers koma én gang i måneden.

Økte østrogennivåer under eggløsning gjør at man kan føle seg energisk og glad. Etter eggløsning får man en opphoping av progesteron som kan føre til at man føler seg irritabel. Overgangen mellom disse to hormonene, når østrogennivået synker og progesteron-nivået stiger, kan gjøre at enkelte opplever PMS. Dette gir igjen humørsvingninger, at man føler seg irritert, den berømte hodepinen, verk og smerter for å nevne noe.

Poenget mitt? Noen prøvde å skrive et morsomt men også treffende innlegg om mensen og om hva vi kvinner må gjennom. Det må gå an å nevne ord som drage (med humor) og humørsvingninger uten at det betyr at vi er tilbake til 50-tallet. Humørsvingningene forsvinner ikke av den grunn. Faktumet at kvinner har hormoner i stadig endring, forsvinner heller ikke. Dette er jo forsket på. Vi kan ikke late som at disse humørsvingningene ikke skjer.

Det er ikke noen fasit på hvordan snakke om mensen, men å gi litt humoristisk info om hvordan partner kan stille opp er jo bra, så kan heller de som ikke kjenne seg igjen gå videre i livet.

Takk, det var alt.

Back To Top