fbpx
skip to Main Content

Norsk Gjenvinning – Bærekraftig avfallshåndtering

Dette er selve grunnsteinen i jobben Norsk Gjenvinning gjør for bedrifter i hele landet. I Agder dekker de et område fra Flekkefjord i vest til Risør i øst.

Kravene fra EU om hvordan bedriften din skal håndtere avfallet sitt blir stadig strengere. Det er en jungel av lover og paragrafer der ute som kan virke uoverkommelig å komme seg gjennom. Ronny Ramsland fra Norsk Gjenvinning forsikrer om at både han selv og hans kollegaer står klare til å hjelpe nettopp din bedrift med alle spørsmål relatert til avfall som skulle måtte oppstå.

AVFALLSHÅNDTERING: Ronny Ramsland, Ramon Nunez Hidalgo og Tom Løchen jobber ut i fra anlegget på Mjåvann.

– Vi håndterer alle typer avfall på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Alt fra de små tingene du kaster i papirbøtta på kontoret, til farlig avfall under større produksjoner. Etter at avfallet er hentet av oss og fraktet til en av våre gjenvinningsstasjoner, gjør vi vårt aller beste for å gjenvinne avfallet til nye, brukbare produkter som folk kan få glede av, forteller Ramsland.

Råd og veiledning

Der andre ser søppel ser Norsk Gjenvinning råstoff som både kan og skal brukes på nytt. Det er lønnsomt for bedriftene og sortere. Norsk Gjenvinning hjelper bedrifter med helt opptil hundre prosent sorteringsgrad – avhengig av bedriftens mål. Ramsland forteller at med de nye kravene fra kontinentet, så må bedriftene stadig ta større ansvar for avfallet sitt.
– Graden av avfall som skal sorteres øker og øker. Vår jobb er å veilede nettopp din bedrift i denne prosessen. Vi skal hjelpe til med å sørge for at bedriften beholder miljø sertifiseringer og kanskje til og med skaffer seg noen nye, forklarer han.

Norsk Gjenvinning kjører derfor ikke bare rundt og henter søppel – rådgivere tilbringer også mye tid ute hos bedriftene for å gi råd og veiledning.

– For hvert tonn med restavfall som blir kastet koster det bedriftene 485 kroner i co2 avgift til staten. Det aller meste kan sorteres og ved å gjøre dette riktig kan man spare mye penger. Vår jobb er å veilede kundene slik at de får optimale forhold for nettopp sin bedrift – uansett om man har en liten butikk på hjørnet eller driver et stort kjøpesenter, slår han fast.

MÅL: Norsk Gjenvinning har en sorteringsgrad på opptil hundre prosent som mål. Foto: Norsk Gjenvinning

Grønn profil

I Agder har Norsk Gjenvinning anlegg for avfallshåndtering på Mjåvann og Stoa og sysselsetter rundt 50 ansatte. I Holmestrand har Norsk Gjenvinning egen gipsfabrikk. Plast skal sorteres på hele fire forskjellige måter og medisinsk plast samles inn og brukes i blant annet nye møbler.

-Det har skjedd veldig mye veldig fort de siste årene. Det er ikke lenge siden søppel bare ble gravd ned. I dag er det krav til entreprenørene om de må opp mot hele 90 prosent sorteringsgrad på byggeplassene. Det vi gjenvinner skal også kunne brukes til å produsere nye ting, forteller han før han legger til.

– Kan man vise til en god miljøprofil, kan man også kvalifisere til grønne lån i bankene. Man har alt å tjene på å håndtere avfallet riktig – både for miljøet, men også økonomisk. Det er her vi kommer inn, forteller han.

Back To Top