
Kan bli yngst i historien
Ble politisk engasjert som 12-åring
Møt Kitty Theobald, en flerspråklig ungdomspolitiker som skal spille klassisk konsert med Kristiansand Symfoniorkester i sommer.
Kitty Theobald Gjerland (18) er nylig blitt valgt som Agder Unge Høyres ungdomskandidat. Tidligere i år offentliggjorde hun sitt kandidatur som vararepresentant på Stortinget for Aust-Agder Høyre.
– Dette er selvfølgelig en ambisiøs målsetting, men jeg mener at jeg har mye å tilby.
Yngst i historien
Nå står hun på tredjeplass for Aust-Agder Unge Høyre. Dersom hun blir valgt, vil hun bli den yngste vararepresentanten noensinne.
– Det er utrolig stas. Det hadde jeg aldri sett for meg. Jeg får jo vært med på mange bedriftsbesøk i hele fylket, og det er en kjempemulighet.
Kitty er fra Eydehavn og går på andre trinn ved Arendal videregående skole. Allerede på 15-årsdagen meldte hun seg inn i Agder Unge Høyre. Det største hun har vært med på er å få delegatplass på Høyres landsmøte.
– Det var kjempegøy og veldig spennende.

Arendalsuka som 12-åring
Kitty kom til Norge fra Skottland da hun var ni år gammel og begynte å gå på Arendalsuka som 12-åring.
– Siden da var jeg med på møter og planla hele uka med avisen i hånden.
Hun hadde ikke de samme mulighetene hjemme i Skottland.
– Hjemme hos oss var det alltid politiske diskusjoner rundt bordet, selv om ingen var politisk aktive. Siden jeg mente så mye, oppfordret foreldrene mine meg å dra på Arendalsuka og partitimene.
Allerede da hun var 14 hadde hun bestemt seg for at Høyre var partiet for henne.
Multikulturell
Kitty har født i Australia med en far som er australier og en mor som er halvt taiwansk og halvt skotsk. Hun bodde derfor først i Australia, så i Skottland. Barnehageårene tilbrakte hun i Taiwan.
– Jeg bodde en del hos oldeforeldrene mine hvor jeg lærte kinesisk flytende i barnehagen. Mine foreldre ble skilt og mamma møtte en nordmann i Skottland og dermed endte vi opp her. Nå føler jeg meg som en ordentlig nordmann, forteller hun på perfekt klingende norsk.
Hun har ikke møtt noen motgang på grunn av hennes opphav.
– Jeg vil si det har vært en styrke å ha en flerkulturell bakgrunn. Jeg ble tatt kjempegodt imot. Jeg fikk veldig god hjelp med språket på Eydehavn barneskole.
Bekymret for de unge
De politiske hjertesakene handler om sosiale medier.
– Det var den første store hjertesaken min. I fjor hadde jeg en kronikk på NRK.no om hvorfor det burde vært 16 års aldersgrense på sosiale medier. Det ble det en stor diskusjon av. På landsmøtet holdt jeg innlegg hvor jeg argumenterte for 15 års aldersgrense på sosiale medier.
Forslaget gikk gjennom og nå har Høyre 15 års aldersgrense som forslag på sosiale medier med aldersverifisering.
– Vi begynner å se konsekvensene nå, av barn på sosiale medier. Det er jo ikke lenge siden det var en video av en katt i en blender, som sirkulerte rundt blant unge, og i Telemark var det en selvmordsvideo som spredde seg blant skoleelever. Som ungjente har jeg blitt kontaktet av eldre menn, og det er noe jeg er sikker på mange andre jenter kjenner seg igjen i.
Hun mener det siste er mer og mer vanlig.
– Jeg tror ikke jeg har en eneste venninne som ikke har opplevd dette, men slikt er lettere å håndtere for en 15-16-åring enn en mindreårig. Det er derfor jeg ønsker høyere aldersgrense. Det burde ikke være normalt.
Kitty er også bekymret for andre digitale trender som har gitt seg triste utslag.
– I tillegg spres jo selvskading, spiseforstyrrelser og annen skadelig atferd, og vi ser at depresjon blant unge har fordoblet seg de siste ti årene. Jeg synes barn skal få være barn litt lenger, og slippe å forholde seg til slikt stressende innhold.
En annen hjertesak, som er relevant, er ungdomskriminalitet.
– I 2023 var det nesten 22 000 straffesaker med unge under 18. Med den økningen vi ser i ungdomskriminalitet er det noe vi burde ta hånd om.
Nå har ikke ungdomspartiet nok mandater til å komme inn på tinget, men dersom mirakelet skulle være et faktum, vil hun tale ungdommenes sak.
– Da vil jeg fortsette med hjertesakene mine; ungdomskriminaliteten, digitaliseringen og konsekvensene av denne, men også skolepolitikken. Disse tingene henger jo sammen, men politikerne har ikke stått oppi slike situasjoner selv. Da tenker jeg spesielt på dette med sosiale medier og digitalisering i skolen.
Ikke begeistret for digitaliseringen
Digitaliseringen handler ikke bare om sosiale medier, men også digitaliseringen av læring i skolen.
– Jeg mener dette går ut over barnas lese- og skriveferdigheter, og evnen til hoderegning, at de får nettbrett så tidlig i opplæringen. Det gir ikke noe trygghet i oppveksten heller. Jeg er ikke imot digitale verktøy i skolehverdagen, men mener vi må få på plass det grunnleggende først; å skrive for hånd, stave uten korrektur og regne uten kalkulator.

Opptrer i Kilden
I Kristiansand er hun ofte på medlemsmøter med Agder Unge Høyre. Nå skal hun dessuten snart opptre i Kilden og spille piano med Kristiansand Symfoniorkester.
– Jeg deltok i Ung Klassisk-konkurransen i fjor, som var sørlandskonkurransen for klassisk musikk blant unge. Der vant jeg dobbel pris, førsteplassen i min aldersgruppe og solistprisen de deler ut to av blant alle aldersgruppene til sammen. Da skal jeg få opptre som solist med KSO i juni. Det er kjempestas.
Vil utdanne seg
Stas synes hennes partifeller det også er. Kitty omtales som en flink ungdomspolitiker og rå pianist – og det er ikke fritt for at vi tenker wunderkind.
Selv om hun har et håp om å komme videre, blir det vanskelig å satse på musikken.
– Jeg tenker å studere internasjonale relasjoner eller filosofi, politikk og økonomi.
Selv om målet er å studere i Oslo, kommer hun til å savne sørlandsidyllen.
– Bading og båtliv er noe jeg elsker. Det har jeg ikke kunnet drive med i Skottland. Der regner det hele året.
Sorry. No data so far.