skip to Main Content

Strøm utklasser bensin og diesel

At det er penger å spare ved å kjøre elektrisk i forhold til fossilt viser vår uhøytidelige test med all mulig tydelighet. 

 

Kr 41,36 og kr 250,25 – merk deg de tallene… Mer om det lenger nede i saken. 

Vi kjører på motorveien mot Lillesand med nær fulladet batteri som skal gi oss opp til 35 mil rekkevidde fra det 50 kWh store batteriet som sitter i testbilen, en Citroën ë-C4 som hører hjemme i Golf-klassen. Vi tar av mot Birkeland, svinger inn på grusveien til Grimenes, fortsetter til Birkeland og tar raskeste vei til Kristiansand sentrum. Strøm er det nok av så vi velger å ta en tur til Mandal i regnværet før vi gjør vendereis til Kristiansand og til Mobile i Sørlandsparken hvor vi har lånt bilen.   

Vi har tilbakelagt 15,4 mil på motorvei, på grusveier full av svinger og bakker, gjennom travle bysentra og på landevei preget av tett ferietrafikk.  Vi har kjørt bilen i kjøremodus «Normal» og vi har ikke vært fokusert på å typisk «sparekjøring» ved å velge «Eco» i kjøreprogrammet og vi har holdt oss til gjeldende fartsgrenser der dette har vært mulig. I byen og på de smale og svingete grusveiene aktiverte vi «B» innstillingen på girvelgeren for å oppnå en viss bremse effekt, noe som også regenerer strøm til batteriet. Og resultatet?   

Snill på forbruk

Gjennomsnittsforbruk på hele turen havnet på 13,5 kWt/100 km. Der ble vi litt forbauset, fabrikktall for ë-C4 er nemlig oppgitt til 14,3 kWt/100 km etter WLTP standarden. Det kan tyde på at Citroën har vært konservative her. Turen vår foregikk i rundt 15 grader og i regnvær store deler av tiden, altså ikke helt optimale forhold med tanke på forbruk.
Citroën ë-C4 er blant de snilleste i klassen med hensyn til forbruk, elmotoren utvikler 136 hestekrefter og bilen skal klare sprinten fra 0-100 på under 10 sekunder. Utsøkt komfort, typisk for Citroën, hører også med i bildet. 

Så til det mest interessante, hvordan slår det ut økonomisk sett i forhold til en bensinbil i samme klasse? 

Ikke grunn til strømsjokk

Her blir salgssjef Tor Arne Myhra hos Mobile ganske så engasjert i å vise oss tall der han tar utgangspunkt i sin egen strømregning som er belastet med hjemmelading.
Jeg får i alle fall ikke strømsjokk.  Basert på hjemmelading er elbil utrolig gunstig sett i forhold til hva det koster å drifte en bensin eller dieselbil. Ser vi på siste strømregning så er prisen per kWh kr 1,99 når vi har hensynstatt nettleie, avgifter og – viktig! – trukket fra strømstøtten fra Staten. Da havner vi på snaue to kroner per kWh.   

Ganger vi kr 1,99 med vårt forbruk på 13,5 kWt/100 km får vi en kostnad på kr 26,86 per 10 mil.  Tar vi så utgangspunkt i en typisk bensinbil i Golf-klassen som bruker 0,65 liter på mila og bensinprisen er 25,- (den kan fort bli høyere) havner vi på kr 162,50 per 10 mil.  Det blir altså seks ganger høyere pris enn ved å kjøre elbilen. Tar vi som eksempel vår testtur på drøye 15 mil, blir tallene også slående; kr 41,36 kostet den med strøm på tanken, og kr 250,25 med bensinbilen.   

«Alle» lader hjemme

Å, ja, vi har ikke glemt at ferien står for døren, og mange skal på bilferie med sin elbil. Da blir det nødvendig å lade underveis. På offentlige ladestasjoner er det et annet prisbilde enn ved hjemmelading.  Et kjapt søk på nettet oppgir pris som vaker rundt seks og syv kroner per kWt, noen selskaper har lavere takst per kWt men plusser på med minuttpris.  Klart det gir økt kostnad kontra hjemmelading, 
Sett i perspektiv så viser undersøkelser at 95 prosent av lading foregår hjemme, så det at ferieturer og andre langturer gir andre priser, spiller ikke noen vesentlig rolle i det store bildet, påpeker Tor Arne Myhra.   

Hos Mobile, som hos de fleste bilforhandlere, er elektrifiseringen i ferd med å ta over bilparken. Sett ut fra tallene så er det lett å forstå. 

Sorry. No data so far.

Back To Top