Debattinnlegg
– Det er tross alt de mest sårbare barna våre det handler om
At over 200 barn står på venteliste for å få fosterhjem og at stadig færre fosterhjemsforeldre anbefaler andre å gjøre som dem, er veldig alvorlig. Derfor er det gledelig at regjeringen, med Kjersti Toppe i spissen, endelig tar tak i fosterhjemskrisa.
Det er rystende å lese om barn som flyttes fra sted til sted, fosterforeldre som hele tiden forholder seg til nye saksbehandlere og ansatte som opplever for høy arbeids- og psykisk belastning. Med slike arbeidsforhold vil rekrutteringsproblemer være en uunngåelig konsekvens. De største taperne blir, til syvende og sist, de aller mest sårbare barna våre.
Dessverre så har dette vært situasjonen i mange år, og jeg har ikke tall på alle samtalene jeg har hatt med fosterforeldre som sier at situasjonen hadde vært mye bedre om de hadde fått flere rettigheter økonomisk og mer medvirkning i saker som angår fosterbarna deres. Samt at myndighetene hadde sørget for et bedre støtteapparat for dem, og også gjøre det enklere for dem å fungere som gode omsorgspersoner i det daglige; som det å ha myndigheten til å bestille legetime eller opprette bankkonto for fosterbarnet.
Regjeringens nylig fremlagte fosterhjemsmelding er derfor sårt tiltrengt, og adresserer kjernen i mange av disse utfordringene fosterhjemsforeldre står ovenfor: bedre oppfølging av fosterhjemmene, mer forutsigbare rammer og økonomisk kompensasjon for jobben de påtar seg, og en styrking av rettighetene til både barna og fosterforelder. Derfor var det en glede å få være med å legge den fram til svært fornøyde organisasjoner som jobber med feltet.
Samtlige representanter fra Fosterhjemsforeningen brast rett og slett ut i gledestårer da Barne- og familieminister Kjersti Toppe la fram forslag til nye endringer i barnevernsloven i vår. For der foreslår regjeringen også en rekke endringer som foreningens leder mener vil bidra til å løse Fosterhjemskrisen vi står i. Som at frikjøpte fosterforeldre skal få kompensasjon for tapt tjenestepensjon, økte rettigheter til barn i avgjørelsesprosesser i barnevernssaker og økte rettigheter for fosterforeldre til å ivareta barna i hverdagen innen helse, skole, barnehage og bank.
Sammen med den styrkingen på statsbudsjettet som er kommet for å øke antall spesialiserte fosterhjem, vil både meldingen og lovforslaget være en kraftfull politikk som bidrar til rekruttering, forutsigbarhet og anstendighet.
Forhåpentligvis vil de andre partiene klare å samle seg om disse konstruktive tiltakene fra Sp og Ap når de skal behandles på Stortinget. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt for at vi får til det. Denne saken er for viktig til at politisk spill skal få ødelegge. Det er tross alt de mest sårbare barna våre det handler om.