
Friske penger til kamp mot ungdomskriminalitet
Kristiansand kommune samarbeider systematisk med mange for å forebygge ungdomskriminalitet. Den 10. desember fikk kunnskapsministeren høre om noe av arbeidet. Hun varslet samtidig at kommunen neste år får friske penger til formålet.
I statsbudsjettet for neste år har regjeringen Foreslått å bevilge 70 millioner kroner til å opprette såkalte beredskapsteam. Pengene skal gå til kommuner og regioner som har de største utfordringene med kriminalitet blant unge, for å gi mer målrettet innsats mot ungdomskriminalitet og utrygge skolemiljø.
– Regjeringen er bekymret for økende ungdomskriminalitet, og vi vil hjelpe kommunene og regionene som opplever dette. Oslo kommer til å få det meste av pengene, mens Kristiansand og Bergen skal ha nest høyest andel av potten, sa kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun da hun besøkte Kristiansand.
Samarbeid
I løpet av et par timer fikk statsråden høre om noe av arbeidet som gjøres for å få ned ungdomskriminaliteten i Kristiansand. En rød tråd er mange typer samarbeid på kryss og tvers av fag, avdelinger, etater og frivillige. Kommunale enheter og avdelinger jobber for eksempel sammen med politiet og videregående skoler for å hindre at flere unge mennesker havner i kriminelle miljøer, og for i fellesskap å hjelpe de unge ut av miljøene.
Unike utfordringer
Ordfører Mathias Bernander minnet om at Kristiansands plassering på kartet gjør byen attraktiv også for kriminelle nettverk.
– Det gir unike utfordringer for oss at de kriminelle nettverkene bidrar til økende ungdomskriminalitet. Jeg er glad for at regjeringen har sett utfordringene.
De fleste har det bra
Oppvekstdirektør Kristin Eidet Robstad fortalte at kommunen jobber godt både med forebygging og med hva som kan gjøres når ting har gått galt.
– De fleste barn og unge har det veldig bra. Likevel opplever for mange utenforskap. Vi har i mange år hatt inkludering som tema helt fra barnehage. Samarbeid på tvers er viktig, men ikke alltid lett, sa Robstad.
Trygghet, tilhørighet og mestring
Assisterende kommunalsjef for skole og SFO, Roy Wiken, fortalte om noe av det forebyggende og tverrfaglige arbeidet som gjøres i kristiansandsskolen; at alle skal oppleve trygghet, tilhørighet og mestring.
Wiken fortalte også om et utvidet lag rundt eleven som trer i kraft når støttesystemet på den enkelte skole ikke er nok. Da finner avdeling for oppvekstmiljø og forebyggende tjenester, barnevernet, politiet, støtteenhet for trygge skolemiljø og andre tjenester fra Familiens hus sammen for å finne løsninger.
Forebygging i mange år
Kristiansand kommunes avdeling for oppvekstmiljø og forebyggende tjenester ledes av Yngvild Grummedal. På møtet med statsråden minnet hun om at 2023 bød på store utfordringer, blant annet med en voldelig og truende jentegjeng, enkelte unge mennesker under 18 år som var involvert i vold og ran og med unge mennesker som hadde tilknytning til eldre kriminelle og kriminelle nettverk. I møtet orienterte hun statsråden om noen av de tiltakene som har hatt effekt etter det krevende 2023-året.
– Tverrfaglig samarbeid er svært viktig. Noe av det vi ser har hatt effekt er blant annet foreldreråd, gatepuls, jobbprosjektet, sommeråpen ungdomsklubb og et tett og godt samarbeid med både barnevernstjenesten og frivillig sektor, fortalte Grummedal.
Både politi, lærer og andre kan møtes sammen med en gruppe foreldre for å finne løsninger. Temaer kan for eksempel være, utestenging og mobbing – gjerne knyttet til sosiale medier, skolefravær, utrygt og urolig læringsmiljø i klassen, samt holdninger knyttet til rus og sosialt press.
1200 barn og unge har fått tilbud om foreldreråd og familieråd i Kristiansand så langt i 2024.
Gatepuls er et tilbud på tvers av kommunale tjenester som særlig jobber forebyggende med barn, unge og voksne opp til 25 år. Målet er å gi oppmerksomhet, bygge tillit og relasjon og sørge for tidlig innsats med ungdom, ved å oppsøke de unge der de ferdes, også på kveldstid.
Grummedal fortalte også at mange unge (15–18 år) som har droppet ut av skolen, eller står i fare for å gjøre det, eller ungdom (15–22 år) med lite jobberfaring, benytter seg av kommunens jobbprosjekt hvor de får oppfølging og lønn fra kommunen i tre uker.
Sorry. No data so far.