skip to Main Content

Prøvekjørt: Polestar 3

Volvo sitt sportslige alibi

Høy komfortfaktor, lang rekkevidde og sportslige takter godt krydret med avansert teknologi er kort oppsummert førsteinntrykket av flaggskipet i Polestarflåten.

 

Polestar 3 er bilen mange har ventet på – lenge. Nå er den her og vi har fått prøvekjøre en demobil hos Frydenbø Bil i Sørlandsparken som før jul ble forhandler av merket med sterk tilknytning til Volvo. Polestar 2 og Polestar 4 er de to andre modellene per i dag.

SKANDINAVISK MINIMALISME: Stor skjerm og fravær av knapper og brytere preger interiøret. Uvant i begynnelsen, men vi fant oss til rette i løpet av noen timer bak rattet. Materialkvaliteten er høy.

Polestar 3 er første modell ut på Volvos SPA-2 plattform (Scalable Product Architecture) utviklet utelukkende for batterielektriske modeller. En plattform den deler med nykommeren Volvo EX90, men i nedskalert størrelse. Der EX 90 har gjort plass til syv seter, nøyer Polestar seg med fem. Vi tenker det er et fornuftig valg. Syv seter ville bli mye kompromiss på bakerste benk, Som 5-seter blir det god plass i baksetet, selv for storvokste personer. Samtidig rommer bagasjeavdelingen tett på 500 liter i den 4,9 meter lange bilen.

Minimalistisk indre

Skandinavisk minimalisme preger interiøret som er nesten fritt for fysiske knapper. Hovedskjermen midt på dashbordet er plassert på høykant og brukes til å navigere i et omfattende menysystem. Funksjonsknappene, blant annet til klima, er plassert i bunnen av skjermen. Ved hjelp av haptiske knapper på rattet er det mulig å navigere og betjene funksjoner uten å måtte inn på skjermen. Det krever tilvenning, men vi opplevde i løpet av tre timer med bilen at det begynte å «sitte i fingrene». Stemmestyring med google er også på plass. Et førerdisplay montert på rattstammen gir nyttig informasjon under kjøring. Det suppleres med Head Up Display på frontruta.

BEST FOR FEM: Bra at man valgte bort 7-seter konfigurasjon, det ville bli trangt. Med akselavstand på 299 cm er det blitt god anledning til å strekke ut bena for baksetepassasjerene. Vi kunne ønsket oss noe høyere sittepute.

Demobilen er en Long Range Dual Motor som i utgangspunktet koster 800 000 kroner. Med Plus-pakke og Pilot-pakke samt elektrisk hengerfeste, vinterhjul og pixel-LED-lys bikker den millionen. Da snakker vi om en velutstyrt bil med blant annet et gedigent Bowers & Wilkins lydanlegg med 25 høyttalere som gjør om bilen til et konsertlokale. Aktiv veistøykansellering skal sørge for minst mulig forstyrrelse av lydopplevelsen.

Velvære og sikkerhet

Elektriske seter foran med blant annet flere massasjeprogrammer, varme og ventilasjon, tre-sone klima, soft close-dører og elektrisk bakluke er også med på en lang liste. Omfattende sikkerhetspakke med ni utvendige kameraer og 12 ultra soniske sensorer samt front radar skal ivareta aktiv sikkerhet.

Polestar 3 kan best betegnes som en sporty SUV med sine slanke linjer. Ja, for det er ikke høyreist SUV vi først tenker på i møte med bilen som er flere cm lavere enn Volvo EX90. Likevel føler vi at vi sitter rimelig høyt bak rattet, med god sikt ut. Setene, som kan reguleres elektrisk til å klemme på de rette stedene, er både komfortable og støttende.

SMART LØSNING: Bagasjerommet kan deles i to ved å brette sammen golvplaten, da kommer et stort rom i bunnen til syne. Kroker til handleposer er praktisk. Gjennomlastingsluke er på plass.

Som vi er vant med fra Volvo er det ingen startknapp, det holder å ta plass bak det elektrisk justerbare rattet, trå inn bremsen og velge gir med hendelen på høyre side av rattstammen. Vi er i gang, nærmest lydløst. Uanstrengt glir vi gjennom rundkjøringer og trange bygater og ut på motorveien. Adaptiv cruise kobles enkelt inn med girhendelen og sammen med «pilot assist» er bilen nærmest selvkjørende der den ligger pent midt i kjørebanen samtidig som den passer avstanden til forankjørende.

Byr på kjøreglede

Med to motorer som gir systemeffekt på 489 hestekrefter mangler vi aldri krefter. Sprinten fra 0-100 gjøres unna på fem blank når vi velger «Ytelse» i kjøreprogramvelgeren. Kjøremessig tenker vi at Polestar 3 egentlig befinner seg i en annen divisjon en «tung SUV» (egenvekten er drøye 2,5 tonn). På krevende veier hvor svingene kommer tett er den faktisk ganske morsom å ratte når vi kjører litt inspirert, og det kjennes veldig trygt. Aktiv luftfjæring sammen med dempere som tilpasser seg underlaget er nok forklaringen på den sportslige oppførselen med lite krenging. Høy regenerering kan velges, hvilket gir effektiv motorbrems og gjør det mulig å ferdes engasjert med kun bruk av en pedal. Fjæringen kan tilpasses etter ønske. Vi prøvde komfortinnstilling på en rufsete grusvei, og hadde høy trivselsfaktor også der.

ENKELT: Førerdisplayet er montert på rattstammen og viser nyttig informasjon under kjøring. Ulike oppsett styres med haptiske knapper på rattet. Demobilen har i tillegg Head Up Display.

Bakkestart testen i vår bratte grusbakke bestod den uten problemer, vi opplevde at firehjulstrekket slo inn umiddelbart for å unngå hjulspinn. Bilen trekker på bakhjulene til vanlig og forhjulene kobles inn når sensorene oppdager tendens til hjulspinn.

Med batteri på 107 kWt har Polestar 3 oppgitt WLTP rekkevidde på 636 kilometer. Lynlading oppgis til 250 kW. Med hengervekt på 2200 kilo tror vi Polestar 3 vil ha bred appell i det norske markedet selv om prisen lett bikker en million om det skal suppleres med tilleggspakker som alle er kjekke å ha.

Et rimeligere alternativ er Single Motor versjonen til 719 900 kroner. Da får du bakhjulstrekk og 299 hestekrefter mens hengervekten er redusert til 1500 kilo. En bonus er det dog ved at billigste versjon går lengst på strøm med oppgitt rekkevidde på 706 kilometer takket være samme batteri som i Dual Motor. Aner vi at det kan bli valgets kval for noen?

DEDIKTERT FOR POLESTAR: Anders Erlandsen, Product Specialist, og Øivind Thomassen, Space Manager, er stolt over å kunne tilby Polestarbiler hos Frydenbø Bil, her med en Polestar 3. – En familie SUV i luksussegmentet, påpeker Øivind.

Fakta

  • Pris: fra 799 900,-. Prøvd bil: 1 028 000,-.
  • Motor: 2 elmotorer, samlet ytelse 489hk/840 Nm
  • Drivlinje: 1A, firehjulsdrift
  • 0-100 km/t: 5 sek
  • Toppfart: 210 km/t
  • Batteri: 107 kWt
  • Lading DC/AC: 250/11 kW
  • Forbruk 100 km: 20,1 kWt
  • Rekkevidde WLTP: 636 km
  • Dimensjoner (L/B/H): 490/197/161 cm
  • Akselavstand: 299 cm
  • Bakkeklaring: 20,2 cm (variabel med luftfjæring)
  • Bilvekt: 2584 kilo
  • Nyttelast: 421 kilo
  • Tilhengervekt: 2200 kilo
  • Taklast: 100 kilo
  • Bagasjerom: 484-1411 liter + frunk 32 liter
  • Garanti: 5 år/100 000 km
  • Batterigaranti: 8 år/160 000 km

Sorry. No data so far.

Back To Top