fbpx
skip to Main Content

Oppsummering

Disse utmerket seg i 2023

Agder fylkeskommunes idrettsstipend

Stipendet er rettet mot unge idretts- og parautøvere mellom 16 og 23 år som er på vei mot et nasjonalt eller internasjonalt gjennombrudd i sine idrettskarrierer.  Flere er blant landets beste. Formålet med stipendet er at det skal virke som inspirasjon for utøveren og gi mulighet til videre satsing og personlig utvikling i sin idrett.

Ni utøvere fikk Agder fylkeskommunes idrettsstipend på 40 000kr i september:

  • Thomas Linnebo Mollestad (20) – Langrenn, Kristiansand
  • Andreas Aas (20) – Skiskyting, Birkenes
  • Ole Marius Rist Jensen (22) – Svømming, Lillesand
  • Jarl Emil Sørensen (18) – Alpint, Bykle
  • Jonas Østhassel (21) – Badminton, Kristiansand
  • Julie Andersen Abusdal (20) – Badminton, Kristiansand
  • Marie Mørk (21) – Badminton, Kristiansand
  • Nikolai Rinde (15) – Skyting, Farsund
  • Even Stray Aas (18) – Volleyball, Kristiansand

 Europas kulturminnepris

EU-kommisjonen og Europa Nostra kunngjorde i juni vinnerne av De europeiske kulturminneprisene Europa Nostra Awards for 2023. Bredalsholmen dokk- og fartøyvernsenter i Kristiansand var et av de tre nasjonale fartøyvernsentrene som mottok prisen. Tretti kulturminne-prosjekter fra 21 europeiske land ble tildelt Europas tyngste pris innenfor kulturminnefeltet, for bevaring av historiske fartøyer i Norge. Prisen begrunnes med at vinnerne gjør en stor innsats for å ta vare på de mange fag og ferdigheter knyttet til tilbakeføring og istandsetting av historiske fartøyer.

 Nest best på boligvennlighet

Kristiansand kommune er nest best på boligvennlighet av de 20 største kommunene i landet. Beste storkommune er Stavanger, men best av alle er Levanger. Det gikk fram av Boligvennlighetskåringen i desember, i regi av NBBL (Norske boligbyggelag), hvor 119 kommuner vurderes på hvordan de tilrettelegger for boligbygging. Kommunene måles på blant annet antall byggeklare tomter, saksbehandlingstid, størrelsen på gebyrer og om det bygges nok til å fange opp befolkningsveksten. Indikatorene er samlet i hovedtemaene tilrettelegging og boligbygging.

Årets frivillige

Hjelp oss å hjelpe og Cynthia Trydal vant årets frivillighetspris. Søndag 3. desember sørget kommunen for en storslagen festkonsert der vi hedret og feiret våre lokale helter. Frivillighetsprisen ble utdelt i en fullspekket sal på Kilden med frivillige fra over 100 organisasjoner.

Mest populære kristiansander

Viggo Venn startet sin klovnekarriere som student i Kristiansand. I fjor vant han Britains Got Talent, som ga karrieren hans rennefart. I desember kunne Google fortelle at Viggo Venn var det sjette mest populære navnet som ble tastet inn i søkemotoren i Norge gjennom hele 2023.

Vant Årets byggepris 2023

Prosjektet Lumber 4 i Kristiansand vant i november Årets byggepris i Agder. Dette er det første store næringsbygg i Kristiansand i tre. Byggherre for vinnerprosjektet er Lumber Teknopark AS. Arkitekt er Oslotre, og VEF Entreprenør er utførende entreprenør. Prisen ble overrakt under Årets byggedag i Kristiansand.

Kommunens kulturpris

En av Norges fremste skuespillere ble i august tildelt Kristiansand kommunes kulturpris for sitt arbeid innen film, teater og TV og har hatt en imponerende karriere. Agnes Kittelsen har bemerket seg langt utenfor Norges grenser med hennes imponerende karriere med rolletolkninger i filmer som Max Manus og Kon-Tiki og serier som EXIT og Dag.

Fylkeskulturprisen

Agder fylkeskommunes fylkeskulturpris for 2023 ble delt ut til Arnt Ole Åmlid og Monika Åmlid fra Sirdal i desember.
Arnt Ole Åmlid og Monika Åsemoen Åmlid har hatt hovedansvaret og stått i ledelsen for gjenoppbygging og restaurering av Gamle Finså kraftverksmuseum på Tonstad i Sirdal kommune.

Sørveivprisen

Oguzhan Nicholas Yerlikaya, bedre kjent som artisten Oz, vant Sørveivprisen 2023. Blant «demo-artistene» som opptrådde under musikkbransjefestivalen Sørveiv i april, ble Oz plukket ut som den artisten med best materiale som ennå ikke var utgitt. Originalitet, radiovennlighet, profesjonalitet og produksjonskvalitet var noen av egenskapene juryen vurderte.

Agderstipendet

Forfatter Tore Kvæven fikk Agderstipendet for 2023 på 250.000 kroner. Han ble tildelt stipendet for sitt forfatterskap i desember. Tore Kvæven er romanforfatter, lærer og bonde fra Kvæven i Sirdal. Han er utdannet ved Landbrukshøyskolen på Ås, arbeider som lærer ved Tonstad skole og er sauebonde. Han debuterte i 2011 med spenningsromanen Hard er mitt lands lov som han hadde brukt tyve år på å skrive. Boka omhandler vikingtokter til Afrika. Agderstipendet består av et beløp på 250 000 kroner. Premien inkluderer også et kunstverk.

Arbeidsstipendene (á kr. 150 000) ble tildelt forfatter MiRee Abrahamsen fra Arendal og billedkunstner Lasse Årikstad fra Kristiansand.

Kunstnerstipendene (á kr. 50 000) ble tildelt sanger Erlend Gunstveit fra Grimstad, billedkunstner Daisuke Kosugi som gjester Farsund, og filmfotograf Armstrong Lian som gjester Mandal.

Etableringsstipend for kunstnere (kr. 50 000) ble tildelt kunsthåndverker Aasa Skjerdal Gravdahl (f. 1984) som bor og arbeider i Kristiansand. Hun ble utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo våren 2023.

Prisen for likestilling, inkludering og mangfold

Agder fylkeskommunes pris for likestilling, inkludering og mangfold (LIM) ble tildelt Monika Andersen i desember. Hun er lokallagsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, i Arendal og Grimstad. Andersen får prisen for sitt frivillige arbeid i en årrekke for å øke livskvaliteten til utviklingshemmede og pårørende.

Eilert Sundt-prisen

Helene Foss Iversen og Malin Stedal fra KKG vant Eilert sundt-prisen 2023. De vant med oppgaven «Ungdommers holdning til transpersoner. Eilert Sundt-prisen er en forskningspris for ungdom i videregående skoler i Agder. Elevprosjektene skal ta for seg samfunnsfaglige problemstillinger i regionen.

Årets matambassadør i Agder

Agder fylkeskommune ga et utviklingsstipend på 50 000 kroner til Siv Kristiansen som ambassadør for lokal mat fra Agder. Hun er fra Kristiansand og står bak bedriften Day of Week. Bedriften skal gjøre det lett å lage mat med lokale råvarer som engasjerer hele familien til gode matstunder og opplevelser. – Ambisjonene er å gjøre det enklere å både selge og spise lokalprodusert mat. Får vi til dette, er det gevinst i flere ledd. Det er bærekraftig, det er bra for folkehelsen og det skaper lokale arbeidsplasser, sier Kristiansen.

FYLKESKULTURPRISEN: Fylkesordfører Arne Thomassen (t.v.) sammen med vinnerne av fylkeskulturprisen 2023 Monika Åsemoen Åmlid og Arnt Ole Åmlid. Foto: Agder fylkeskommune
Back To Top