
Fra pizzabaking til bilpleie
GRIM: Jan orket ikke lenger å jobbe 20 timer i døgnet. Den usikre restaurantbransjen ble byttet ut med den litt mindre uforutsigbare bilbransjen. Nå har han det som plommen i egget.
– Nå er det over et år siden jeg startet her på Grim.
Drev verksted i Oslo
Han har hatt verksted i mange år før han flytta til Kristiansand. Det var i Oslo, sammen med andre.
– Det ble uenigheter om hvordan inntektene skulle fordeles, når det ble tydelig at det var enkelte som bidro mer enn andre, forteller Jan Habach (43).
Drev først byggefirma
Han har bodd i Kristiansand i 17 år nå, og rukket å stifte familie.
– Jeg drev byggefirma her, i starten, men fant ut at det var å polere og skru på bil jeg likte best.
I sitt verksted, Grim Auto, ved siden av Meny på Grim Torv, driver han med lakk, rens, polering, karosseri, bilpleie, dekkskift, dekkhotell og bruktbilsalg.
– Det var det opprinnelige yrket mitt, så derfor vendte jeg tilbake til det.
Trives stort
Samtidig fremhever han innbyggerne på Grim som en viktig trivselsfaktor.
– Folk på Grim er veldig snille, høflige og greie. De liker dette verkstedet og liker å komme hit. De støtter virkelig opp og ser verdien i å hegne om sitt lokalsamfunn. De er solte av Grim og prioriterer oss fremfor å dra til Sørlandsparken, for eksempel. Jeg liker det fordi jeg er sosial av natur, og går ikke av veien for å forhandle litt om pris.
Opprinnelig er Jan fra Hellas, hvor han har drevet med mye forskjellig gründervirksomhet.
– Selv om det er tøft å drive forretning i Norge, vil jeg ikke tilbake til Hellas med det første. Det gikk bra frem til Hellas skulle arrangere De olympiske leker i 2004. Da gikk økonomien i dass. Derfor kom jeg til Norge i 2008.
Jobba døgnet rundt
Han har ikke bare hatt hell i Norge heller. Før han åpnet verksted, drev han gatekjøkken. Mange husker kanskje Pizza Master i Dronningens gate, eller Gotti i Vennesla. Sistnevnte eksisterer fremdeles.
– Det gikk greit, men jeg jobbet jo nesten 20 timer i døgnet og holdt gjerne åpent fra 10 på formiddagen til to på natta. Jeg jobba veldig hardt og var altfor mye borte fra familien.
Det er fryktelig krevende å drive restaurant og gatekjøkken i Norge, skal vi tro Jan. Da pandemien kom, ble det for vanskelig.
– Man skal følge med hele tida, på hva som skjer i byen, fordi det vil påvirke salget. Mister man oversikten én dag, kan du miste fortjenesten for en hel måned.

